Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Lenkijos akcijų rinka šiais metais ir toliau demonstruoja vieną iš didžiausių prieaugių ne tik Europoje, tačiau ir visame pasaulyje.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-05-30 20:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25382


Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač smulkių kompanijų akcijomis. Šios šalies akcijų rinka šiais metais ir toliau demonstruoja vieną iš didžiausių prieaugių ne tik Europoje, tačiau ir visame pasaulyje. Taigi, kaip ir įprasta pasižiūrėkime į šią rinką iš arčiau bei apžvelkime naujausius duomenis bei tendencijas.

WIG20

Analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius.

Pirmasis šių metų ketvirtis buvo sėkmingas daugeliui Lenkijos didžiųjų įmonių, ypač pramonės atstovėms, bei kai kuriems bankams. Taigi, kaip ir įprasta statistika. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tik vienos WIG20 indekso atstovės pajamos smuktelėjo, kai prieš metus tokių buvo net dvylika, o per ketvirtą 2016 metų ketvirtį - trys. Bendra pajamų pokyčių mediana per praėjusį ketvirtį buvo teigiama, kai prieš metus - neigiama, be to, ji paaugo lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tad akivaizdu, jog itin daug pozityvo.

EBITDA pelno prieaugiu per pirmą 2017 metų ketvirtį galėjo pasigirti trylika didžiųjų Lenkijos įmonių ir bankų, kai prieš metus jų buvo gerokai mažiau, t.y. vos penkios, o ketvirtį prieš tai - daugiau, t.y. penkiolika. Atsižvelgus į tai nestebina, jog bendra pelnų pokyčių mediana procentine išraiška per praėjusį ketvirtį, lyginant su ankstesniu, sumažėjo, bet prieš metus ji apskritai buvo neigiama.

Labiausiai savo veiklos rezultatus per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pagerino Lenkijos pramonės šakos atstovės, kurių bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos jau tapo teigiamos. Tiesa, EBITDA pelnų pokyčių mediana palyginus su ketvirtu 2016 metų ketvirčiu, sumažėjo, tačiau pajamų pajudėjo priešinga kryptimi. Ta pati tendencija fiksuota ir paslaugų srityje, finansuose ir energetikoje. Tuo tarpu prekybos sektoriuje padėtis pablogėjo tiek lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, tiek ir su ketvirtu.

Kaip minėta, per pirmą šių metų ketvirtį labiausiai iš pozityviosios pusės išsiskyrė pramonės sektoriaus atstovės, t.y. anglių kasybos kompanija JSW, kurios EBITDA pelnas pašoko net virš vienuolikos kartų, metalų kasybos ir gavybos įmonė KGHM Polska Miedz bei dvi naftos perdirbimo bendrovės, t.y. PKN Orlen ir Lotos. Žinoma, jog tai tiesiog susiję su pastebimai, o kai kuriais atvejais ir gerokai ūgtelėjusiomis žaliavų kainomis, t.y. anglių, metalų, naftos.

Taip pat verta paminėti draudimo milžinę PZU, kuriai antrą ketvirtį iš eilės pavyko pastebimai pagerinti savo veiklos rezultatus, be to, tarp bankų pozityviai išsiskyrė Alior Bank. Pabrėžtina yra tai, jog visais paminėtais atvejais pelnai paaugo sparčiau už pajamas, o tai dar vienas teigiamas reiškinys.

Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė prekybos sektorius. Nors pajamos paaugo, tačiau EBITDA pelnai smuktelėjo, o prekybos drabužiais atstovės LPP atveju EBITDA tapo dar labiau neigiamu. Mažmenine batų prekyba užsiimančios CCC minėtas pelnas susitraukė net beveik septyniasdešimt procentų. Be to, beveik dvidešimt aštuoniais procentais krito Bank Pekao EBITDA pelnas. Tuo tarpu vienintelės energetikos bendrovės PGE pajamos per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo.

Atėjo laikas apžvelgti EBITDA pelningumą. O čia dar vienas pozityvus signalas, nes bendra šio rodiklio mediana paaugo tiek lyginant su ketvirtu praėjusių metų ketvirčiu, tiek ir su pirmu bei per pirmus tris 2017 metų mėnesius sudarė 24,9 procento. Ta pati tendencija fiksuota ir Lenkijos pramonėje, paslaugų srityje ir energetikoje. Tuo tarpu finansų sektoriaus atstovių EBITDA maržų mediana nors ir buvo didžiausia tarp apskaičiuotų, tačiau krito tiek lyginant su 2016 metų pirmu, tiek ir su ketvirtu ketvirčiais, ta pati neigiama tendencija fiksuota ir prekybos srityje.



Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA pelningumus padidino dešimt WIG20 indekso narių, t.y. lygiai pusė. Didžiausiu minimu rodikliu išsiskyrė JSW. Šios bendrovės EBITDA marža per metus pašoko nuo aštuonių procentų iki net 52,2 procento. Bank Zachodni WBK banko minimas rodiklis buvo didesnis nei keturiasdešimt procentų, Lenkijos televizinės įmonės Cyfrowy Polsat atveju sudarė 38,9 procento. LPP įmonės EBITDA pelningumas per pirmą šių metų ketvirtį buvo neigiamas, o kitų dviejų prekybos srityje veikiančių kompanijų, t.y. CCC ir Eurocash, nors ir buvo teigiami, tačiau sudarė atitinkamai tik 0,5 ir 0,7 procento.

ROA rodiklio atveju bendra mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 0,8 procento, t.y. buvo dvigubai didesnė nei prieš metus, tačiau lyginant su ankstesniu ketvirčiu, ji kiek smuktelėjo. Pramonės šakos bendra ROA arba turto grąžos rodiklio mediana pašoko abiem atvejais, tas pats pasakytina ir apie energetiką, o paslaugų, finansų ir prekybos srityse - atvirkščiai. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su pirmu 2016 metų ketvirčiu, tarp dvidešimties WIG20 indekso atstovių minimo finansinio santykinio pelningumo rodiklio prieaugiu gali pasigirti devynios, o kritimas fiksuotas irgi devyniais atvejais.

Didžiausia turto grąža per pirmą šių metų ketvirtį gali pasigirti Lenkijos anglių kasybos įmonė JSW, kurios minėtas rodiklis sudarė net 7,2 procento, kai prieš metus apskritai buvo neigiamas. Naftos perdirbimo kompanijos PKN Orlen, kuri veiklą vykdo ir mūsų šalyje, ROA rodiklis sudarė 3,8 procento, o PGNiG atveju siekė 3,3 procento. Tuo tarpu trijų prekybos įmonių turto grąža per praėjusį ketvirtį buvo neigiama, o tai reiškia, jog jos fiksavo grynąjį nuostolį.

Kalbant apie rinkos vertės rodiklius (P/E, P/BV ir P/S), tai bendri medianiniai yra mažesni tiek už Vokietijos, tiek už Amerikos ir Skandinavijos didžiųjų bendrovių ir bankų atitinkamus medianinius rodiklius. Bent šiuo metu žemiausiais rinkos vertės medianiniais rodikliais pasižymi Lenkijos pramonės ir energetikos bendrovės, o didžiausiais prekybos sektoriaus narės.

Pažvelgus į tą lentelės stulpelį, kuris rodo, kaip per šiuos metus pakito WIG20 indeksą sudarančių bendrovių ir bankų akcijų kainos, matome, jog absoliučiai dominuoja žalia spalva, t.y. nuo šių metų pradžios atpigo vos trijų įmonių nuosavybės vertybiniai popieriai, kai per visus praėjusius metus jų buvo daugiau, t.y. septynių minimo indekso narių. Tad nenuostabu, jog bendra akcijų kainų pokyčių teigiama mediana šiais metais yra gerokai, t.y. apie tris kartus didesnė nei buvo per visus 2016 metus. Labiausiai pabrango Lenkijos finansų sektoriaus atstovių ir pramonės šakos narių akcijos. Tuo tarpu mažiausiai ūgtelėjo prekybos įmonių akcijų vertė.

Šiais metais didžiausią investicinę grąžą demonstruoja Lotos akcijos, kurių kaina pašoko virš keturiasdešimt procentų, draudimo milžinės PZU rinkos vertė pakilo beveik keturiasdešimt procentų, mBank banko nuosavybės vertybiniai popieriai pabrango 30,4 procento. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė Orange Polska ir Eurocash bendrovės, kurių kapitalizacijos susitraukė virš septyniolikos procentų.


Po to, kai WIG20 indeksas praėjusių metų rudens pradžioje pasiekė nuosmukio dugną, jis pastebimai ir sparčiai atšoko faktiškai iki to lygio, kuris buvo prieš nuosmukį. Tuo pačiu padidėjo rizika, jog galime anksčiau ar vėliau sulaukti korekcijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Lotos akcijų kaina nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio gerokai pakilo bei tuo pačiu pasiekė visų laikų rekordinį lygį. Tačiau dabar panašu į tai, kad prasidėjęs pelnų realizavimas - korekcija, gali būti didesnė ir užtrukti kiek ilgiau.




PZU akcijų kaina balandžio mėnesį pradėjo naują augimo etapą bei šį mėnesį pakilo iki absoliučiai rekordinio lygio. Tačiau ši savaitė prasidėjo ištrūkimu iš augimo kanalo. Kol kas per anksti daryti išvadas ar tai yra tvarus reiškinys, kuris galėtų lemti korekciją, tad būtina stebėti padėtį.




Orange Polska akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2014 metų spalį. Tačiau panašu į tai, kad esame paskutinėje kritimo fazėje, kurios metu jau nusileidome žemiau prieš tai buvusio istorinio dugno. Po šios fazės pabaigos galime sulaukti akcijų kainos atšokimo, tad būtina atidžiai stebėti padėtį ir laukti kritimo pabaigos ženklų.




Nors Eurocash akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo maždaug prieš metus, tačiau panašu į tai, kad paskutinė kritimo fazė artėja link pabaigos ir vis daugėja ženklų, kad formuojame dugną, kuris yra visai šalia prieš tai buvusio dugno suformuoto 2015 metų kovą. Ar tai pasitvirtins, ir sulauksime atšokimo, sužinosime per artimiausius mėnesius.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).