Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-08-24 20:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=23822


Amerikos akcijų rinka yra didžiausia ir pati populiariausia bei likvidžiausia pasaulyje. Šios šalies kompanijų, kurių daugelis yra globalios ir lyderiaujančios savo veiklos srityse, akcijomis prekiauja spekuliuotojai bei ten investuoja investuotojai iš visų žemynų bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Taigi, visos didžiosios šios šalies bendrovės ir bankai jau paskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, tad mes jums pristatome jau tradicinę tampančią Amerikos akcijų rinkos apžvalgą, kurioje pateikiami patys naujausi duomenys ir tendencijos.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Kadangi dalis kompanijų, kurios sudaro minėtą indeksą, savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus pateikė tik šią savaitę, nes jų finansiniai metai nesutampa su kalendoriniais metais, tad tuo pačiu atsižvelgiant į tai ši apžvalga yra padaryta tik dabar, t.y. kai paaiškėjo visų trisdešimties įmonių ir bankų veiklos rezultatai.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T) bei bendruosius likvidumus (BL).

Vien pažvelgus į bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas akivaizdu, jog padėtis per praėjusį ketvirtį, tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su praėjusių metų antru ketvirčiu, pagerėjo. Tiesa, pats teigiamas pokytis nėra itin didelis, tačiau bet kokiu atveju džiugina. Dar ketvirtį prieš tai ir prieš metus jis buvo neigiamas.

Iš trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, penkiolikos pajamos paaugo, bei lygiai taip pat penkiolikos smuktelėjo. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo analogiškas, o prieš metus jis buvo pastebimai negatyvesnis, nes tuomet tik dešimties bendrovių pajamos padidėjo.

Kalbant apie EBITDA pelną, tai per praėjusį ketvirtį taip pat penkiolikos minimo indekso atstovių šis pelnas paaugo, na o keturiolikos smuktelėjo, tuo tarpu Microsoft atveju palyginti negalima, nes prieš metus dėl vienkartinio pobūdžio išlaidų EBITDA buvo neigiama. Per pirmą šių metų ketvirtį šis santykis buvo blogesnis, nes EBITDA pelno prieaugiu galėjo pasigirti tik trylika įmonių ir bankų, o kitų septyniolikos atveju jis smuktelėjo. Praėjusių metų antrąjį ketvirtį jis buvo dar prastesnis, t.y. 11 ir 19.

Tiek pramonės, tiek paslaugų atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos per praėjusį ketvirtį irgi buvo pozityvesnės tiek lyginant su pirmu ketvirčiu, tiek su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Pramonės atveju sumažėjo neigiami medianiniai procentiniai pokyčiai, tuo tarpu paslaugų atveju tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos jau abi tapo teigiamos, kai dar ketvirtį prieš tai tik pajamų minėtas rodiklis buvo teigiamas. Analogiška padėtis ir kalbant apie finansų sektoriaus atstoves, tuo tarpu informacinių technologijų sektoriaus narių pajamų pokyčių mediana tapo mažiau neigiama, tačiau EBITDA pelnų atveju viskas buvo atvirkščiai.

Laikas pereiti prie atskirų įmonių ir bankų veiklos rezultatų aptarimo. Iškart atkreipiame dėmesį, jog Boeing, Visa ir Procter & Gamble EBITDA pelnus paveikė vienkartiniai veiksniai, t.y. buvusios vienkartinio pobūdžio išlaidos. Pirmų dviejų bendrovių minėtas pelnas sumažėjo dėl per antrą šių metų ketvirtį buvusių vienkartinių išlaidų, tuo tarpu trečiosios kompanijos atveju jis taip sparčiai paaugo dėl prieš metus buvusių to pačio pobūdžio išlaidų, kurios gerokai apmažino EBITDA pelną. Lentelėje yra pateikiami EBITDA pelnų pokyčiai neatmetus vienkartinio pobūdžio išlaidų, tačiau galbūt ateities apžvalgose šį faktorių įvertinsime ir koreguosime duomenis lentelėje, kad jie būtų dar grynesni ir geriau palyginami. Be jokios abejonės tokiu atveju jus apie tai informuosime.



Taigi, labiausiai savo veiklos rezultatus, tiek kalbant apie pajamas, tiek apie EBITDA pelną, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių pagerino didžiausias pasaulyje koncernas General Electric. Be to, pelnas paaugo sparčiau už pajamas ir lyginant su pirmu ketvirčiu ūgtelėjo ir jo EBITDA marža. Taip pat pastebimu pajamų ir EBITDA pelno prieaugiu per praėjusį ketvirtį gali pasigirti ir UnitedHealth Group, tiesa, šiuo atveju pelnas ūgtelėjo lėčiau nei pajamos.

Per antrą šių metų ketvirtį savo veiklos rezultatus taip pat pagerino ir Home Depot, Walt Disney, vienas iš didžiausių bankų JPMorgan Chase, vaistų gamintoja Merck, Nike bei Wal-Mart. Per praėjusį ketvirtį tarp minimo indekso atstovių pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiu pasižymėjo septynios kompanijos ir bankas, kai per pirmą ketvirtį tokių buvo septynios, o prieš metus per antrą ketvirtį - aštuonios indekso atstovės.

Dviejų didžiųjų Amerikos naftos bendrovių ExxonMobil ir Chevron veiklos rezultatai ir vėl pablogėjo labiausiai tarp visų Dow Jones Industrial Average indekso narių, be to, EBITDA pelnai ir vėl krito labiau už pajamas. Tai žinoma tiesiogiai susiję su smukusiomis energijos išteklių kainomis bei padėtimi rinkoje. Tiesa, veiklos rezultatų nuosmukis, lyginant su užfiksuotu kritimu per pirmą šių metų ketvirtį, sumažėjo ir tai yra bent šioks toks pozityvus veiksnys.

Antrą ketvirtį iš eilės pablogėjo didžiausios pagal rinkos vertę biržose kotiruojamos bendrovės Apple veiklos rezultatai. Kaip ir prieš tai minėtų kompanijų atveju, EBITDA pelnas ir vėl krito labiau už pajamas bei sumažėjo pelningumas. Ši kompanija vis labiau praranda žavesį, nes konkurentai konkurencinėje kovoje vejasi, o pati bendrovė bent kol kas nesugeba pasiūlyti kažko naujo ir įspūdingo, kas ir vėl sužavėtų vartotojus ir priverstų pirkti Apple gaminius.

Eilinį ketvirtį iš eilės pablogėjo ir pramoninių mašinų gamintojos Caterpillar veiklos rezultatai. Tai žinoma tiesiogiai susiję su padėtimi žaliavų rinkoje. Be to, ir vėl EBITDA pelnas krito labiau už pajamas. Tiesa, padidėjo šios bendrovės EBITDA marža. Per praėjusį ketvirtį irgi pablogėjo ir informacinių technologijų milžinės IBM bei telekomunikacijų bendrovės Verizon veiklos rezultatai.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per praėjusį ketvirtį didžiausia EBITDA marža pasižymėjo JPMorgan Chase bankas, kita finansų sektoriaus atstovė American Express, didžiausio pasaulyje greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's, pramogų ir laisvalaikio srityje veikianti Walt Disney. Tuo tarpu mažiausias minėtas rodiklis per antrą šių metų ketvirtį buvo pas lėktuvų gamintoją Boeing, ką kaip minėta lėmė buvusios vienkartinio pobūdžio išlaidos. Be to, vienženkle marža pasižymėjo ir Wal-Mart bei UnitedHealth Group. Lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, tarp minimo indekso narių penkiolikos EBITDA pelningumas ūgtelėjo ir analogiškai penkiolikos smuktelėjo.

Tuo tarpu bendra EBITDA maržų mediana smuktelėjo nuo 27,1 iki 24,1 procento, tačiau šis rodiklis yra pastebimai didesnis už Vokietijos DAX indekso atstovių. Taip pat sumažėjo ir pramonės, paslaugų šakių atstovių maržų medianos, bei krito finansų ir informacinių technologijų sektoriaus atstovių atitinkami rodikliai. Tiesa, pabrėžiame, kad toks palyginimas iki galo nėra korektiškas, nes egzistuoja sezoniškumo veiksnys.

Kalbant apie bendrojo likvidumo rodiklį (šiuo atveju kuo didesnis, tuo geriau, žinoma, jei jis nėra itin aukštas), tai per praėjusį ketvirtį didžiausiu pasižymėjo Cisco Systems ir Johnson & Johnson. Tuo tarpu mažiausiais, kurie nesiekė ir vieno procento, t.y. jų trumpalaikis turtas buvo mažesnis už trumpalaikius įsipareigojimus, pasižymėjo Verizon, UnitedHealth Group, Wal-Mart ir ExxonMobil. Bendra bendrojo likvidumo mediana per praėjusį ketvirtį siekė 1,4 ir buvo kiek didesnė už analogiška stambiausių Vokietijos bankų ir įmonių rodiklį. Informacinių technologijų atstovių šio rodiklio mediana buvo didžiausia.

Dow Jones Industrial Average indekso atstovių rinkos vertės rodikliai (P/E, P/BV ir P/S) bent jau kalbant apie bendrus medianinius yra aukšti ir pastebimai didesni už DAX indekso atstovių atitinkamus rodiklius. Tai rodo, kad bent jau vertinant pagal esamus veiklos rezultatus, daugelio Amerikos įmonių akcijos yra įvertintos tinkamai, o kai kuriais atvejais galima sakyti, jog netgi pervertintos. Pramonės šakos narių medianiniai rinkos vertės rodikliai yra aukštesni už paslaugų atstovių. Na o pačiais mažiausiais minimais medianiniais rodikliais kaip ir pas vokiečius pasižymi finansų sektoriaus atstovės.

Nuo metų pradžios tarp minimą indeksą sudarančių didžiųjų bankų ir įmonių bent jau šiame etape net dvidešimt keturių akcijos pabrango ir vos šešių atpigo. Tad pozityvas akivaizdus ir jį tik patvirtina bendra akcijų kainų pokyčių mediana, kuri yra teigiama ir siekia 6,2 procento bei yra gerokai didesnė nei buvęs analogiškas rodiklis per visus praėjusius metus, kuomet pabrango tik šešiolikos įmonių ir bankų akcijos. Pramonės įmonių akcijos, bent jau vertinant pagal akcijų kainų pokyčių medianas, pabrango pastebimai labiau nei paslaugų kompanijų nuosavybės vertybiniai popieriai. Mažiausiu akcijų kainų prieaugiu pasižymi finansų sektoriaus narės.

Atskirai tarp šioje apžvalgoje figūruojančių įmonių ir bankų didžiausiu rinkos vertės prieaugiu bent duotuoju momentu šiais metais gali pasigirti Caterpillar bendrovė. Jos akcijos nepaisant blogėjusių veiklos rezultatų pabrango virš dvidešimt septynių procentų. Nuo metų pradžios daugiau nei penktadaliu pabrango Merck, UnitedHealth Group, Wal-Mart ir 3M įmonių akcijos.

Tuo tarpu labiausiai atpigo Walt Disney bendrovės akcijos, kurių vertė krito apie aštuonis procentus. Be to, septyniais procentais nuo metų pradžios atpigo ir investicinio banko Goldman Sachs nuosavybės vertybiniai popieriai.


Dow Jones Industrial Average indeksas praėjusių metų pradžioje ištrūkęs iš ilgalaikio pakilimo kanalo per jo apatinę dalį buvo konsolidavimosi fazėje, t.y. judėjo konsolidavimosi - korekcijos kanale. Po šių metų pradžioje buvusio eilinio nesėkmingo bandymo iš jo ištrūkti pro apatinę dalį, sulaukėme natūralaus atšokimo, kuris užsitęsė ir gali peraugti į naują kilimo bangą. Ar dabartinis kanalo viršūtinės dalies - pasipriešinimo linijos pralaužimas ir pakilimas iki rekordinių lygių bus tvarus, o gal tai tik klaidingas signalas, turėtų paaiškėti artimiausiais mėnesiais.




Caterpillar akcijų kursas yra ilgalaikiame ir gan plačiame horizontaliame konsolidavimosi kanale. Jo plotis 60 - 100 dolerių. Po metų pradžioje buvusio nesėkmingo bandymo pralaužti apatinę jo dalį - palaikymo liniją, sulaukėme natūralaus atšokimo. Ateities perspektyvoje šios kompanijos akcijų kaina gali patęstuoti viršūtinę kanalo - pasipriešinimo linijos dalį.




Po ilgalaikio augimo tendencijos Walt Disney kompanijos akcijos atsidūrė korekcinėje fazėje, kuri jau trunka metus. Regis ji gali artėti prie pabaigos, laukiame signalų. Artimiausiais mėnesiais turėtų viskas paaiškėti. Galimas tolesnis augimas jei iš esmės nepavyks pralaužti korekcijos apatinės dalies - palaikymo linijos.