Verslo ir rinkų naujienos » 2015 metais dauguma Centrinių bankų dar labiau švelnino pinigų politiką


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-12-22 02:09.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=22377


Remiantis žiniasklaidos grupės Bloomberg atliktais skaičiavimais, per 2015 metus daugiau nei pusę pasaulio Centrinių bankų dar labiau sušvelnino savo vykdomas pinigų politikas.

Šiais besibaigiančiais metais 26 iš 46 pasaulio šalių Centrinių bankų, kuriuos stebi Bloomberg, dar labiau sumažino savo palūkanas, na o dešimt institucijų jų nepakeitė.

Labiausiai bazinę palūkanų normą per 2015 metus sumažino Rusijos Centrinis bankas, t.y. šioje šalyje ji buvo sumažinta net šešiais procentais iki vienuolikos procentų. Serbijoje šis rodiklis buvo sumažintas 350 bazinių punktų iki 4,5 procentų, Pakistane - 300 bazinių punktų iki 6,5 procentų, na o Kinijos ir Indijos Centriniai bankai per šiuos metus savo palūkanas sumažino po 1,25 procento.

Rusijos atveju pinigų politikos švelninimą arba bazinės palūkanų normos mažinimą lėmė tiek rublio, tiek infliacijos šalyje stabilizacija ir siekis paskatinti Rusijos ekonomiką. Kinijos Liaudies bankas sumažino savo bazinę palūkanų normą siekdamas paskatinti šalies ekonomikos augimą, kuris pradėjo lėtėti. Indijoje dėl kritusių žaliavų kainų sumažėjo infliacinis spaudimas ir tai tuo pačiu leido šalyje sumažinti bazinę palūkanų normą.

Tuo tarpu priešingos krypties monetarinė politika per šiuos metus vyravo Ukrainoje, Brazilijoje, Islandijoje, Kolumbijoje ir kai kuriose kitose šalyse. Ukrainoje per 2015 metus siekiant kovoti su šalyje gerokai šoktelėjusia infliacija bazinė palūkanų norma buvo kilstelta net aštuoniais procentais, o Brazilijoje ji ūgtelėjo 250 bazinių punktų. Abi šalys šiuo metu išgyveną krizę.

Be to, praėjusią savaitę pirmą kart po labai ilgos pertraukos bazinė palūkanų norma buvo kilstelta ir Amerikoje, tiesa, labiau simboliškai, t.y. tik 25 baziniais punktais. Tuo pačiu investuotojai spekuliuoja, kad panašių veiksmų kitais metais gali imtis ir Anglijos bankas.

Per šiuos metus savo bazines palūkanų normas sumažino ir tokių šalių kaip Australijos, Naujosios Zelandijos, Šveicarijos, Švedijos ir Norvegijos Centriniai bankai.