Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-05-23 20:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=23286


Amerikos akcijų rinka yra didžiausia ir pati populiariausia bei likvidžiausia pasaulyje. Šios šalies kompanijų, kurių daugelis yra globalios ir lyderiaujančios savo veiklos srityse, akcijomis prekiauja spekuliuotojai bei ten investuoja investuotojai iš visų žemynų bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Taigi, mes pristatome jau tradicinę tampančią Amerikos akcijų rinkos apžvalgą, kurioje pateikiami patys naujausi duomenys ir tendencijos.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Kadangi dalis kompanijų, kurios sudaro minėtą indeksą, savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus pateikė tik šią savaitę, nes jų finansiniai metai nesutampa su kalendoriniais metais, tad tuo pačiu atsižvelgiant į tai ši apžvalga yra padaryta tik dabar, t.y. kai paaiškėjo visų trisdešimties įmonių ir bankų veiklos rezultatai.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T).

Šių metų pirmąjį ketvirtį lyginant su ankstesniu ketvirčiu, padėtis pagerėjo, t.y. kur kas daugiau žalios spalvos, nors tuo pačiu vis dar dominuoja raudona. Tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, penkiolikos pajamos ūgtelėjo ir atitinkamai penkiolikos krito. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo blogesnis, t.y. tuomet tik vienuolikos paaugo, o likusių devyniolikos smuktelėjo. EBITDA pelnų atveju, per praėjusį ketvirtį padėtis buvo kiek prastesnė, nes buvo daugiau bankų ir įmonių, kurių minėtas pelnas smuktelėjo, t.y. tokių kaip ir ketvirtį prieš tai buvo septyniolika, na o likusių trylikos paaugo.

Pažvelgus į bendras pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianas, nors jos per pirmą šių metų ketvirtį ir toliau procentine išraiška išliko neigiamos (atitinkamai sudarė 0,3 ir 4,5 procento), tačiau lyginant su praėjusių metų paskutiniu ketvirčiu, patys neigiami procentiniai pokyčiai gan pastebimai sumažėjo (per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį jie siekė atitinkamai 2,5 ir 6,2 procento). Tad galima dar kartą patvirtinti, kad padėtis pagerėjo, o tai džiugina.

Lyginant Amerikos pramonės ir paslaugų šakų atstovių, kurios sudaro Dow Jones Industrial Average indeksą, veiklos rezultatų pokyčių medianas, paslaugų atstovėms per praėjusį ketvirtį ir vėl sekėsi geriau. Paslaugų įmonių pajamų pokyčių mediana per pirmą šių metų ketvirtį netgi buvo teigiama ir sudarė 0,9 procento, kai ketvirtį prieš tai buvo neigiama ir siekė 1,4 procento. Pramonės arba gamybos įmonių minėtas rodiklis nors ir liko neigiamas, tačiau jo neigiama reikšmė sumažėjo daugiau nei tris kartus nuo 3,7 iki 1,2 procento. EBITDA pelnų pokyčių neigiama mediana procentine išraiška paslaugų atveju smuktelėjo nuo 6,2 iki 4,2 procento, o pramonės bendrovių atveju krito dar pastebimiau, t.y. nuo 14,1 iki 4,7 procento, tuo pačių skirtumas tarp dviejų šakų šio rodiklio atveju gerokai susitraukė.

Akivaizdžiai per praėjusį ketvirtį blogai sekėsi informacinių technologijų sektoriaus atstovėms, nes jų veiklos rezultatų pokyčių neigiamos medianos pastebimai ūgtelėjo. Vien EBITDA pelnų pokyčių neigiama mediana procentine išraiška pašoko nuo 2,7 iki 13,8 procento, o pajamų pakilo nuo 0,1 iki 4,6 procento. Tuo tarpu finansų sektoriaus atstovės priešingai - iš esmės atsigavo.



Kalbant atskirai apie įmones ir bankus, kurie sudaro Dow Jones Industrial Average indeksą, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, didžiausiu tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų prieaugiu pasižymėjo sveikatos priežiūros paslaugas teikianti bendrovė UnitedHealth Group, didžiausia pasaulyje vaistų gamintoja Pfizer bei Home Depot. Tiesa, pirmų dviejų bendrovių atveju, pajamos, kurios paaugo sparčiausiai tarp visų apžvelgiamų kompanijų ir bankų, ūgtelėjo labiaus už EBITDA pelnus, o tai nėra pozityvus reiškinys. Be to, tradiciškai savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį pagerino tokios kompanijos kaip Walt Disney, Nike ir Visa.

Deja, tačiau netruko ir tų minimo indekso atstovių, kurių veiklos rezultatai per pirmą šių metų ketvirtį dar labiau pablogėjo. Gerokai smuktelėjo tiek investicinio banko Goldman Sachs pajamos, tiek EBITDA pelnas (krito atitinkamai net 40,3 procento ir 56,3 procento). Kaip teigiama, šio banko veiklos rezultatus neigiamai paveikė buvusios sudėtingos sąlygos rinkose. Tradiciškai eilinį ketvirtį iš eilės ir vėl pastebimai pablogėjo dviejų energijos sektoriui priklausančių bendrovių veiklos rezultatai, t.y. ExxonMobil ir Chevron. Tiesa, patys nuosmukiai palyginus su praėjusių metų paskutiniu ketvirčiu, buvo kiek mažesnis. Vis dėl to, pastebimai nuo metų pradžioje pasiekto dugno ūgtelėjusios naftos kainos turėtų padėti atsitiesti ir šioms įmonėms, na o įžvalgiausi investuotojai jau suspėjo įsigyti jų akcijų. Dar labiau suprastėjo Caterpillar įmonės, kuri gamina įvairias mašinas ir įrengimus, veiklos rezultatai. Ši kompanija gan stipriai priklausoma nuo padėties žaliavų išgavėjų ir kasėjų sektoriuje, tad būtent sumažėjusi jos gaminių paklausa minimame sektoriuje ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl pastebimai pablogėjo Caterpillar veiklos rezultatai. Atkreipiame jūsų dėmesį ir pabrėžiame, kad tiek minėto banko, tiek trijų kompanijų atvejais EBITDA pelnai krito labiau nei pajamos, o tai yra akivaizdžiai neigiamas reiškinys.

Per praėjusį ketvirtį tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių pablogėjo ir didžiųjų informacinių technologijų įmonių veiklos rezultatai. Pirmą kart po labai ilgos pertraukos milžinė Apple pranešė, kad per praėjusį ketvirtį sumažėjo tiek jos pajamos, tiek EBITDA pelnas. Be to, ir vėl pablogėjo IBM bei Microsoft veiklos rezultatai. Visų trijų minimų kompanijų atvejais EBITDA pelnai krito sparčiau nei pajamos, o ypač tai ryškiai matosi IBM pozicijoje.

Per pirmą šių metų ketvirtį tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimu pasižymėjo ir JPMorgan Chase bankas bei didžiausia pasaulyje gaiviųjų nealkoholinių gėrimų gamintoja Coca-Cola. Atkreipiame dėmesį, kad per praėjusį ketvirtį nemaža dalis Amerikos kompanijų ir bankų siekdami pagerinti savo veiklos pelningumą mažino išlaidas ir tuo pačiu atleidinėjo darbuotojus bei tą planuoja daryti ir toliau.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per praėjusį ketvirtį didžiausia EBITDA marža arba pelningumu pasižymėjo Visa, Pfizer, McDonald's, Verizon ir Johnson & Johnson. Mažiausias minimas rodiklis buvo pas Wal-Mart, UnitedHealth Group ir Boeing. Didžiausią EBITDA pelningumą demonstruoja informacinių technologijų sektoriaus atstovės.

Kalbant apie įsipareigojimų ir turto santykinį finansinį rodiklį, tai didžiausiu arba blogiausiu pasižymėjo lėktuvų kūrėja ir gamintoja Boeing, kurios nuosavo kapitalo dalis yra labai nedidelė, tuo tarpu mažiausią minimą rodiklį pademonstravo Nike, Intel bei Chevron. Remiantis medianiniais rodikliais, mažiausią įsipareigojimų ir turto santykinį finansinį rodiklį turi informacinių technologijų bendrovės ir pramonės atstovės, tuo tarpu paslaugų ir finansų atstovių atveju šis rodiklis yra didžiausias.

Nuo šių metų pradžios tarp minimą indeksą sudarančių atstovių pabrango net aštuoniolikos akcijos, t.y. daugiau nei pusės, na o likusių dvylikos atpigo. Tad nenuostabu, kad bendra kainų pokyčių mediana yra teigiama ir sudaro beveik tris procentus. Tai žinoma yra pozityvi informacija. Tuo tarpu per praėjusius metus pabrango šešiolikos bendrovių ir bankų akcijos, na o likusių atpigo. Bendra akcijų kainų pokyčių mediana per 2015 metus buvo teigiama ir siekė beveik vieną procentą. Pramonės įmonių akcijos, bent jau vertinant pagal medianinį rodiklį, pabrango pastebimai labiau už paslaugų atstovių akcijas. Tuo tarpu finansų ir informacinių technologijų atveju minimas procentinis rodiklis šiais metais yra neigiamas.

Daugiausiai investuotojai bent jau iki šiol šiais metais uždirbo investavę į naftos ir dujų milžinės ExxonMobil akcijas, kurios nuo metų pradžios pabrango virš septyniolikos procentu. Tarp labiausiai brangusių atsidūrė ir Wal-Mart akcijos, kurių vertė pakilo apie šešiolika procentų, o Chevron akcijų kaina ūgtelėjo 13,5 procento. Be to, virš dešimt procentų taip pat pabrango ir UnitedHealth Group, 3M ir Johnson & Johnson akcijos.

Didžiausias autsaideris bent kol kas nuo šių metų pradžios yra Goldman Sachs bankas, kurio akcijų kaina krito apie keturiolika procentų, arba labiausiai tarp visų Dow Jones Industrial Average indekso atstovių. Taip pat virš dešimt procentų atpigo Intel bei Boeing akcijos.


Dow Jones Industrial Average indeksas ištrūko iš ilgalaikio pakilimo kanalo per jo apatinę dalį ir jau beveik metus su puse yra konsolidavimosi fazėje, t.y. juda konsolidavimosi kanale. Belieka laukti, kada jis iš jo ištrūks.




Pfizer

Pfizer - tai didžiausia pasaulyje farmacijos bendrovė arba vaistų gamintoja, kuri per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus ir pagal tai buvo viena iš lyderių tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių. Nors ši bendrovė priklauso labiau gynybinio pobūdžio sektoriui, tačiau investicijų grąža į jos akcijas trečius metus iš eilės išlieka teigiama.

Norėdami susidaryti kiek labiau išsamesnį vaizdą apie Pfizer bendrovę ir jos akcijas, mes atlikome nedidelę palyginamą santykinių finansinių rodiklių analizę su kitomis panašią arba identišką veiklą vykdančiomis bendrovėmis bei tuo pačiu pasirinkome tas kompanijas, kurių akcijomis prekiaujama Niujorko biržoje (Merck), Stokholmo biržoje (AstraZeneca) ir Liublijanos biržoje (KRKA).

Iš pradžių minėtas keturias bendroves palyginome pagal rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius, t.y. P/E, P/S ir P/BV. Paaiškėjo, kad minėti Pfizer rodikliai bent šiuo metu yra gana panašūs į vidurkio rodiklius. Mažiausiais rinkos vertės rodikliais pasižymi Slovėnijos vaistų gamintoja, na o aukščiausi jie yra pas kitą Amerikos farmacijos bendrovę Merck.

Vertinant EBITDA pelningumą arba maržą matome, kad didžiausios pasaulyje vaistų gamintojos minimas rodiklis buvo artimas vidurkiui, tačiau pats EBITDA pelningumas per minimą laikotarpį svyravo. Merck minimas pelningumas, atmetus kai kuriuos metus, kuomet dėl vienkartinio efekto jis buvo padidėjęs, buvo panašus į prieš tai minėtos Amerikos kompanijos. Tuo tarpu kitų dviejų įmonių šis rodiklis iš esmės visuomet buvo mažesnis už amerikiečių kompanijų.



Turto grąžos rodiklis, tai dar vienas rodiklis, kuris Pfizer atveju gan pastebimai per paskutinius ketverius metus svyravo. Praėjusiais metais šios kompanijos ROA rodiklis buvo mažiausias. Stabiliausiu šiuo pelningumo rodikliu pasižymėjo KRKA.

Didžiausias įsipareigojimų ir turto santykinis finansinis rodiklis per nagrinėjamą laikotarpį, ypač per paskutinius du metus, buvo pas AstraZeneca bendrovę, na o mažiausiu minėtu rodikliu pasižymėjo vaistų gamintoja iš Slovėnijos. Lyginant dvi Amerikos farmacijos bendroves, Pfizer minimas rodiklis per visą nagrinėjamą laikotarpį buvo didesnis bei visuomet aukštesnis už vidurkį.



Tarp visų keturių farmacijos bendrovių nuo 2012 metų didžiausiu likvidumu visuomet pasižymėjo KRKA, na o Pfizer ilgą laiką žengė antroje pozicijoje, tačiau praėjusiais metais šios bendrovės likvidumas kiek sumažėjo ir tuo pačiu nusmuko žemiau vidurkio lygio. Per visą nagrinėjamą laikotarpį AstraZeneca minimas rodiklis visuomet buvo mažiausias, t.y. prasčiausias.

Reziumuojant Pfizer akcijos šiuo metu atrodo esančios pakankamai įvertintos, o pačios bendrovės kai kurie santykiniai finansiniais rodikliai per pastaruosius kelis metus kiek pablogėjo.

Nors Pfizer akcijų kaina ištrūko per apatinę dalį iš ilgalaikio augimo kanalo, tačiau po korekcijos atsigavo ir kyla antrą mėnesį iš eilės. Per balandį šios bendrovės akcijos pabrango 10,4 procento, o šį mėnesį dar virš keturių procentų. Egzistuoja didelė tikimybė, kad bus bandoma pasiekti aukščiausią visų laikų Pfizer akcijų kainos lygį, t.y. 39,43 doleriai už akciją, kuris buvo užfiksuotas dar šio amžiaus pradžioje, t.y. 2000 metų vasarą. Labai tikėtina, kad jis gali būti ir viršytas. Dabartinė šios bendrovės akcijų kaina 33,74 doleriai.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).