Verslo ir rinkų naujienos » FED padidino bazinę palūkanų normą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-03-15 20:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25023


Dvi dienas posėdžiavę Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai nusprendė šalyje dar labiau sugriežtinti savo vykdomą pinigų politiką. Bazinės palūkanų normos padidinimas atitiko rinkos dalyvių lūkesčius.

Kaip ir prognozavo ekonomistai, bazinė palūkanų norma buvo kilstelta 0,25 procento iki 0,75 - 1 procento. Už tokį sprendimą pasisakė devyni iš dešimties balsavimo teisę turinčių Centrinio banko narių. Vienintelis Neel Kashkari pasisakė už palūkanų normos nekeitimą.

Tai jau trečias kartas kai Amerikoje griežtinama monetarinė politika. Visus tris kartus bazinė palūkanų norma buvo padidinta po 0,25 procento.

Priminsime, kad gruodžio mėnesį, kuomet prieš tai paskutinį kart buvo sugriežtinta pinigų politika, Amerikos Centrinio banko atstovai prognozavo, jog per šiuos metus bazinė palūkanų norma šalyje bus padidinta tris kartus po 0,25 procento. Tačiau remiantis atnaujintomis prognozėmis, jie tikisi, kad pinigų politika bus griežtinama sparčiau, t.y. šių metų pabaigoje bazinė palūkanų norma šalyje turėtų siekti 1,4 - 1,6 procento, kai anksčiau laukta, jog ji sudarys 1,1 - 1,6 procento, na o kitų metų lūkesčiai buvo padidinti nuo 1,9 - 2,6 iki 2,1 - 2,9 procento. Laukiama, kad šiais metais monetarinė politika bus sugriežtinta dar du kartus.

„Informacija, kurią Federalinis atvirosios rinkos komitetas gavo po paskutinio savo vykusio posėdžio rodo, jog padėtis darbo rinkoje ir toliau gerėja, o ekonominė veikla toliau plėtojosi vidutiniu tempu. Darbo vietų kūrimas išlieka solidus, o nedarbo lygis per pastaruosius mėnesius šiek tiek pakito. Namų ūkių išlaidos ir toliau didėja vidutiniu tempu, tuo tarpu verslo investicijos į pagrindinį kapitalą šiek tiek padidėjo. Infliacija pastaraisiais ketvirčiais išaugo bei priartėjo prie dviejų procentų tikslinio ilgalaikio lygio, tačiau atmetus energijos išteklių ir maisto kainas, infliacija tik šiek tiek pasikeitė ir toliau išlieka kiek žemiau dviejų procentų“ - rašoma FED pranešime.

Be to, Amerikos Centrinis bankas atnaujino savo makroekonomines prognozes. Palyginus su buvusiomis gruodį, buvo kiek pakoreguotos šalies bendrojo vidaus produkto augimo prognozės. Šių metų nuo 1,9 - 2,3 iki 2 - 2,2 procento, o kitų metų - nuo 1,8 - 2,2 iki 1,8 - 2,3 procento.

Tuo tarpu 2017 metų bedarbystės Amerikoje prognozė išliko nepakeista ir siekia 4,5 - 4,6, o kitų metų pakoreguota nuo 4,3 - 4,7 iki 4,3 - 4,6 procento. Kalbant apie bazinę infliaciją, Amerikos Centrinis bankas nepakeitė savo lūkesčių, t.y. per šiuos metus ji turėtų siekti 1,8 - 1,9 procento, o 2018 metais sudarys 1,9 - 2 procentus.

Komitetas ir toliau atidžiai stebės infliacijos rodiklius ir pasaulinius finansų ir ekonomikos pokyčius. Kitas Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdis bus surengtas jau tik gegužės mėnesio pradžioje, t.y. 2 - 3 dienomis.