Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2016-02-27 14:20.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=22767


Amerikos akcijų rinka buvo ir toliau išlieka pati didžiausia bei likvidžiausia pasaulyje. Ja domisi ir ten investuoja daugybę investuotojų iš viso pasaulio bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Visos didžiosios šios šalies bendrovės jau paskelbė tiek savo praėjusio ketvirčio, tiek bendrus 2015 metų veiklos rezultatus. Tad šioje apžvalgoje juos panagrinėsime bei tuo pačiu paminėsime vyraujančias tendencijas.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Kadangi daugelis kompanijų ir bankų, kurios sudaro minėtą indeksą, savo visos apimties metines ataskaitas pateikė tik per pastarąsias kelias savaites, tad tuo pačiu atsižvelgiant į tai ši apžvalga yra padaryta tik dabar. Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis.

Be to, atsižvelgiant į tai, kad ne visų Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Kalbant tiek apie paskutinį praėjusių metų ketvirtį, tiek apie visus metus, ir vėl dominuoja raudona spalva, t.y. veiklos rezultatų blogėjimo arba nuosmukio tendencija. Per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, iš minėtą indeksą sudarančių atstovių, net devyniolikos pajamos smuktelėjo, o tik vienuolikos paaugo. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo atitinkamai 20 ir 10, tad padėtis iš esmės nepakito. Per visus praėjusius metus, lyginant su 2014 metais, vos dešimties Dow Jones Industrial Average indekso atstovių pajamos pakilo, na o likusių smuktelėjo, t.y. tokia pati neigiama tendencija kaip ir ketvirčių atveju.

Tiesa, nors per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį bendra pajamų pokyčių mediana ir vėl buvo neigiama, tačiau ji siekė tik 2,5 procento, kai ketvirtį prieš tai neigiama reikšmė buvo didesnė ir sudarė 3,4 procento. Metinis minėtas neigiamas rodiklis buvo dar mažesnis, t.y. nesiekė ir dviejų procentų. Didžiausiu pajamų nuosmukiu pažymėjo Amerikos pramonės sektoriaus atstovės, tačiau jų bendrą pajamų pokyčių mediana nors ir buvo neigiama tiek per praėjusį ketvirtį, tiek per visus metus, tačiau lyginant su trečiu praėjusių metų ketvirčiu, neigiamas rodiklis buvo mažesnis.

EBITDA pelnų atveju irgi dominuoja raudona spalva. Paskutinį praėjusių metų ketvirtį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, net septyniolikos bendrovių ir bankų EBITDA pelnai sumažėjo ir tik dvylikos padidėjo (vienos bendrovės minėtas rodiklis nėra palyginamas, nes buvo fiksuojamas nuostolis). Ketvirtį prieš tai šis santykis sudarė 17 ir 13, t.y. iš esmės analogiškas. Kalbant apie metinį EBITDA pelnų pokytį, tai vos devynių Dow Jones Industrial Average indekso atstovių minimas pelnas ūgtelėjo, na o likusios net dvidešimt vienos susitraukė, t.y. dar blogiau nei ketvirčio atveju.

Ketvirtojo praėjusių metų ketvirčio bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana buvo neigiama ir siekė 6,2 procento, t.y. gerokai daugiau nei per trečią ketvirtį, kuomet ji sudarė vos 1,8 procento. Metinė bendra minėtų pelnų pokyčių mediana irgi buvo neigiama ir dar didesnė nei ketvirtojo ketvirčio, t.y. siekė 8,2 procento. Abiem atvejais EBITDA pelnų nuosmukių medianos buvo pastebimai didesnės nei atitinkami pajamų nuosmukių rodikliai, o tai reiškia, kad daugelio bendrovių ir bankų EBITDA pelnai smunka sparčiau nei krenta pajamos, tad automatiškai mažėja pelningumas.

Lyginant pramonės ir paslaugų šakas, tiek ketvirčio, tiek metinė EBITDA pelnų neigiamos pokyčių medianos pirmuoju atveju yra didesnės nei antruoju atveju, o tai reiškia, kad pramonės sektoriaus atstovių minimi pelnai krito sparčiau nei paslaugų atstovių atveju. Tiesa, reikia prisiminti, kad kai kurių pramonės kompanijų minėtus pelnus neigiamai paveikė vienkartiniai veiksniai. Gan dideli minėti rodikliai yra ir finansų sektoriaus.

Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį bei per visus metus labiausiai susitraukė naftos ir dujų sektoriaus atstovių pajamos, t.y. Chevron ir ExxonMobil, o tai be jokios abejonės tiesiogiai susiję su pastebimai atpigusiais minėtais energijos ištekliais. Be to, šių bendrovių EBITDA pelnai taip pat krito pastebimai ir vieni iš daugiausiai. Pastebimai per minimus laikotarpius smuktelėjo ir tokių pramonės gigantų kaip Caterpillar, United Technologies, DuPont veiklos rezultatai. Tarp finansų sektoriaus atstovių didžiausiu EBITDA pelnų kritimu išsiskyrė Goldman Sachs. Vaistų gamintojos Merck tiek ketvirčio, tiek metinis EBITDA pelnas pastebimai krito, tačiau prieš metus ši bendrovė buvo gavusi reikšmingos vertės vienkartines pajamas ir tai reikšmingai padidino EBITDA pelną, tad atmetus minėtas pajamas, šio pelno nuosmukis abiem atvejais būtų kur kas mažesnis. Tuo tarpu vienkartinio pobūdžio išlaidos lėmė, jog gerokai susitraukė kitos vaistų gamintojos Pfizer ketvirčio EBITDA pelnas. Gan pastebimai smuktelėjo ir dviejų informacinių technologijų milžinių ketvirčio ir metiniai veiklos rezultatai, t.y. IBM ir Microsoft.

Labiausiai per praėjusį ketvirtį ir per visus praėjusius metus savo EBITDA pelnus padidino Verizon, tiesa, šios bendrovės ketvirčio reikšmingą pelno prieaugį lėmė vienkartinio pobūdžio efektas. Eilinį kart pozityviai pradžiugino laisvalaikio ir pramogų srityje veikianti Walt Disney, kur abiem atvejais paaugo tiek pajamos, tiek EBITDA pelnai, be to, pastarųjų prieaugis buvo didesnis nei pajamų ir tai papildomai džiugina. Tradiciškai pozityviai kalbant apie veiklos rezultatus išsiskyrė Nike, Visa, Home Depot. Apple taip pat pagerino savo veiklos rezultatus, tiesa, ketvirčio pajamų ir EBITDA pelno prieaugis buvo itin kuklus, ir tai gali būti labai svarbus signalas.

Vertinant Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bankų ir bendrovių rinkos vertės rodiklius, tai reiktų pasakyti, jog jie nepaisant to, jog daugelio kompanijų ir bankų akcijos nuo šių metų pradžios atpigo, išlieka gana aukšti. Mažiausiais P/E, P/BV ir P/S rodikliais, bent jau duotuoju metu, vertinant pagal atitinkamų rodiklių medianas, pasižymi finansų sektoriaus atstovės. Lyginant pramonės ir paslaugų šakų minėtų rinkos vertės medianų rodiklius, tai mažesniais pasižymi paslaugų sektoriaus atstovės, be to, jie yra mažesni ir už bendrus medianinius rodiklius, kai pramonės atstovių yra didesni.

Iš trisdešimties bendrovių ir bankų, kurie sudaro Dow Jones Industrial Average indeksą, nuo šių metų pradžios atpigo dviejų trečdalių akcijos, na o likusio trečdalio pabrango, tad nenuostabu, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana per minimą laikotarpį yra neigiama ir siekia keturis procentus. Tuo tarpu per praėjusius metus pabrango daugiau nei pusės minėto indekso atstovių akcijos, t.y. šešiolikos, na o likusių atpigo. Bendra akcijų kainų pokyčių mediana per 2015 metus buvo teigiama ir siekė beveik vieną procentą. Dar pozityvesnė padėtis buvo 2014 metais, kuomet net dvidešimt trijų kompanijų ir bankų akcijos pabrango ir vos septynių atpigo, na o bendra kainų pokyčių mediana buvo teigiama ir siekė net beveik keturiolika procentų.

Nors šių metų pradžioje Amerikos akcijų rinkoje vyrauja labiau neigiamos nuotaikos ir nuosmukis, tačiau pasitaikė ir pozityvių išimčių. Iš Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių dešimties atstovių, kurių akcijos nuo metų pradžios pabrango, didžiausiu prieaugiu gali pasigirti telekomunikacijų sektoriaus atstovė Verizon, kurios akcijų vertė ūgtelėjo apie dvylika procentų. Daugiau tokių kompanijų, kurių akcijos per minimą laikotarpį pabrangtų virš dešimt procentų, nebuvo. Gan nemažai esant tokioms aplinkybėms, t.y. 8,5 procento pabrango Wal-Mart akcijos.

Tuo tarpu labiausiai investuotojai ir spekuliuotojai buvo linkę pardavinėti minėtą indeksą sudarančių finansų sektoriaus atstovių akcijas ir tą akivaizdžiai rodo bendra šio sektoriaus atstovių akcijų kainų pokyčių mediana. Daugiausiai nuo metų pradžios krito American Express vertė, kuri susitraukė penktadaliu, Goldman Sachs banko akcijos atpigo apie septyniolika procentų, JPMorgan Chase - 12,3 procento. Tačiau gan pastebimai atpigo ir tokių pramonės atstovių kaip Intel ir Boeing akcijos. Finansinio sektoriaus atstovių akcijų pigimas susijęs su lūkesčiais, jog dėl lėtėjančio pasaulio ekonomikos augimo ir naftos bei kitų žaliavų kainų kritimo gali padidėti blogų paskolų dalis, be to, rinkos dalyvius neramina ir įvykiai finansų rinkose, kurie veikia ir šio sektoriaus atstoves. Pramonės atstovių bei kitų kompanijų akcijos atpigo dėl nerimo, jog gali mažėti jų gaminamos produkcijos ar siūlomos pasiūlos paklausa.

Dow Jones Industrial Average indeksas ištrūko iš ilgalaikio pakilimo kanalo per jo apatinę dalį ir jau daugiau nei metus yra konsolidavimosi fazėje su nuosmukio tendencija.



Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).