Verslo ir rinkų naujienos » Žaliavinė nafta: ryškus pokytis, susijęs su kainų kritimu


Autorius: TMS Europe, Parašyta: 2017-05-16 11:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25318


Gegužę naftos kainos smuko 10 %. Praėjusi savaitė šiai žaliavai kol kas yra pati blogiausia šiais metais. Kainos nukrito iki 2016 metų ketvirtojo ketvirčio lygio, kuris buvo prieš Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narėms priimant susitarimą dėl naftos gavybos apimčių mažinimo.

Šio proveržio nenulėmė kažkoks vienas išskirtinis veiksnys arba konkreti tam tikro pobūdžio informacija, tačiau jis aiškiai atspindi dabartinę padėtį rinkose – rinkų dalyvius yra apėmusi didelė panika, ir jie masiškai pardavinėja uždarydami turimas pirkimo pozicijas (rinkos duomenimis, pirkimo pozicijų uždarinėjimas neseniai pasiekė aukščiausią lygį).




1 diagrama. Žaliavinės naftos kainos kitimo dieninis grafikas. Šaltinis: „Bloomberg“


Kitas veiksnys siejamas yra psichologinis -- buvo įveiktas 50 JAV dolerių už barelį „Brent“ rūšies naftos lygis, taip pat pramuštos kovo mėnesio žemumos. Turint omenyje šios žaliavinės medžiagos kainas, jau kurį laiką pastebimi nepalankios tendencijos.




2 diagrama. Spekuliatyvinis finansinių institucijų pozicionavimas: varis ir nafta. Šaltinis: „Bloomberg“, Prekybos prekių ateities sandoriais komisija (angl. CFTC)


Pirma, šiuo metu naftos pasiūla yra milžiniška, netgi perteklinė. JAV pasiūla viršija praėjusių metų minimalius lygius daugiau nei dešimčia procentų (kai kaina buvo lygi maždaug 25 JAV dol. už barelį).

Lyginant su ankstesniais penkeriais metais, pasiūla balandžio mėnesio pabaigoje išaugo apie 30%. Be to, remiantis neseniai Energetikos departamento parengtais statistiniais duomenimis, aiškiai matomas didžiulis naftos ir distiliatų atsargų didėjimas. Kitaip tariant, nėra akivaizdžios tikimybės, jog situacija dėl perteklinės naftos pasiūlos galėtų greitai pasikeisti, o didelį kainų padidėjimą 2016–2017 metais lėmė viltys subalansuoti rinką.




3 diagrama. Žaliavinės naftos atsargos pastaruosius 5 metus. Šaltinis: „Bloomberg”, JAV energetikos departamentas



Naftos gavyba OPEC organizacijai nepriklausančiose šalyse ir toliau auga, atnaujinami anksčiau sustabdyti projektai. Tai aiškiai matoma iš JAV aktyvios gavybos stebėsenos duomenų. 2014 metais, netrukus po to, kai naftos kainos pasiekė 90 JAV dolerių už barelį lygį Niujorke, buvo daugiau nei 1 600 gręžinių, o praėjus keliolikai mėnesių, po stipraus kainų nuosmukio jų skaičius sumažėjo iki vos daugiau nei 300.




4 diagrama. Gręžinių skaičius ir WTI naftos kaina. Šaltinis: „Bloomberg“, Baker Hughes


Padvigubėjus naftos kainoms, šiuo metu nafta išgaunama maždaug 700 gręžinių, tuo tarpu gavyba padidėjo iki 2015 metų lygio. 2014 metų prioritetinis OPEC organizacijos tikslas, kai buvo nuspręsta išlaisvinti gavybą siekiant išlaikyti pirmaujančią poziciją pasaulyje, buvo laikinai pasiektas.




5 diagrama. JAV žaliavinės naftos atsargos bei gavyba. Šaltinis: „Bloomberg“, JAV energetikos departamentas



Neseniai gautas signalas iš Šanchajaus (kuris buvo gana silpnas pastaruoju metu) rodo, kad šis rinkos žaidėjas vis stiprėja. Tolesnės nesėkmingos nacionalinio reguliatoriaus pastangos sumažinti svertinę prekybą primena mums apie akivaizdų Kinijos finansinės sistemos disbalansą.

Atsinaujinančios baimės dėl pasaulio ekonomikos būklės ir blėstanti viltis, kad situacija akivaizdžiai pagerės dėl Trumpo politikos, paspartino naftos kainų kritimą. Būtina turėti galvoje, kad greta naftos masiškai pardavinėjamas ir varis.

Todėl akcijų kainų griūtis jau yra platesnė tendencija, o ne tik pavienis atvejis, susijęs vien tik su nafta. Pastarojo meto naujienos yra tarsi mesta sniego gniūžtė, galinti sukelti laviną, o tai faktiškai reiškia tolesnį investuotojų pasitraukimą iš rinkos. Investuotojų, kurie tikėjosi masinio pramoninių ir energetinių žaliavų paklausos sustiprėjimo ketvirtajame ketvirtyje.




6 grafikas. Žaliavų kainos 1.XI.2016 = 100. Šaltinis: „Bloomberg”


Žvelgiant į ateitį, po tokios stiprios griūties turėtų įvykti dar didesnis rinkos tendencijų persvarstymas. Tik greitas „Brent“ rūšies naftos kainos pasikeitimas į daugiau nei 50 JAV dol., o WTI rūšies naftos kainos atveju – į daugiau nei 47 JAV dol., dar suteiktų mums viltį, jog naftos kaina gali vėl grįžti prie augimo.

Daugiau žaliavų rinkos apžvalgų ir prognozių rasite čia..