Straipsniai » Techninė analizė » Techninės analizės ABC: Rodikliai (6 dalis)

Pagrindinis techninės analizės objektas - tai pasirinkto finansinio instrumento kainos arba vertės pokyčio grafikas, tačiau dažnai vien to, ką galime matyti, pasižymėti jame mums nepakanka.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-08-05 17:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25733


Pagrindinis techninės analizės objektas - tai pasirinkto finansinio instrumento kainos arba vertės pokyčio grafikas, tačiau dažnai vien to, ką galime matyti, pasižymėti jame mums nepakanka, arba reikia dar vieno papildomo elemento, kuris patvirtintų pirkimo ar pardavimo signalus, nes tiesiog tuomet jie tampa dar labiau patikimesni. Tokiu atveju dažniausiai naudojami taip vadinami rodikliai - rodiklių grupės, kurių yra iš ties įvairių. Vieni iš tokių indikatorių yra susiję su finansinio instrumento prekybos apimtimi arba apyvarta, tad šįkart apžvelgsime kitus tokius techninės analizės rodiklius.

Negative Volume Index (NVI)

Negative Volume Index (NVI) indeksas, kurį sukūrė Norman Fosback, pirmą kart buvo aprašytas 1976 metais jo parašytoje knygoje pavadinimu „Stock Market Logic“. Šis rodiklis apima prekybos dienas kai prekybos apyvarta yra mažesnė palyginus su ankstesne prekybos sesija.

Pasak autoriaus, minimas indikatorius yra naudingas patyrusiems investuotojams užimantiems pozicijas „tyliai" kai prekybos apimtys yra mažos ir kainų formacijos yra neaiškios. Tokiu būdu jie aplenkia mažiau patyrusius investuotojus, kurie užima pozicijas tik tuomet, kai susiformuoja matoma tendencija. Nors šis rodiklis yra priešingas Positive Volume Index (PVI) rodikliui, jo augimas reiškia, jog patvirtinamas kilimas rinkoje ir analogiškai, jo kritimas gali reikšti finansinio instrumento kainos mažėjimą.

Grafinis rodiklio pavaizdavimas žemiau finansinio instrumento kainų ar verčių pokyčių grafiko: Negative Volume Index (NVI) rodiklio verčių pokyčiai (stambesnė raudona linija), jo ilgalaikis eksponentinis vidurkis (pilka linija) bei trumpesnis eksponentinis vidurkis (žalia linija). Pirkimo signalas (žalias žymeklis) generuojamas kai ilgalaikį eksponentinį vidurkį iš apačios kerta trumpesnis eksponentinis vidurkis, o pardavimo signalas (raudonas žymeklis) sugeneruojamas tuomet, kai trumpesnio vidurkio linija iš viršaus kerta ilgesnio vidurkio liniją.

Negative Volume Index (NVI) rodiklis dažnai naudojamas kartu bendradarbiaujant su Positive Volume Index (PVI) rodikliu.



Positive Volume Index (PVI)

Positive Volume Index (PVI) indeksas, kurį sukūrė tas pats Norman Fosback, pirmą kart buvo aprašytas 1976 metais jo parašytoje knygoje tuo pačiu pavadinimu „Stock Market Logic“. Šis rodiklis apima prekybos sesijas, kurių metu apyvarta yra didesnė nei ankstesnės prekybos sesijos metu.

Pasak autoriaus, šis rodiklis informuoja apie tai, jog grupė investuotojų, kurie yra mažiau patyrę už patyrusius investuotojus, užima pozicijas rinkoje (ką liudija padidėjusi apyvarta). Nors tai priešingas rodiklis Negative Volume Index (NVI) rodikliui, jo augimas reiškia, jog patvirtinama kilimo tendencija ir analogiškai, jo kritimas gali reikšti finansinio instrumento kainos smukimą.

Grafinis rodiklio pavaizdavimas žemiau finansinio instrumento kainų ar verčių pokyčių grafiko: Positive Volume Index (PVI) rodiklio verčių pokyčiai (stambesnė raudona linija), jo ilgalaikis eksponentinis vidurkis (pilka linija) bei trumpesnis eksponentinis vidurkis (žalia linija). Pirkimo signalas (žalias žymeklis) generuojamas kai ilgalaikį eksponentinį vidurkį iš apačios kerta trumpesnis eksponentinis vidurkis, o pardavimo signalas (raudonas žymeklis) sugeneruojamas tuomet, kai trumpesnio vidurkio linija iš viršaus kerta ilgesnio vidurkio liniją.

Kaip minėta, šis PVI rodiklis dažniausiai yra naudojamas kartu su NVI indikatoriu.


Volume Rate Of Change (VROC)

Šis Volume Rate Of Change (VROC) rodiklis matematiškai yra analogiškas ROC rodikliui, tačiau pirmasis rodiklis remiasi apyvarta arba apimtimi, o ne uždarymo kainomis ir matuoja apyvartų pokyčių tempą.

VROC rodiklis yra naudingas esant finansinio instrumento kurso lūžiui, t.y. esminiams momentams kaip viršūnei, dugnui arba trendo pralaužimo taškui, nes dažnai prieš tai pastebimai pakyla šio rodiklio reikšmė. Be to, Volume Rate Of Change indikatorius padeda tinkamai įvertinti naujai suformuotos tendencijos stiprumą. Rodiklio interpretacija paremta jo lygio ir spartaus augimo stebėjimu. Jei prasideda spartus ir didele jėga paremtas šio rodiklio augimas, tai gali būti tendencijos pokyčio šauklys.




Percentage Volume Oscillator (PVO)

PVO indikatorius rodo procentinį skirtumą tarp dviejų apyvartos eksponentinių slenkamųjų vidurkių. Šio rodiklio reikšmė yra didesnė už nulį tuomet, kai apyvarta yra didelė ir trumpesnio jos eksponentinio vidurkio reikšmė yra didesnė už ilgesnio vidurkio reikšmę. Analogiškai, kai prekybos apimtys arba apyvarta mažėja, apyvartos trumpesnis eksponentinis vidurkis yra mažesnis už ilgesnį eksponentinį vidurkį ir Percentage Volume Oscillator (PVO) rodiklis pasiekia neigiamą reikšmę.

Tad pirmasis būdas kaip galima interpretuoti arba panaudoti šį rodiklį, tai stebėjimas kada jis kerta nulinį lygį. Pirkimo signalas sugeneruojamas tuomet, kai PVO linija iš apačios kerta nulinį lygį, na o pardavimo signalas atsiranda tuomet, kai ši liniją minimą lygį kerta iš viršaus.

Kitas būdas kaip galima panaudoti Percentage Volume Oscillator indikatorių - tai ekstremalių jo reikšmių paieška. Šiuo atveju pirkimo signalas yra situacija, kai rodiklis pasiekęs lokalų dugną arba minimumą ima augti bei artėja prie nulio. Tuo tarpu pardavimo signalas atsiranda tuomet, kai PVO pasiekęs lokalų maksimumą ima kristi ir artėja prie nulinio lygio.

Trečias būdas kaip galima interpretuoti šį rodiklį - tai divergencijų arba skirtumų lyginant su finansinio instrumento kainų ar verčių pokyčių grafiku paieška, nes tai gali būti signalas apie trendo pokytį.




Force Index (FI)

Šį rodiklį sukūrė Alexandr Elder. Jis apima kainų ir apyvartos pokyčius bei matuoja pusiausvyros būklę rinkoje tarp „bulių" ir „meškų". Tačiau Force Index (FI) grafikas gana stipriai svyruoja ir yra nelygus, todėl siekiant geresnių rezultatų jis derinamas arba naudojamas su dviejų dienų eksponentiniu slankiuoju vidurkiu (trumpalaikėms prognozėms) arba su trylikos dienų eksponentiniu slankiuoju vidurkiu (ilgalaikėms prognozėms).

Rodiklis pateikiamas grafine forma ir svyruoja apie nulį, t.y. jo reikšmė būna tiek teigiama, tiek neigiama. Kai FI rodiklio vertė yra didesnė už 0, tai reiškia, kad kalbant apie konkretų finansinį instrumentą, „buliai" turi pranašumą prieš „meškas". Ir analogiškai, jei minimo rodiklio reikšmė yra žemesnė už nulį, tuomet jau „meškos" turi persvarą. Na o jeigu Force Index (FI) rodiklio reikšmė yra labai arti nulio, tai reiškia, kad apyvarta yra labai maža, arba didelė apyvarta tik nežymiai pakeitė kainą. Ši situacija gali pranašauti trendo arba tendencijos pasikeitimą.

Be to, šį indikatorių galima panaudoti tuomet, kai jis kerta nulinę reikšmę. Kuomet Force Index (FI) indikatorius nulinį lygį kerta iš viršaus - tai yra pardavimo signalas, na o kai iš apačios į viršų - tai pirkimo signalas. Tiesa, šie signalai turi būti patvirtinami atitinkamais signalais, kuriuos sugeneruoja eksponentinis vidurkis.




Price and Volume Trend (PVT)

Šis Price and Volume Trend (PVT) rodiklis yra labai panašus į OBV indikatorių ir panašiai kaip jis matuoja kapitalo judėjimo kiekį. Tačiau PVT rodiklio atveju pridedamos ar atimamos apyvartos dydis priklauso nuo procentinio kainos pokyčio lyginant su ankstesne prekybos sesija. Šis veiksnys lemia, jog PVT indikatoriaus rodmenys yra tikslesni nei minėto OBV rodiklio atveju.

Price and Volume Trend interpretacija yra paremta tuo, jog rodiklio judėjimo grafikas lyginamas su finansinio instrumento kainos ar vertės kurso trendu ir ieškomas rodiklio augimo ar kritimo sulėtėjimas esant finansinio instrumento kurso augimui / kritimui. PVT rodiklio augimo sulėtėjimas esant finansinio instrumento kainos augimo tendencijai gali prognozuoti artėjantį kainos kritimą ir atvirkščiai, rodiklio kritimo sulėtėjimas esant instrumento kainos smukimui, gali pranašauti kritimo trendo perlaužymą. Aiškesnis signalas apie trendo pasikeitimą - tai divergencijų arba skirtumų tarp rodiklio grafiko ir finansinio instrumento kainos grafiko atsiradimas.




Volume Oscillator (VOS)

Tai impulso rodiklis sudarytas iš vidurkių ir paremtas apimtimi arba apyvarta. VOS identifikuoja tendencijas apyvartoje naudojant du judančius eksponentinius vidurkius (t.y. penkių ir dešimties dienų). Jis matuoja skirtumą tarp greitesnio ir lėtesnio vidurkio, t.y. jo reikšmė būna teigiama, kai greitesnis (EMA(5)) vidurkis yra virš lėtesnio (EMA(10)), na o neigiama vertė būna esant priešingai situacijai. Volume Oscillator (VOS) vertė bus lygį nuliui kai minėti vidurkiai susikirs.

Šis rodiklis interpretuojamas taip pat kaip ir atliekant apyvartos analizę. Tai reiškia, jog VOS rodiklis auga esant finansinio instrumento kainos kilimo tendencijai ir smunka kai yra kritimo tendencija. Manoma, kad auganti apyvarta (teigiamas VOS) rodo stiprią tendenciją. Savo ruožtu, mažėjanti apyvarta (neigiamas VOS) - tai signalas, jog ši tendencija silpnėja. Taip pat galima ieškoti divergencijų lyginant su finansinio instrumento grafiku. Be to, kartais naudojamas ir šio rodiklio vidurkis (žalia linija), ir kai Volume Oscillator (VOS) jį kerta iš apačios - tai pirkimo patvirtinimo signalas, na o kai iš viršaus - pardavimo.




Pabrėžiame, kad tai tik trumpa bendra teorinė dalis, na o tai, kas jums patiems individualiai tiks geriausiai priimant investicinius ar spekuliacinius - prekybinius sprendimus galite sužinoti tik išbandę praktiškai, pavyzdžiui, naudojant demo versiją.

Pradedantiems pavyzdys, kaip MetaTrader 4 platformoje rasti ir nusistatyti norimus rodiklius:





Bus daugiau...

Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais