Straipsniai » Apžvalgos » Varšuvos biržos apžvalga (II ketvirtis)

Šįkart trumpai apžvelgsime per antrą šių metų ketvirtį buvusius įvykius Varšuvos biržoje.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-07-25 14:26.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=21458


Per antrą šių metų ketvirtį netruko pakilimų ir kritimų ir mūsų kaimyninės Lenkijos Varšuvos biržoje. Vis dėl to, po pozityvaus pirmojo šių metų ketvirčio, per praėjusį ketvirtį, kaip ir Baltijos rinkos atveju, vyravo labiau korekcinės nuotaikos ir labiau dominavo raudona spalva. Taigi, šįkart trumpai apžvelgsime per antrą šių metų ketvirtį buvusius įvykius Varšuvos biržoje.

WIG20

WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas. Būtent šioje apžvalgoje labiausiai orientuosimės į šį indeksą ir jį sudarančias kompanijas ir bankus. Per praėjusį ketvirtį šio indekso vertė smuktelėjo 3,3 procento, kai per pirmą šių metų ketvirtį paaugo 3,5 procento.

Lyginant su kitais Varšuvos biržos indeksais, per praėjusį ketvirtį labiau nei minėtas indeksas smuktelėjo tik Varšuvos biržoje kotiruojamų mažesnių įmonių bendras indeksas sWIG80, kurio vertė per minimą laikotarpį krito keturiais procentais. Gerokai mažiau, t.y. tik kiek daugiau nei vienu procentu smuktelėjo kiti du Varšuvos biržos indeksai WIG ir mWIG40. Tuo tarpu per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su minėtais indeksais, didžiųjų kompanijų ir bankų WIG20 indekso prieaugis buvo mažiausias.

Minėtas indeksas per antrą šių metų ketvirtį po prieš tai buvusio prieaugio smuktelėjo arba pasikoregavo lygiai taip pat kaip ir daugelio kitų Europos šalių akcijų rinkų pagrindiniai indeksai. Tiesa, WIG20 vertė per praėjusį ketvirtį smuktelėjo pastebimai mažiau nei vokiečių DAX vertė, švedų OMX Stockholm, ispanų IBEX vertė bei kiek mažiau už Prancūzijos pagrindinį akcijų rinkos indeksą CAC 40. Tuo tarpu vienas iš pagrindinių Amerikos akcijų rinkos indeksų Dow Jones Industrial Average per minimą laikotarpį smuktelėjo simboliškai vos 0,9 procento.

Didžiausiu prieaugiu per antrą šių metų ketvirtį iš pagrindinių pasaulio šalių akcijų rinkos indeksų pasižymėjo Kinijos Shanghai Composite, kurio vertė šoktelėjo net virš keturiolikos procentų. Rusijos RTS dolerinis indeksas paaugo 6,4 procento, na o prieaugius taip pat užfiksavo ir Japonijos bei Brazilijos pagrindiniai akcijų rinkos indeksai.

Iš dvidešimties didžiųjų bendrovių ir bankų, kurių akcijomis prekiauja Varšuvos biržoje ir kurios sudaro WIG20 indeksą, per praėjusį ketvirtį pabrango septynių akcijos, na o didesniosios dalies, t.y. likusių trylikos bendrovių ir bankų akcijos atpigo. Per pirmą šių metų ketvirtį šis santykis buvo priešingas, t.y. trylikos akcijos pabrango, o likusių septynių atpigo.

Per antrą šių metų ketvirtį didžiausiu akcijų kainų prieaugiu pasižymėjo lygiai tos pačios dvi kompanijos kaip ir per pirmą šių metų ketvirtį, tiesa, šįkart jos apsikeitė vietomis, t.y. per praėjusį ketvirtį PKN Orlen akcijų kaina paaugo labiau už PGNiG. Šių bendrovių akcijų vertė per antrą šių metų ketvirtį pašoko dar atitinkamai 27,7 ir 20 procentų, kai ketvirtį prieš tai prieaugis siekė 21,1 ir 23,6 procento. Lenkijos naftos perdirbimo milžinės PKN Orlen akcijos pabrango trečią ketvirtį iš eilės, na o PGNiG - antrą ketvirtį iš eilės.

Investuotojai aktyviai pirko minėtų įmonių akcijas tikėdamiesi, jog jos ir toliau dar labiau pagerins savo veiklos rezultatus. PKN Orlen paskelbęs savo antrojo šių metų ketvirčio ir bendrus pirmojo šių metų pusmečio veiklos rezultatus šiuos lūkesčius patvirtino su kaupu. Nors bendrovės pajamos smuktelėjo, tačiau kadangi pardavimų savikaina krito labiau, tad tiek bendrasis, tiek EBITDA pelnai gerokai šoktelėjo, o grynasis rezultatas, skirtingai nei prieš metus, buvo teigiamas. PGNiG savo antrojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus dar nėra paskelbusi, tačiau tai turėtų padaryti per artimiausias kelias savaites.

Pagal per antrą šių metų ketvirtį užfiksuotą akcijų brangimą tarp lyderių atsidūrė ir prekyba užsiimanti bei prekybos tinklus valdanti Eurocash, kuri ketvirtį prieš tai tarp WIG20 indeksą sudarančių bendrovių ir bankų buvo absoliuti autsaiderė. Minimos kompanijos akcijos per praėjusį ketvirtį pabrango 16,5 procento, kai ketvirtį prieš tai atpigo 13,8 procento. Virš septynių procentų, arba labiausiai tarp penkių minimą indeksą sudarančių bankų per antrą šių metų ketvirtį pabrango Alior Bank akcijos.

Na o absoliuti autsaiderė šįkart tapo anglių kasybos kompanija Bogdanka, kurios akcijų kaina vien per praėjusį ketvirtį susitraukė net 38,2 procento, kai ketvirtį prieš tai jos atpigo trylika procentų. Šios bendrovės akcijos pinga jau trečią ketvirtį iš eilės. Atsižvelgus į padėtį anglių rinkoje, kur yra jo perteklius, t.y. pasiūlą viršija paklausą, bei tuo pačiu atsižvelgus į anglies kaip kuro arba energijos ištekliaus perspektyvas, toks Bogdanka akcijų pigimas nestebina, tiesa, vis dėl to padėtis pastaruoju metu lyg ir stabilizavosi.

Per praėjusį ketvirtį po 11,5 procento atpigo ir Lenkijos draudimo milžinės PZU akcijos bei energetikos sektoriaus atstovės PGE akcijos. Virš devynių procentų atpigo integruotas telekomunikacijos paslaugas teikiančios Orange Polska akcijos, na o virš aštuonių procentų per minimą laikotarpį atpigo Lenkijos valstybinio banko PKO BP akcijos bei šios šalies vario ir sidabro kasėjos bei išgavėjos KGHM Polska Miedz akcijos.

WIG20 indekso reikšmė smunka trečią mėnesį iš eilės, artėjame prie ilgalaikio konsolidacijos kanalo apatinės ribos, iki kurios jau ne daug liko. Tikėtina, jog ją patestuosime.



PKN Orlen

Šios kompanijos akcijų kainos ralis arba pakilimas, kuris prasidėjo praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, ir toliau tęsiasi, šturmuojami vis nauji absoliučiai rekordiniai akcijų kainos lygiai.



Bogdanka

Bogdanka akcijų pastebimas išpardavimas regis prislopo, žemiau psichologiškai svarbios penkiasdešimties zlotų už akciją kainos ribos nenusileidome. Prasidėjo konsolidacija. Po prieš tai buvusių trumpalaikių konsolidacijų sekė tolesnis akcijų pigimas.