Verslo ir rinkų naujienos » East West Agro pajamos padidėjo, tačiau pelnas sumažėjo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-07-28 14:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25689


Šiais metais First North rinkoje debiutavusi East West Agro, kurios pagrindinė veikla didmeninė ir mažmeninė prekyba žemės ūkio technika ir atsarginėmis žemės ūkio technikos dalimis, pristatė savo pirmojo šių metų pusmečio veiklos rezultatus. Nors pajamos ūgtelėjo, tačiau pelnas dėl vienkartinio pobūdžio išlaidų sumažėjo.

Bendrovės pajamos per pirmus šešis šių metų mėnesius siekė 11,093 mln. eurų, kas lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo devyniais procentais daugiau.

Kaip rašoma pranešime, nepaisant metų pradžioje vyravusių permainingų ūkininkų nuotaikų, bendrovė didino ir traktorių, ir kombainų pardavimus – rodikliai atitinkamai augo 18 procentų ir 69 procentais.

„Pirmąjį pusmetį naujų traktorių pardavimai rinkoje sumenko trečdaliu. Tam įtakos turėjo prastas pernykštis ūkių rezultatas dėl blogo derliaus ir žemų grūdų supirkimo kainų. Nepaisant to, mūsų traktorių paklausa ir toliau augo, o metams persiritus į antrą pusę matome, kad sektoriaus nuotaikos vėl gerėja - sutarčių traktoriams įsigyti kiekis auga. Todėl tikimės ne prastesnių metų negu pernai", – sako Danas Šidlauskas, EWA vykdomasis direktorius. Bendrovė skaičiuoja, kad šiuo metu jos užimama naujų traktorių rinkos dalis išaugo iki 14 procentų.

Pasak D. Šidlausko, šiemet stebina ir kombainų paklausa – nors įprastai šios žemės ūkio technikos pardavimai išauga liepos-rugpjūčio mėnesiais, pirmą pusmetį kombainų pardavimai išaugo 69 procentais. Absoliuti dauguma jų parduoti be Europos Sąjungos finansavimo.

„Tai, jog šalies ūkiai imasi savarankiškai atnaujinti stambiausios technikos parką, rodo, kad ūkininkai yra pajėgūs investuoti daugiau, o taip pat tikisi gero javapjūtės derliaus“, – sako EWA vykdomasis direktorius.

Bendrovės bendrasis pelnas per pirmą šių metų pusmetį sudarė 1,746 mln. eurų, kas lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo 26,6 procento daugiau. Tačiau dėl vienkartinių išlaidų susijusių su pirminiu viešu akcijų siūlymu ir akcijų įtraukimu į alternatyviąją rinką First North, jos EBITDA pelnas smuktelėjo beveik devyniolika procentų iki 0,65 mln. eurų. Grynasis pelnas per tą patį laikotarpį dėl padidėjusių palūkanų ir kitų sąnaudų, krito nuo 0,424 iki 0,019 mln. eurų.

Sėkmingai įgyvendinusi pirminį viešą akcijų siūlymą East West Agro iš viso pritraukė 3 mln. eurų kapitalą, kurį šiuo metu skiria plėtrai Lietuvoje.

Nuo debiuto First North rinkoje pradžios minimos kompanijos akcijos atpigo 4,4 procento.