FED padidino bazinę palūkanų normą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-06-14 21:04 Komentarai: (0)
Kaip ir buvo prognozuota, po dvi dienas trukusios posėdžio Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai nutarė 0,25 procento padidinti savo bazinę palūkanų normą. Tai jau antras kartas šiais metais kuomet šalyje griežtinama pinigų politika. Po šios informacijos pasirodymo euro atžvilgiu ėmė stiprėti doleris.

Taigi bazinė palūkanų norma nuo šiol Amerikoje sudarys 1 - 1,25 procento. Per pastaruosius šešis mėnesius tai jau trečias kartas kuomet šalyje didinama palūkanų norma. Kiekvieną kart ji buvo kilstelta po 0,25 procento, na o bendrai per šį monetarinės politikos griežtinimo ciklą bazinė palūkanų norma jau buvo padidinta keturis kartus, t.y. bendrai vienu procentu.

Už bazinės palūkanų normos didinimą pasisakė aštuoni Centrinio banko nariai, kurie turi balsavimo teisę, na o tik vienintelis FED Minepalio padalinio vadovas Neel Kashkari balsavo už tai, kad ji nebūtų keičiama.

„Vidutinės trukmės rizika susijusi su ekonomikos perspektyvomis atrodo daugmaž subalansuota, tačiau komitetas atidžiai stebi infliacijos pokyčius. Komitetas su sąlyga, kad ekonomika plėtosis taip, kaip ir prognozuojama, šiuo metu tikisi šiais metais pradėti įgyvendinti balanso normalizavimo programą“ - rašoma Centrinio banko pranešime.

Amerikos monetarinės politikos vykdytojai ir toliau tikisi, kad šiais metais šalyje pinigų politika bus sugriežtinta dar vieną kartą, na o kitais metais, anot jų prognozių, bazinė palūkanų norma turėtų būti kaip ir šiais metais padidinta tris kartus, t.y. po 0,25 procento.

Amerikos Federalinio Rezervų banko nariai paviešino kaip planuoja mažinti banko balansą, kuris šiuo metu siekia 4,5 trilijono dolerių. Taigi, kas mėnesį jis mažės po dešimt milijardų dolerių, t.y. kas mėnesį už šešių milijardų dolerių sumą bus mažinamas turimas Amerikos valstybinių skolos vertybinių popierių kiekis bei už keturių milijardų dolerių sumą turimas su būsto paskolomis susijusių vertybinių popierių kiekis. Kas tris mėnesius šios dalys bus didinamos po atitinkamai šešis ir keturis milijardus dolerių tol, kol kas mėnesį turimas Amerikos valstybinių obligacijų kiekis bus mažinamas po trisdešimt milijardų dolerių, o su būsto paskolomis susijusių vertybinių popierių - po dvidešimt milijardų dolerių.

Tiesa, FED atstovai savo pranešime nenurodė nuo kada šiais metais bus pradėtas mažinti Centrinio banko balansas bei kokio dydžio jis turėtų būti kai šis procesas bus baigtas.

Šiandien taip pat buvo paskelbtos ir atnaujintos Amerikos Federalinio Rezervų banko makroekonominės prognozės. Šių metų Amerikos bendrojo vidaus produkto augimo prognozė buvo kilstelta nuo 2,1 iki 2,2 procento, tuo tarpu 2018 ir 2019 metų nepakeistos bei siekia atitinkamai 2,1 ir 1,9 procento.

Bazinės infliacijos prognozė šiems metams buvo sumažinta nuo 1,9 iki 1,7 procento, tačiau kitų dviejų metų išliko nepakeista, t.y. FED atstovai tikisi, kad ji sudarys po du procentus.

Amerikos Centrinis bankas pagerino bedarbystės šalyje prognozes. Šiuo metu tikimasi, kad šiais metais bedarbystė šalyje sieks 4,3 procento, kai anksčiau prognozuota, jog ji sudarys 4,5 procento. 2018 ir 2019 metų buvo sumažinta nuo 4,5 iki 4,2 procento.

Artimiausias Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdis bus surengtas po šešių savaičių, t.y. liepos 25 - 26 dienomis.

Panašūs straipsniai:

(Amerika,ekonomika,finansai)

2024-04-18 » Juanis kyla SWIFT sistemoje
2024-04-18 » JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams
2024-04-18 » Rekordinė didžiausio pasaulyje fondo grąža
2024-04-17 » Įmonių rezultatai iš esmės jau yra diskontuoti kainose
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-17 » „Memų akcijų“ manijos standartinė - liūdna pabaiga
2024-04-17 » Tolesnis JAV akcijų rinkos nuosmukis gali paskatinti didesnį išpardavimą
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų
2024-04-16 » Vokietijos lūkesčių indeksas pakilo devintą mėnesį iš eilės

 
Dar nėra komentarų