Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-03-07 18:18.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=22815


Praėjusio mėnesio pabaigoje beveik visos Baltijos biržose kotiruojamos bendrovės, kurios iki tol dar nebuvo spėjusios to padaryti, paskelbė savo praėjusių metų paskutinio ketvirčio ir bendrus metinius veiklos finansinius rezultatus. Kaip ir įprasta, buvo ir tų kompanijų, kurios savo veiklos rezultatus pastebimai pagerino, bei tuo pačiu buvo ir tų, kurių veiklos rezultatai pablogėjo, arba pakito nežymiai. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai sudėkime visus taškus ant i.

OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų praėjusių metų ketvirtojo ketvirčio ir bendrus metinius finansinius veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Iškart atkreipiame dėmesį, kad iš minėtų indekso atstovių Rokiškio Sūris iki vasario pabaigos nesiteikė pateikti tiek praėjusio ketvirčio, tiek bendrus metinius veiklos rezultatus ir tą padarys tik balandžio pradžioje, be to, remiantis 2015 metų gruodžio 4 dieną įsigaliojusia nauja Lietuvos Respublikos vertybinių popierių įstatymo redakcija, bendrovės vadovybė pranešė, jog nusprendė nerengti ir nebeskelbti tarpinės informacijos. Ši kompanija parengs ir skelbs tik metinę bei pusmečio informaciją.

Tiek ketvirtas praėjusių metų ketvirtis, tiek visi praėję metai OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančioms bendrovėms buvo gana pozityvūs, nes daugelis iš jų pagerino savo veiklos rezultatus. Žalios spalvos daugiau nei raudonos.

Iš dvidešimt aštuonių minimo indekso atstovių, iš kurių dalis per praėjusį ketvirtį pasikeitė, per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, daugiau nei pusės, t.y. šešiolikos pajamos ūgtelėjo, o dešimties smuktelėjo. Ketvirtį prieš tai šis santykis iš esmės buvo identiškas, t.y. 17 ir 10. Kalbant apie metinį pajamų pokytį, tai rezultatas dar kiek geresnis, t.y. aštuoniolikos pajamos paaugo ir tik vos aštuonių smuktelėjo.

EBITDA pelno atveju, per praėjusį ketvirtį keturiolikos minėtas pelnas paaugo, o dešimties smuktelėjo. Kai kurių bendrovių šie duomenys nėra palyginami, nes prieš metus tą patį ketvirtį buvo fiksuojamas neigiamas EBITDA. Ketvirtį prieš tai šis santykis sudarė atitinkamai 17 ir vos 6. Tad per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį padėtis kiek pablogėjo, tačiau tuo pačiu buvo ir indekso sudėties pokyčiai, kurie kiek pakoregavo bendrus duomenis. Per 2015 metus, palyginus su ankstesniais metais, tarp OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių penkiolikos EBITDA pelnas paaugo, o tik vienuolikos krito.

Bendros pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos tiek per praėjusį ketvirtį, tiek per visus 2015 metus buvo teigiamos. Tiesa, praėjusio ketvirčio minėti teigiami rodikliai buvo kiek mažesnis nei per trečią ketvirtį. Ketvirto ketvirčio atveju pajamų pokyčių bendra mediana buvo daugiau nei dvigubai didesnė už EBITDA pelnų pokyčių medianą, o metinių medianų atveju viskas buvo atvirkščiai.

Vertinant pagal šakas, tai per praėjusį ketvirtį paslaugų atstovių bendra pajamų pokyčių mediana procentine išraiška, skirtingai nei pramonės atstovių, buvo teigiama, tačiau pastebimai didesnė už EBITDA pelnų pokyčių mediana, kuri iš esmės buvo identiška pramonės atstovių rodikliui. Tuo tarpu metinės šių šakų atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos buvo teigiamos. Paslaugų atstovių pajamų pokyčių mediana buvo daugiau nei dvigubai didesnė, tuo tarpu EBITDA pelnų pokyčių medianų atveju jau pramonės atstovių minėtas procentinis pokyčio rodiklis buvo gerokai didesnis.

Maisto sektoriaus atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių procentine išraiška medianos per praėjusį ketvirtį buvo neigiamos ir šie rodikliai procentine išraiška buvo gana dideli. Kalbant apie metinius minėtus rodiklius, tai pajamų pokyčių mediana išliko neigiama, tačiau EBITDA pelnų atveju - jau teigiama.

Vertinant atskirai tris Baltijos šalis, per praėjusį ketvirtį geriausius pajamų bei EBITDA pelnų pokyčių medianos rodiklius pademonstravo mūsų šalies OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovės. Šie rodikliai abiem atvejais, skirtingai nei Latvijos ir Estijos bendrovių, buvo teigiami. Tačiau metinė Lietuvos kompanijų EBITDA pelnų pokyčių mediana jau buvo neigiama, kai pas kitas dvi Baltijos valstybes šis rodiklis buvo teigiamas. Pajamų pokyčių medianos visais trimis atvejais buvo teigiamos, o didžiausia gali pasigirti Estijos atstovės.



Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį didžiausiu pajamų šuoliu pasižymėjo nekilnojamo turto bendrovė iš Estijos Pro Kapital Grupp, tačiau kalbant apie EBITDA pelno pokytį, padėtis buvo kardinaliai priešinga, t.y. šiuo atveju buvo fiksuotas didžiausias šio pelno kritimas tarp visų OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių. Iš esmės ta pati padėtis kalbant ir apie metinius veiklos rezultatus. Nekilnojamo turto sektoriaus atstovių veiklos rezultatai, atsižvelgus į šio sektoriaus specifiką, dažnai gan pastebimai svyruoja, tad šiuo atveju tokie dideli Pro Kapital Grupp veiklos rezultatų pokyčiai neturėtų itin stebinti.

Tradiciškai dideliais tiek ketvirčio, tiek metiniais pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiais pasižymėjo Klaipėdos Nafta ir tai susiję su nauja esmine veikla, t.y. dujų terminalu. Šiais metais jau paaiškės tikrasis vaizdas, nes per visus praėjusius metus, skirtingai nei 2014 metais, šis terminalas jau veikė. Toliau stabiliai savo veiklos rezultatus gerina tokios bendrovės kaip Grigeo Grigiškės, Olainfarm, Olympic Entertainment Group, Tallinna Kaubamaja bei Tallinna Vesi.

Be to, savo veiklos rezultatus, ypač kalbant apie ketvirčio (prieš metus per ketvirtą ketvirtį buvo patirtas nuostolis, o šį kart uždirbtas EBITDA pelnas) bei metinius EBITDA pelnus, pastebimai pagerino maisto sektoriaus atstovė PRFoods. Iš trijų savo praėjusio ketvirčio ir metinius veiklos rezultatus paskelbusių Lietuvos pieno produkcijos gamintojų itin pozityviai išsiskyrė Žemaitijos Pienas. Nors šios bendrovės pajamos kiek smuktelėjo, tačiau EBITDA pelnai abiem atvejais pastebimai ūgtelėjo. Tuo tarpu tiek Pieno Žvaigždžių, tiek Vilkyškių pieninės metiniai ir ketvirčio veiklos rezultatai gan pastebimai pablogėjo ir smuktelėjo labiausiai tarp visų OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių. City Service pajamos ir EBITDA pelnai abiem atvejais irgi susitraukė, tačiau tuo pačiu nerimą kelia tai, jog pelnai krito pastebimai sparčiau už pajamas. Atkreipiame dėmesį, kad ši kompanija kitoje apžvalgoje jau nefigūruos, nes ji traukiasi iš Vilniaus biržos. Be to, Estijos statybų sektoriaus atstovės Merko Ehitus veiklos rezultatai taip pat pablogėjo. Per praėjusį ketvirtį gerokai šoktelėjo Linas Agro Group EBITDA pelnas.

Vertinant OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių kompanijų ir banko finansinių santykinių rinkos vertės rodiklių (P/E, P/BV ir P/S) medianas, tai akivaizdu, jog Baltijos biržose kotiruojamų kompanijų akcijos yra gana pigios. Iš trijų šalių bendrovių, kurios sudaro minėta indeksą, bent jau duotuoju metu Lietuvos rinkos vertės medianų rodikliai yra mažiausi, o Estijos ir Latvijos atstovių yra gana panašūs.

Nuo šių metų pradžios pabrango net devyniolikos kompanijų ir vieno banko akcijos, tuo tarpu atpigo vos aštuonių bendrovių akcijos. Per praėjusius metus šis santykis siekė 16 ir 12, o per 2014 metus - 10 ir 17 bei vienos kompanijos akcijų kaina nepakito. Tad akivaizdu, kad šių metų pradžia Baltijos akcijų rinkai yra gana pozityvi.

Tad neatsitiktinai bendra akcijų kainų pokyčių mediana procentine išraiška šiais metais yra teigiama ir siekia 2,4 procento, tiesa, praėjusiais metais šis rodiklis buvo didesnis ir sudarė 4,1 procento. Paslaugų atstovių minėtas rodiklis yra didesnis už pramonės atstovių ir jie abu teigiami, kai praėjusiais metais pramonės atstovių akcijų kainų pokyčių mediana buvo neigiama.

Vertinant atskirai tris Baltijos šalis, nuo šių metų pradžios labiausiai pabrango Estijos kompanijų akcijos, maždaug perpus mažesniu prieaugiu pasižymėjo Latvijos bendrovės, tuo tarpu Lietuvos kompanijų akcijų kainų pokyčių mediana bent kol kas šiais metais netgi yra nežymiai neigiama. Per praėjusius metus labiausiai pabrango Latvijos kompanijų akcijos.

Šiais metais labiausiai gali džiaugtis Silvano Fashion Group ir Žemaitijos Pieno akcininkai, nes būtent šių bendrovių akcijos pabrango daugiausiai. Daugiau nei dešimt procentų pabrango ir Latvijas kugnieciba akcijos. Tuo tarpu didžiausiu nusivylimu nuo šių metų pradžios yra Baltika akcijos, kurios ir toliau nuosekliai pinga, t.y. jų kaina jau krito apie trylika procentų. Taip pat pastebimai atpigo INVL Technology ir Vilkyškių pieninės akcijos.

Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).