Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-03-29 18:58.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=22926


Vokietijos ekonomika yra didžiausia tiek euro zonoje, tiek ir visoje Europos sąjungoje. Atsižvelgiant į tai šios šalies akcijų rinka taip pat yra gana reikšminga Europai bei populiari tarp pasaulio investuotojų. Šioje apžvalgoje mes tradiciškai panagrinėsime Vokietijos stambiausių kompanijų ir bankų veiklos rezultatus ir jų pokyčius bei apibrėšime vyraujančias tendencijas.

DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį tradiciškai šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Kadangi daugelis kompanijų ir bankų, kurie sudaro minėtą indeksą, savo visos apimties metines ataskaitas pateikė tik per pastarąsias kelias savaites, tad tuo pačiu atsižvelgiant į tai ši apžvalga yra padaryta tik dabar. Tiesa, atkreipiame dėmesį, jog Vokietijos automobilių gamintoja Volkswagen dėl kilusio skandalo susijusio su jos gaminamų automobilių išmetamu į orą teršalų kiekiu, kaip ji pati pranešė, savo praėjusių metų veiklos rezultatus paskelbs tik balandžio mėnesio pabaigoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis.

Be to, atsižvelgiant į tai, kad ne visų DAX indeksą sudarančių bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Kalbant tiek apie praėjusių metų paskutinio ketvirčio, tiek apie bendrus Vokietijos DAX indekso atstovių metinius veiklos rezultatus, matome, jog vyrauja žalia spalva, t.y. absoliuti dauguma juos pagerino. Be jokios abejonės prie to dalinai prisidėjo dolerio ir kai kurių kitų valiutų atžvilgiu susilpnėjęs euras, kas padidino euro zonos eksportuotojų konkurencingumą užsienio rinkose.

Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, net dvidešimt vienos kompanijos, kurios sudaro minėtą indeksą, pajamos paaugo, ir tik vos aštuonių smuktelėjo. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo dar labiau teigiamas, t.y. 25 ir vos 5. EBITDA pelnų atveju vertinant duomenis kurie yra palyginami (Commerzbank EBITDA buvo teigiamas, kai prieš metus per ketvirtą ketvirtį buvo neigiamas, na o Deutsche Bank atveju atvirkščiai), devyniolikos DAX indekso atstovių minėtas pelnas paaugo, na o aštuonių smuktelėjo. Per trečią praėjusių metų ketvirtį dvidešimt dviejų bendrovių EBITDA pelnas paaugo, o likusių aštuonių susitraukė, t.y. iš esmės panašūs duomenys.

Atsižvelgus į tai nestebina, kad tiek bendros pajamų pokyčių, tiek EBITDA pelnų pokyčių teigiamos medianos per praėjusių metų ketvirtą ketvirtį, palyginus su trečiu ketvirčiu, iš esmės yra panašios, t.y. sudarė penkis procentus ir 10,5 procento, kas rodo, jog Vokietijos kompanijų pelnai auga kiek sparčiau už pajamas, o tai be jokios abejonės yra pozityvu.

Absoliuti dauguma DAX indekso atstovių savo veiklos rezultatus pagerino ir per visus praėjusius metus. Pajamų prieaugiu gali pasigirti net dvidešimt septynios bendrovės, o minėtas rodiklis nukrito tik pas dvi. EBITDA pelno atveju raudonos spalvos kiek daugiau, t.y. penkių minimo indekso atstovių šis pelnas smuktelėjo, na o likusių daugumos paaugo. Bendri medianiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai be jokios abejonės yra teigiami, tiesa, šiuo atveju nors minėtas pelnų pokyčių rodiklis procentine išraiška irgi yra didesnis už atitinkamą pajamų pokyčių rodiklį, tačiau lyginant su ketvirčio, skirtumas yra gerokai mažesnis.

Pramonės ir paslaugų atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianiniai rodikliai tiek per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, tiek per visus praėjusius metus buvo teigiami, tiesa, pramonės įmonių minėti rodikliai procentine išraiška abiem atvejais yra didesni ir abiem atvejais EBITDA pelnai augo sparčiau už pajamas. Iš esmės panaši padėtis ir kalbant apie chemijos, automobilių gamintojų ir finansų sektorius.



Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį tarp DAX indekso atstovių didžiausiu pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiu pasižymėjo nekilnojamo turto bendrovė Vonovia bei informacinių technologijų srityje veikianti Infineon Tech. Taip pat gan pastebimai pagerėjo transporto priemonių gamintojos Daimler bei tokių įmonių kaip Continental, Fresenius SE + CO., Henkel AG + CO. bei telekomunikacijų sektoriaus milžinės DT. Telekom veiklos rezultatai. Tuo tarpu draudimo srityje veikiančios Muench. Rueckvers. EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pašoko daugiau nei dvigubai.

Tarp Vokietijos bendrovių per minimą laikotarpį labiausiai krito Basf kompanijos pajamos ir EBITDA pelnas. Taip pat pablogėjo ir energetikos milžinės E. ON ir pramonės atstovės Thyssenkrupp veiklos rezultatai. Deutsche Bank atveju pajamos smuktelėjo, na o EBITDA rezultatas dėl įvairių nurašymų ir pervertinimų buvo neigiamas, kai prieš metus per tą patį ketvirtį buvo teigiamas.

Kalbant apie visų 2015 metų veiklos rezultatus ir vėl pozityviai kaip ir ketvirčio atveju išsiskyrė Vonovia bei Infineon Tech. Pastebimu pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiu taip pat pasižymėjo oro linijų bendrovė Lufthansa, pramonės atstovė Henkel AG + CO., sveikatos priežiūros srityje veikianti Fresenius SE + CO., Adidas, Bayer bei kaip ir ketvirto ketvirčio atveju minėtos Daimler, Continental. Antro pagal dydį Vokietijos banko Commerzbank EBITDA pelnas nepaisant kritusių pajamų pašoko daugiau nei dvigubai.

Per praėjusius metus tarp visų šioje apžvalgoje nagrinėjamų kompanijų ir bankų tiek pajamų, tiek EBITDA pelno nuosmukiu pasižymėjo vienintelė Basf, kuri veikia chemijos sektoriuje. Tuo tarpu labiausiai, t.y. net virš šešiasdešimt procentų, smuktelėjo didžiausio Vokietijos banko Deutsche Bank EBITDA pelnas.

Stambiausių Vokietijos bendrovių ir bankų santykiniai finansiniai rinkos vertės (P/E, P/BV, P/S) medianiniai rodikliai yra gana aukšti ir panašūs į Amerikos atstovių atitinkamus rodiklius. Tuo tarpu tiek Lenkijos, tiek Baltijos biržų atstovių finansiniai rinkos vertės rodikliai yra žemesni. Paslaugų ir pramonės atstovių minėti rodikliai yra gana panašūs, tuo tarpu mažiausiais P/E, P/BV ir P/S medianiniais rodikliais pasižymi Vokietijos automobilių gamintojai ir finansų sektoriaus atstovės.

Nuo šių metų pradžios Vokietijos akcijų rinkoje vyrauja raudona spalva, t.y. absoliučiai daugelio kompanijų ir bankų, kurie sudaro DAX indeksą, akcijos atpigo, o pabrango vos trijų. Tai dalinai susiję su tuo, kad per minimą laikotarpį euras sustiprėjo tiek dolerio, tiek daugelio kitų valiutų atžvilgiu, be to, po praėjusiais metais buvusio ralio dalis investuotojų nusprendė realizuoti pelnus. Per 2015 metus net 21 minimo indekso atstovės akcijos pabrango ir tik vos devynių atpigo. Metais anksčiau šis santykis siekė atitinkamai 20 ir 10.

Bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra neigiama ir sudaro beveik septynis procentus, kai praėjusius metais buvo teigiama ir siekė beveik šešiolika procentų. Labiausiai atpigo automobilių gamintojų ir finansų sektoriaus atstovių akcijos.

Didžiausias autsaideris tarp trisdešimties DAX indekso atstovų bent jau šiuo metu yra Deutsche Bank bankas, kurio akcijų kaina šiais metais jau smuktelėjo kiek daugiau nei trisdešimt procentų. Antro pagal dydį Vokietijos banko Commerzbank rinkos vertė per minimą laikotarpį susitraukė beveik devyniolika procentų, BMW akcijos atpigo virš aštuoniolikos procentų, o kitų dviejų automobilių gamintojų, t.y. Daimler ir Volkswagen akcijų vertė krito 15,1 ir 14,1 procento.

Nuo šių metų pradžios pabrango tik Adidas, Siemens ir Vonovia akcijos. Pirmosios bendrovės rinkos vertė ūgtelėjo labiausiai, t.y. keturiolika procentų.


DAX indeksas praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje ištrūkęs iš ilgalaikio pakilimo kanalo pro apatinę jo dalį vėliau dar bandė į jį sugrįžti, tačiau šis bandymas buvo nesėkmingas, po ko jis net tris mėnesius iš eilės nuosekliai krito. Kovo mėnesį sulaukėme korekcijos. Natūralu, jog anksčiau ar vėliau tai turėjo nutikti. Korekcija dar kurį laiką gali užsitęsti, tačiau egzistuoja tolesnio kritimo pavojus, na o tolimesnius įvykius gali pakoreguoti euro kursas.



Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).