Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga

Už Atlanto ir toliau išlieka pozityvios nuotaikos bei augimas, vis naujų ir naujų rekordinių lygių šturmavimas, na o daugelis įmonių ir bankų vėl pagerino savo veiklos rezultatus, be to, jie tuo pačiu dažniausiai viršijo analitikų lūkesči
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-11-18 19:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26316


Amerikos akcijų rinka yra pati didžiausia, likvidžiausia ir populiariausia pasaulyje. Ten aktyviai investuotoja, prekiauja ir mūsų šalies piliečiai. Už Atlanto ir toliau išlieka pozityvios nuotaikos bei augimas, vis naujų ir naujų rekordinių lygių šturmavimas, na o daugelis įmonių ir bankų vėl pagerino savo veiklos rezultatus, be to, jie tuo pačiu dažniausiai viršijo analitikų lūkesčius. Tad pristatome tradicinę naujausią Amerikos akcijų rinkos apžvalgą.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Pagaliau visos minimo indekso atstovės paskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, tad galima sustatyti visus taškus ant i.

Kaip matome, praėjusį ketvirtį bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos buvo teigiamos, kai prieš metus EBITDA pelnų pokyčių mediana buvo neigiama, o pajamų labai nežymiai teigiama. Be to, padėtis pagerėjo ir lyginant su antru šių metų ketvirčiu. Taigi, per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pajamų prieaugį užfiksavo dvidešimt keturios Dow Jones Industrial Average indekso atstovės, o EBITDA pelnų - devyniolika. Prieš metus šis santykis siekė atitinkamai 16 ir 9, t.y. buvo akivaizdžiai blogesnis, o per antrą šių metų ketvirtį pajamas padidino dvidešimt viena minimo indekso narė, o pelną - dvidešimt.

Pažvelgus į kitas apskaičiuotas praėjusio ketvirčio pajamų ir pelnų pokyčių medianas, matome, kad per metus faktiškai visur padėtis pagerėjo. Štai 2016 metų trečią ketvirtį pramonės šakos ir informacinių technologijų atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos buvo neigiamos, na o dabar jos jau yra teigiamos. Paslaugų srityje padėtis per metus taip pat pagerėjo, tuo tarpu finansų sektoriaus atstovių teigiamos veiklos rezultatų pokyčių medianos sumažėjo, be to, pajamų pokyčio mediana jau tapo didesnė nei EBITDA pelnų. Tuo tarpu lyginant su antru šių metų ketvirčiu, padėtis vertinant medianas pasitaisė paslaugų ir finansų srityse.

Tarp trisdešimties stambiausių Amerikos įmonių ir bankų, per trečią šių metų ketvirtį labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelną padidino įvairių pramonėje, gavyboje ir kasyboje bei statybose naudojamų mašinų ir kitų įrengimų gamintoja Caterpillar. Prie to labiausiai prisidėjo nelauktai padidėjusi jos gaminių paklausa Šiaurės Amerikoje bei išliekantis pardavimų augimas Azijoje.

Ketvirtą ketvirtį iš eilės savo veiklos rezultatus pastebimiau pagerino ir dvi Amerikos energetikos sektoriaus gigantės Chevron ir ExxonMobil. Be to, antrosios naftos ir dujų kompanijos atveju pajamos ir EBITDA pelnas paaugo labiau nei per antrą šių metų ketvirtį. Žinoma, kad šio sektoriaus atstovių veiklos rezultatų prieaugis susijęs su pagerėjusia padėtimi naftos ir dujų rinkoje, t.y. ūgtelėjo šių žaliavų kainos.

Nuosekliai augantis mokėjimo kortelių naudojimas atliekant pirkimus bei atsiskaitymus, tuo pačiu ir toliau didina Visa kompanijos pajamas ir pelną. Praėjęs ketvirtis buvo penktas iš eilės kai ši įmonė pagerino savo veiklos rezultatus. Pastebimiau savo pajamas ir EBITDA pelnus padidino chemijos kompanija DowDuPont, kas iš dalies susiję su dviejų bendrovių susijungimu į vieną, informacinių technologijų milžinė Microsoft ir savo veiklos rezultatus nuosekliai gerinanti sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group. Atkreipiame dėmesį, kad visai paminėtais atvejais EBITDA pelnai ūgtelėjo labiau nei pajamos.

Per trečią šių metų ketvirtį vaistų gamintojos Pfizer pelnas pašoko virš septyniasdešimties procentų, tačiau tai visų pirma susiję su tuo, kad prieš metus bendrovė turėjo vienkartinio pobūdžio išlaidas - nurašymus. McDonald's EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį pasistiebė trisdešimt septyniais procentais. Tą dalinai lėmė gautos vienkartinio pobūdžio pajamos, bei labiau nei bendros pajamos sumažėjusios išlaidos. Bendrai per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo veiklos rezultatus pagerino net aštuoniolika Dow Jones Industrial Average indekso narių, o pajamų ir pelnų kritimą fiksavo tik penkios. Prieš metus šis santykis siekė atitinkamai 7 ir 11, t.y. buvo akivaizdžiai blogesnis.

Labiausiai per minimą laikotarpį suprastėjo farmacijos sektoriaus atstovės Merck veiklos rezultatai, t.y. EBITDA pelnas susitraukė net dviem trečdaliais. Tą lėmė net 2,6 karto padidėjusios išlaidos moksliniams tyrimams ir plėtrai. Draudimo kompanijos Travelers pelnas krito daugiau nei penkiasdešimt procentų ir tai susiję su padidėjusiomis draudiminėmis išmokomis, kurių augimą lėmė gamtos sukeltos stichinės nelaimės. Tuo tarpu Walt Disney ir Cisco Systems veiklos rezultatai pablogėjo antrą ketvirtį iš eilės, o informacinių technologijų milžinės IBM - trečią ketvirtį iš eilės. Didžiausios pasaulyje gaiviųjų nealkoholinių gėrimų gamintojos Coca-Cola, kuri pertvarko savo veiklą, pajamos ir pelnas smuktelėjo jau net penktą ketvirtį iš eilės.



Kalbant apie EBITDA pelningumą, tai bendra jo mediana per trečią šių metų ketvirtį siekė 25,4 procento, kai prieš metus ir per antrą 2017 metų ketvirtį buvo mažesnė ir sudarė atitinkamai 24,9 ir 25,1 procento. Tačiau pažvelgus į kitas apskaičiuotas EBITDA maržų medianas - padėtis kitokia. Per metus tiek pramonės, tiek paslaugų šakų bei finansų ir informacinių technologijų sektoriaus atstovių minimas rodiklis smuktelėjo. Tuo tarpu lyginant su ankstesniu šių metų ketvirčiu, EBITDA pelningumų medianos prieaugį užfiksavo paslaugų atstovės ir finansų sektorius.

Bendrai per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA maržas padidino pusę iš trisdešimties nagrinėjamų įmonių ir bankų, o kritimas užfiksuotas keturiolikoje atveju bei JPMorgan Chase banko minimas rodiklis per metus nepakito. Didžiausiu EBITDA pelningumu per trečią šių metų ketvirtį ir vėl išsiskyrė Visa, kurios minimas rodiklis siekė net 69,2 procento, kai prieš metus sudarė 64,9 procento, o per ankstesnį šių metų ketvirtį irgi buvo kiek mažesnis ir siekė 69,1 procento. Didžiausio pasaulyje greito maisto restoranų tinklo valdytojos McDonald's maržos rodiklis irgi abiem atvejais ūgtelėjo ir pasiekė beveik šešiasdešimt procentų. Virš keturiasdešimt procentų siekusias EBITDA maržas užfiksavo dvi informacinių technologijų sektoriaus gigantės Intel ir Microsoft. Tuo tarpu kaip ir įprasta mažiausiu minimu rodikliu per praėjusį ketvirtį pasižymėjo mažmeninės prekybos tinklų valdytoja Wal-Mart, be to, jis smuktelėjo tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek ir su 2016 metų trečiu ketvirčiu. General Electric koncerno ir draudimo sektoriaus atstovės Travelers EBITDA pelningumai irgi buvo tarp mažiausių bei kaip ir prieš tai minėtos įmonės atveju krito.

Kaip ir tapo įprasta buvo apskaičiuotas ir didžiausių Amerikos įmonių bei bankų turto grąžos arba ROA rodiklis. Bendra jo mediana per metus nepakito ir siekė 1,8 procento, kai ketvirtį prieš tai šis rodiklis buvo kiek didesnis. Pramonės srityje abiem atvejais fiksuotas nuosmukis, o paslaugų ROA mediana per metus paaugo, o lyginant su antru šių metų ketvirčiu, nepakito. Finansų sektoriaus atstovių minimas pelningumo rodiklis tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su 2016 metų trečiu ketvirčiu, susitraukė, o informacinių technologijų atveju per metus krito, tačiau lyginant su ankstesniu ketvirčiu - paaugo.

Paprasta statistika, per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, turto grąžos rodiklį kilstelėjo keturiolika Dow Jones Industrial Average indekso narių, kritimas fiksuotas vienuolikoje atveju, na o penkių iš jų ROA rodiklis per metus nepakito. Per praėjusį ketvirtį didžiausiu minimu rodikliu gali pasigirti McDonald's (5,8 procento) ir prekybos įmonė Home Depot (4,8 procento). Jų abiejų turto grąžos rodiklis per metus paaugo, tačiau antrosios kompanijos atveju lyginant su ankstesniu šių metų ketvirčiu, jis smuktelėjo. Tarp trisdešimties įmonių ir bankų neigiama turto grąža per praėjusį ketvirtį pasižymėjo tik vaistų gamintoja Merck, kai prieš metus visų ROA buvo teigiama. Tuo tarpu Travelers, DowDuPont ir dviejų bankų turto grąžos rodikliai nors buvo teigiami, tačiau kukliausi.

Pagal santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius (P/E, P/BV ir P/S), žiūrint bendrus medianinius, Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių akcijos vertinamos itin aukštai. Palyginimui, jie kiek didesni nei Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atveju. Mažiausiais minimais medianiniais rodikliais kaip ir tapo įprasta pasižymi finansų sektoriaus narės, o didžiausiais, bent šiuo metu, pramonės šakos atstovės.

Šiais metais tarp analizuojamo indekso atstovių atpigo vos šešių akcijos, na o net keturis kartus buvo daugiau tų, kurių nuosavybės vertybiniai popieriai pabrango. Per visus 2016 metus šis santykis siekė atitinkamai 2 ir 28, t.y. buvo dar labiau pozityvesnis, tačiau nepaisant to, šių metų akcijų kainų pokyčių bendra mediana siekia beveik dvidešimt procentų ir yra didesnė nei buvęs analogiškas rodiklis per 2016 metus. Labiausiai per 2017 metus pakilo paslaugų atstovių ir informacinių technologijų sektoriaus narių akcijų kainos, o mažiausiai ūgtelėjo finansų atstovių rinkos vertės.

Nuo šių metų pradžios tarp nagrinėjamų bankų ir įmonių labiausiai pabrango lėktuvų kūrėjos ir gamintojos Boeing akcijos, kurių vertė pašoko net 73,2 procento. Didžiausios pasaulyje ekskavatorių, buldozerių ir kitų statyboje bei kasyboje naudojamų mašinų ir įrengimų gamintojos Caterpillar nuosavybės vertybiniai popieriai per minimą laikotarpį pabrango virš penkiasdešimt procentų, na o išmaniųjų telefonų ir kitų vartotojų taip trokštamų gaminių kūrėjos ir gamintojos Apple kaptalizacija ūgtelėjo beveik penkiasdešimt procentų.

Absoliutus autsaideris tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių yra stambiausias pasaulyje koncernas General Electric, kurio akcijos šiais metais jau nuvertėjo net virš keturiasdešimt procentų. Virš dešimt procentų per minimą laikotarpį atpigo telekomunikacijų milžinės Verizon nuosavybės vertybiniai popieriai.


Dow Jones Industrial Average indeksas nuosekliai šturmuoja vis naujesnius ir naujesnius savo vertės rekordinius lygius, tačiau tuo pačiu didėja potencialios rimtesnės lokalios korekcijos, garo nuleidimo rizika. Jis praėjusį mėnesį ištrūko iš augimo kanalo, kuris prasidėjo dar praėjusių metų vasario mėnesį. Tačiau po to sulaukėme korekcijos ir šio judesio tvarumo testavimo, po ko turėtų paaiškėti tolimesnė šio indekso kryptis. Jei ištrūkimas iš augimo kanalo nebuvo tvarus, tuomet tikėtina kiek ilgesnė ir gilesnė korekcija.




Šios kompanijos akcijų kaina, kuri šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius, išlieka tiek itin ilgalaikiame augimo kanale, tiek ir naujame pakilimo kanale, kuris prasidėjo dar 2016 metų vasarį. Tačiau tuo pačiu verta atkreipti dėmesį, kad kainos augimo pagreitis slopsta ir mažėja, kas gali reikšti, jog galime sulaukti lokalios korekcijos - pelnų realizacijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Caterpillar akcijų kaina šių metų balandžio mėnesio pabaigoje pakilo virš prieš tai buvusio ilgalaikio pasipriešinimo lygio ir pajudėjo į viršų. Ji išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2016 metų pradžioje, tačiau po to kai atsimušė į kanalo viršutinę dalį, sulaukėme korekcijos žemyn, kuri, atsižvelgus į prieš tai buvusį pastebimą kainos augimą, gali peraugti į didesnę korekciją - pelnų realizavimą.




Apple akcijų kaina išlieka naujame augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų gegužę. Tiesa, RSI indikatorius jau yra atsidūręs perpirkimo zonoje, tačiau reikalingas papildomas galimos korekcijos signalas, kurio kol kas nematyti.




General Electric akcijų kainos kritimas įgavo dar didesnį pagreitį. Jos akivaizdžiai nuo šių metų pradžios atsidūrė kritimo fazėje. Kol kas itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų nematyti, tačiau tuo pačiu RSI rodiklis jau yra atsidūręs perpardavimo zonoje, tad galime sulaukti lokalaus akcijų kainos atšokimo.




Po to, kai Verizon akcijų kaina 2016 metų liepą pakilo iki savo visų laikų aukščiausio lygio, sulaukėme korekcijos - pelnų realizavimo. Šių metų balandį šios įmonės akcijų kaina ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo apatinę dalį, tuo pačiu vėliau buvo patestuotas prieš tai buvęs pasipriešinimo lygis ir nuo jo atšokta, tačiau atgal į augimo kanalą sugrįžti nepavyko, kas yra neigiamas signalas. Šiuo metu vėl testuojamas minėtas pasipriešinimo lygis, po ko turėtų paaiškėti tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Šios įmonės akcijos po to kai antrą kart nepavyko pakilti virš prieš tai pasiekto visų laikų aukščiausio kainos lygio, vėl kiek pasikoregavo ir šiuo metu yra savotiškoje konsolidacinėje fazėje. Po jos pabaigos paaiškės tolimesnė Exxon Mobil akcijų kainos kryptis.