Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga

Dow Jones Industrial Average indeksas ištrūko iš ilgalaikio augimo arba pakilimo kanalo, na o dabar vyksta savotiška konsolidacija.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-08-08 13:15.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=21551


Amerikos akcijų rinka yra pati didžiausia bei likvidžiausia pasaulyje. Ja domisi ir ten investuoja daugybę investuotojų iš viso pasaulio bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Šįkart šioje Amerikos akcijų rinkos apžvalgoje trumpai panagrinėsime paskelbtus praėjusio ketvirčio didžiausių šios šalies kompanijų ir bankų veiklos rezultatus bei tuo pačiu vyraujančias tendencijas.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams.

Apžvelgiant jų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus galime konstatuoti, jog didesniosios dalies didžiųjų bendrovių ir bankų tiek pajamos, tiek EBITDA pelnai, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo. Prie to dalinai prisidėjo daugelio pasaulio valiutų atžvilgiu sustiprėjęs doleris, kas sumažino Amerikos kompanijų produkcijos konkurencingumą užsienio rinkose. Nors nemažos dalies stambiųjų bendrovių ir bankų veiklos rezultatai nepaisant pablogėjimo ir viršijo analitikų lūkesčius, tačiau tuo pačiu verta pabrėžti, kad analitikų lūkesčiai prieš paskelbiant praėjusio ketvirčio įmonių ir bankų veiklos rezultatus, nekartą buvo koreguojami.

Taigi, statistika, per minimą laikotarpį dvidešimties arba dviejų trečdalių Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių pajamos smuktelėjo, na o likusių dešimties ūgtelėjo. Tuo tarpu kalbant apie EBITDA pelną, jis pas devynioliką minimo indekso atstovių smuktelėjo, o pas likusias vienuolika paaugo. Lyginant praėjusį ketvirtį su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, bendra pajamų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia 3,7 procento, o bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana taip pat yra neigiama ir sudaro keturis procentus. Atkreiptinas dėmesys, jog EBITDA pelno mediana netgi krito kiek labiau už pajamų pokyčio mediana.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių ir bankų, per minimą laikotarpį tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas paaugo tik pas aštuonias, o krito net pas septyniolika. Tai dar vienas daug ką pasakantis rodiklis.

Per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp minimą indeksą sudarančių atstovių tiek pajamos, tiek EBITDA pelnas sparčiausiai paaugo pas didžiausią pagal vertę pasaulyje biržose kotiruojamą kompaniją Apple. Be to, atkreiptinas dėmesys, kad šiuo atveju EBITDA pelnas paaugo sparčiau nei pajamos, t.y. pokyčiai siekia atitinkamai 40,4 procento bei 32,5 procento, o tai yra pozityvus reiškinys. Kompanijos kuriami, gaminami ir parduodami naujausiomis technologijomis pasižymintys įvairūs produktai ir toliau yra paklausūs visame pasaulyje, be to, ji sugeba generuoti aukštas pelnų maržas.

Labiausiai per minimą laikotarpį vertinant bendrai pagal pajamas ir EBITDA pelną, šių rodiklių kritimu pasižymėjo energijos arba naftos ir dujų sektoriaus milžinė ExxonMobil, kurios pajamos krito 33,4 procento, o EBITDA pelnas dar sparčiau, t.y. 38,1 procento, o tai neramina, nes akivaizdu, jog išlaidos, skirtingai nei pajamos, nesumažėjo tokiu pačiu tempu. Tokie rezultatai, atsižvelgus į smukusias naftos ir dujų kainas, tikrai nestebina.

Kalbant atskirai apie EBITDA pelną, tai per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai jis krito pas įvairių vartotojams skirtų produktų gamintoją Procter & Gamble Co., t.y. susitraukė net 56,4 procento, kai pajamos tuo tarpu krito tik 9,2 procento. Tiesa tokį pelno kritimą lėmė vienkartinio pobūdžio nurašymai, kuriuos atmetus, EBITDA pelnas sumažėjo tik 5,5 procento.

Kalbant apie kitas Dow Jones Industrial Average indekso atstoves, tai pajamos per minimą laikotarpį labiau nei dešimt procentų paaugo tik pas lėktuvų gamintoją Boeing (11,3 procento), Visa (11,5 procento) bei pas sveikatos priežiūros sektoriaus atstovę UnitedHealth Group (11,3 procento). Tuo tarpu didesniu nei dešimties procentų EBITDA pelno augimu pasižymėjo didesnis kiekis bendrovių, t.y. penkios: Nike (13,9 procento), Visa (12,4 procento), UnitedHealth Group (12,3 procento), Home Depot (12 procentų) bei Cisco Systems (10,9 procento).

Per praėjusį ketvirtį be jau minėtos ExxonMobil, labiausiai pajamos tarp minimą indeksą sudarančių kompanijų ir bankų susitraukė pas kitą energijos sektoriaus atstovę Chevron (30,4 procento), bei daugiau nei dešimt procentų krito pas IBM (13,5 procento), Caterpillar (13 procentų), DuPont (12,2 procento) bei pas vaistų gamintoją Merck (10,5 procento). Pastebimu EBITDA pelno kritimu, be jau minėtų bendrovių, taip pat pasižymėjo Chevron (35,3 procento), bankas Goldman Sachs (36,1 procento), Merck (33,7 procento) bei IBM, kurios EBITDA pelnas krito kiek daugiau nei penktadaliu.

Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių ir bankų, nuo šių metų pradžios labiausiai pabrango gynybinio sektoriaus atstovės UnitedHealth Group akcijos, kurių vertė pakilo 21,4 procento. Antrojoje pozicijoje labiausiai brangusių sąraše atsidūrė sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės bei įvairių aksesuarų gamintoja Nike, kurios akcijos pabrango beveik penktadaliu, toliau seka Walt Disney, Pfizer ir Visa. Na o daugiausiai per minimą laikotarpį atpigo chemijos produktų gamintojos DuPont akcijos, kurių vertė smuktelėjo kiek daugiau nei ketvirtadaliu. Taip pat pastebimai atpigo Chevron, American Express, Intel, Wal-Mart bei Procter & Gamble akcijos.

Nuo metų pradžios aštuoniolikos minimą indeksą sudarančių atstovių akcijos pabrango, o likusių dvylikos atpigo. Per visus praėjusius metus buvo atitinkamai dvidešimt trys ir septynios.

Dow Jones Industrial Average indeksas ištrūko iš ilgalaikio augimo arba pakilimo kanalo, na o dabar vyksta savotiška konsolidacija.



Apple

Šios kompanijos akcijos pastaruoju metu ištrūko, tiesa, vis dėl to nežymiai, iš itin ilgalaikio augimo kanalo, bei galime įžvelgti šiokias tokias konsolidacijos apraiškas. Tai gan svarbus momentas. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, kur toliau judės Apple akcijų kaina.



Procter & Gamble Co.

Procter & Gamble Co. pozicijoje matoma korekcija, kuri jau trunka ne vieną, ne du ir ne tris mėnesius, tiesa, ji vyksta pakilimo kanalo viduje, na o šiuo metu pasiektas labai svarbus taškas, t.y. apatinė kanalo dalis.