Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga

Per praėjusį ketvirtį, kaip ir per antrąjį šių metų ketvirtį, daugumos JAV kompanijų ir bankų pajamos ir EBITDA pelnai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-11-07 17:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=22110


Amerikos akcijų rinka yra pati didžiausia bei likvidžiausia pasaulyje. Ja domisi ir ten investuoja daugybę investuotojų iš viso pasaulio bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Per pastarąjį maždaug vieno mėnesio laikotarpį buvo intensyviai skelbiami praėjusio ketvirčio Amerikos kompanijų veiklos rezultatai, tad šioje apžvalgoje trumpai apžvelgsime didžiųjų šios šalies bendrovių, kurios yra lyderės savo veiklos srityse, finansinius veiklos rezultatus.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Šioje apžvalgoje būtent orientuosimės į šio indekso atstoves.

Per praėjusį ketvirtį, kaip ir per antrąjį šių metų ketvirtį, daugumos kompanijų ir bankų pajamos ir EBITDA pelnai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo, tiesa, vis dėl to palyginus su ankstesniu šių metų ketvirčiu, yra daugiau pozityvių aspektų. Smuktelėjo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų nuosmukių medianos. Per praėjusį ketvirtį Amerikos doleris ir toliau stiprėjo daugelio pasaulio valiutų atžvilgiu ir tai tuo pačiu buvo vienas iš veiksnių, kuris lėmė, jog pablogėjo daugumos šios šalies kompanijų veiklos rezultatai.

Tuo pačiu dar kartą pabrėžiame, kad nors nemažos dalies stambiųjų bendrovių ir bankų veiklos rezultatai nepaisant pablogėjimo ir viršijo analitikų lūkesčius, bet jų prognozės prieš paskelbiant praėjusio ketvirčio įmonių ir bankų veiklos rezultatus nekartą buvo koreguojamos.

Iš trisdešimties Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių ir bankų, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, dvidešimties pajamos smuktelėjo, na o likusių dešimties ūgtelėjo, t.y. toks pats santykis kaip ir ketvirtį prieš tai. Kalbant apie EBITDA pelną, tai septyniolikos minimo indekso atstovių atveju jis krito, o likusių trylikos - paaugo. Tai pozityvesnis santykis nei užfiksuotas per antrą šių metų ketvirtį, kuomet jis siekė devyniolika ir vienuolika.

Nors bendra pajamų pokyčių mediana per praėjusį ketvirtį ir vėl buvo neigiama ir siekė 3,4 procento, tačiau per ankstesnį ketvirtį ji buvo kiek didesnė ir sudarė 3,7 procento. Bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana nors irgi išliko neigiama, tačiau sumažėjo daugiau nei per pus, t.y. nuo 4 iki 1,8 procento. Du paminėti faktai yra be jokios abejonės pozityvus reiškinys.

Lyginant pramonės ir paslaugų įmonių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianas matome, kad tiek per praėjusį ketvirtį, tiek per ankstesnį ketvirtį pramonės atstovių veiklos rezultatai smuktelėjo gan pastebimai labiau. Tiesa, pramonės įmonių tiek pajamų, tiek EBITDA neigiamos pokyčių medianos per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, buvo mažesnės, tuo tarpu kalbant apie paslaugų šakos atstoves, neigiama pajamų pokyčių mediana procentine išraiška daugiau nei padvigubėjo, tuo tarpu EBITDA pelno atveju krito net daugiau nei penkis kartus. Per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, pastebimai pasitaisė informacinių technologijų atstovių minėtos medianos, tiesa, jos vis tiek išliko neigiamos, tuo tarpu finansų sektoriaus atstovių atveju buvo priešingai.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių ir bankų, per praėjusį ketvirtį tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas paaugo tik pas devynias šio indekso atstoves, o krito pas šešiolika. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo 8 ir 17, tad padėtis, nors ir nežymiai, tačiau pagerėjo.

Vertinant bendra tiek pajamų, tiek EBITDA pelno prieaugį, per praėjusį ketvirtį tarp minimo indekso atstovių ir vėl lydere išliko didžiausia pagal rinkos verte pasaulyje biržoje kotiruojama bendrovė Apple. Kas pozityvu, ir vėl, kaip ir ketvirtį prieš tai, EBITDA paaugo sparčiau už pajamas, tiesa, verta atkreipti dėmesį į tai, kad tiek pajamų, tiek EBITDA pelno prieaugis sulėtėjo.

Analogiška tendencija, t.y. kad EBITDA pelnas augo sparčiau nei pajamos, per praėjusį ketvirtį pasižymėjo ir Walt Disney, Visa, Boeing, Nike, Cisco Systems ir Home Depot bendrovės. Lyginant su ankstesniu ketvirčiu, dalis iš jų savo veiklos rezultatus pagerino, na o dalis pagerino tik dalinai.

Tuo tarpu vertinant tiek pajamas, tiek EBITDA, per trečią šių metų ketvirtį labiausiai pablogėjo dviejų naftos ir dujų sektoriaus atstovių Chevron bei ExxonMobil veiklos rezultatai. Ir tai nestebina, nes tai yra tiesiogiai susiję su kritusiomis minėtų energijos išteklių kainomis. Beje, verta pabrėžti, kad palyginus su ankstesniu ketvirčiu, abiejų bendrovių tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų nuosmukiai dar labiau padidėjo, be to, minėti pelnai krito labiau nei pajamos. Abu paminėti faktai yra negatyvūs.

Gan pastebimai per trečią šių metų ketvirtį pablogėjo ir pramonės atstovių DuPont ir Caterpillar bei banko Goldman Sachs veiklos rezultatai. Kiek mažiau smuktelėjo Johnson & Johnson ir informacinių technologijų milžinės IBM pajamos ir EBITDA pelnai.

Vertinant atskirai pajamas ir pelną, tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per praėjusį ketvirtį pirmasis rodiklis sparčiausiai pakilo pas sveikatos priežiūros srityje veikiančią UnitedHealth Group kompaniją, na o didžiausiu antrojo rodiklio prieaugiu pasižymėjo Visa, tiesa, tą nemaža dalimi lėmė tai, kad prieš metus per tą patį ketvirtį ši bendrovė buvo patyrusi vienkartinio pobūdžio išlaidas. Tuo tarpu labiausiai per minimą laikotarpį smuktelėjo jau minėtos Chevron pajamos, o didžiausiu EBITDA pelno kritimu pasižymėjo chemijos produktų gamyba užsiimanti DuPont.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių ir bankų, nuo šių metų pradžios labiausiai pabrango Nike kompanijos akcijos, kurių kaina pašoko net virš trisdešimt aštuonių procentų, kai per praėjusius metus šios bendrovės akcijų kaina paaugo beveik dvidešimt keturiais procentais. Tai be jokios abejonės susiję su gerėjančiais jos veiklos rezultatais bei investuotojų lūkesčiais, jog ši tendencija ir toliau tęsis.

Nuo šių metų pradžios pastebimai, t.y. daugiau nei penktadaliu taip pat pabrango McDonald's, Walt Disney, Home Depot, General Electric, Visa ir Microsoft bendrovių akcijos. Tuo tarpu absoliuti autsaiderė šioje srityje yra didžiausio pasaulyje mažmeninės prekybos tinklo valdytoja Wal-Mart, kurios akcijų kaina per minimą laikotarpį susitraukė net kiek daugiau nei trisdešimt procentų, kai per praėjusius metus šios bendrovės akcijos pabrango beveik dvylika procentų. Kompanijos EBITDA pelnas mažėja, tad akcijų pigimas nestebina.

Nuo šių metų pradžios labiausiai pigusių bendrovių sąraše taip pat atsidūrė American Express, kurios akcijų kaina krito devyniolika procentų, Caterpillar, jos akcijos atpigo virš šešiolikos procentų bei Procter & Gamble ir Chevron kompanijos.

Iš minėta indeksą sudarančių bendrovių ir bankų, per minimą laikotarpį septyniolikos atstovių akcijos pabrango, na o likusių trylikos atpigo. Per visus praėjusius metus šis santykis siekė atitinkamai 23 ir 7. Tad šiais metais bent kol kas likus mažiau nei dviem mėnesiams iki metų pabaigos padėtis yra prastesnė.

Nuo šių metų pradžios bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia 3,2 procento, kai per visus praėjusius metus ji irgi buvo teigiama bei siekė 13,7 procento. Per šiuos metus paslaugų atstovių akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama bei siekia net 12,4 procento, tuo tarpu pramonės atstovių analogiškas rodiklis yra neigiamas, t.y. sudaro 1,2 procento. Tiek finansų, tiek technologijų sektoriaus atstovių akcijų kainų pokyčių medianos nuo šių metų pradžios yra teigiamos, tiesa, pirmuoju atveju prieaugis yra didesnis.

Dow Jones Industrial Average indeksas po vasaros pabaigoje buvusios korekcijos atsigavo ir grįžo į prieš tai buvusį lygį. Esminis klausimas, kur jis judės toliau išlieka atviras, t.y. galimi tiek nauji rekordiniai lygiai, tiek konsolidacija arba korekcija.



Nike

Taigi, bent kol kas šiais metais tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių didžiausia investicine grąža gali pasigirti sportinius ir laisvalaikio drabužius, avalynę ir eksesuarus kurianti, gaminanti bei pardavinėjanti Nike bendrovė, kuri yra lyderė savo veiklos srityje. Akivaizdu, jog šiai kompanijai pavyksta patenkinti vartotojų poreikius bei tuo pačiu pavyksta sėkmingai kontroliuoti savo išlaidas, todėl EBITDA pelnas auga sparčiau nei pajamos. Praėjusį ketvirtį lyginant su ankstesniu ketvirčiu kiek paspartėjo Nike pajamų prieaugis, tuo tarpu EBITDA pelno augimo tempas šiek tiek sulėtėjo.

Norėdami susidaryti kiek labiau išsamesnį vaizdą apie Nike bendrovę ir jos akcijas, mes atlikome nedidelę palyginamą santykinių finansinių rodiklių analizę su kitomis panašią arba identišką veiklą vykdančiomis bendrovėmis bei tuo pačiu pasirinkome tas kompanijas, kurių akcijomis prekiaujama Frankfurto biržoje, t.y. Adidas ir Puma.

Iš pradžių minėtas tris bendroves palyginome pagal rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius, t.y. P/E, P/S ir P/BV. Remiantis naujausiais duomenimis, pagal šiuos tris rodiklius Nike ir Adidas bendrovės šiuo metu yra vertinamos gan panašiai, tuo tarpu Puma akcijos kainos ir pajamų tenkančių vienai akcijai (P/S) bei akcijos kainos ir buhalterinės vertės tenkančios vienai akcijai (P/BV) santykiniai finansiniai rodikliai yra pastebimai mažesni už prieš tai minėtų dviejų įmonių. Tačiau P/E rodiklis priešingai, yra dvigubai didesnis.

Kalbant apie pelningumo rodiklius, tai Nike bendrovė per visą analizuotą laikotarpį yra neabejotina lyderė. Jos tiek EBITDA pelningumas, tiek turto grąžos rodiklis yra gerokai didesni už konkurenčių. Prasčiausiai vertinant minėtus rodiklius atrodo kompanija iš Vokietijos Puma.



Tuo tarpu skolų ir turto santykinis rodiklis tiek pas Nike, tiek pas Puma yra labai panašūs ir nuo 2011 metų gan nedaug svyravo. Didžiausiu minimu rodikliu per visą nagrinėjamą laikotarpį pasižymėjo kita kompanija iš Vokietijos Adidas. Tačiau bet kokiu atveju visų trijų bendrovių šis rodiklis tikrai nerimo nekelia.



Kalbant apie bendrojo likvidumo rodiklį, ir vėl nenuginčijama lyderė yra kompanija iš Amerikos Nike. Antrojoje pozicijoje šioje kategorija yra Puma, na o prasčiausiu minėtu rodikliu per visą analizuojamą laikotarpį pasižymėjo Adidas.

Apibendrinant, Nike yra lyderė ne tik savo veiklos srityje, tačiau ir vertinant minėtus finansinius rodiklius.

Nike pozicijoje tęsiasi ilgalaikė augimo tendencija, tiesa, pastaruoju metu buvo atsimušta į pakilimo kanalo viršutinę dalį, tad tikėtina korekcija.