Straipsniai » Finansų rinkos » Varšuvos biržos apžvalga

Apžvelgdami pirmojo šių metų ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes orientuosimės į WIG20 indekso atstoves.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-06-20 17:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=21247


Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač mažų kompanijų akcijomis. Be to,Varšuvos biržoje yra prekiaujama ir keletos Lietuvos kompanijų akcijomis. Taigi, šįkart pasižvalgysime būtent po Lenkijos akcijų rinką ir apžvelgsime pirmojo šių metų ketvirčio didžiausių įmonių ir bankų veiklos rezultatus.

Apžvelgdami pirmojo šių metų ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Taigi, pradėkime nuo pajamų. Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, iš minimą indeksą sudarančių kompanijų ir bankų, keturiolikos pajamos ūgtelėjo, na o likusių šešių smuktelėjo. WIG20 indeksą sudarančių kompanijų pajamų pokyčių per minimą laikotarpį mediana yra teigiama ir siekia 6,1 procento.

Labiausiai per praėjusį ketvirtį, t.y. net 222 procentais pašoko televizijos kanalus valdančios Polsat bendrovės pajamos. Šis pajamų šuolis iš esmės susijęs su pertvarkyta grupės veikla, t.y. buvo prijungtos tam tikros bendrovės. Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pastebimai, t.y. 64,5 procento pašoko vieno iš didžiausių Lenkijoje veikiančių Bank Zachodni WBK banko pajamos. Šio banko pajamų augimą taip pat lėmė pertvarkyta veikla bei atskirų įmonių prijungimas bei pardavimas.

Lenkijos Alior Bank banko pajamos per minimą laikotarpį paaugo 24,5 procento, o prekyba maisto produktais ir kitomis prekėmis užsiimančios ir mažmeninės prekybos tinklus valdančios Eurocash pajamos padidėjo 23,8 procentais. Tuo tarpu labiausiai per pirmą šių metų ketvirtį, tarp WIG20 indekso bendrovių ir bankų, susitraukė chemijos pramonės atstovės Synthos ir energijos sektoriaus atstovės PKN Orlen, kuri perdirba naftą, pajamos, kurios krito atitinkamai 17,9 ir 17,1 procento. Abiem atvejais pajamų kritimus lėmė kainų nuosmukiai rinkose, kuriose veikia šios bendrovės ir didelė konkurencija.

Kalbant apie EBITDA pelną, tai kaip ir pajamų atveju, pas keturiolika bendrovių ir bankų šis pelnas per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ūgtelėjo, na o pas likusias smuktelėjo. WIG20 indekso atstovių EBITDA pelnų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia aštuonis procentus. Labiausiai EBITDA pelnas pašoko pas Polsat ir Bank Zachodni WBK. Šiuo atveju, priežastys tos pačios, kaip ir minėtos kalbant apie pajamas.

PKN Orlen EBITDA pelnas, dėl padidėjusios naftos perdirbimo maržos, kas lėmė, jog pardavimų savikaina krito labiau nei pajamos, pašoko daugiau nei dvigubai, t.y. 114,2 procento. Per praėjusį ketvirtį taip pat pastebimai, t.y. 76,7 procento padidėjo ir Alior Bank banko EBITDA pelnas. Pelno augimą lėmė tai, kad pajamos paaugo sparčiau už išlaidas bei pastebimai padidėjusios kai kurios kitos pajamos.

Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai tarp minėtą indeksą sudarančių kompanijų ir bankų EBITDA pelnas susitraukė pas Synthos. Jis krito net 39 procentais. Tiesiog pardavimų savikaina krito mažiau nei pajamos. Devyniolika procentų sumažėjo drabužių kūrimu, siuvimu ir mažmenine prekyba užsiimančios LPP EBITDA pelnas. Šiuo atveju pelno kritimą lėmė augusios veiklos išlaidos. Anglių kasybos kompanijos Bogdanka EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį krito kiek daugiau nei septyniolika procentų. Pelno kritimą lėmė tai, kad pajamos sumažėjo daugiau nei du kartus sparčiau nei susitraukė pardavimų savikaina.

Taip pat buvo apskaičiuotos dvidešimties kompanijų ir bankų santykinių finansinių rinkos vertės rodiklių, t.y. P/E, P/BV ir P/S medianos. Remiantis naujausiais duomenimis WIG20 indekso bendrovių ir bankų bendra P/E rodiklio mediana siekia 12,57, P/BV rodiklio - 1,39, o P/S rodiklio mediana sudaro 1,15 reikšmę. Minėtų rodiklių reikšmės yra gana panašios į Baltijos biržose kotiruojamų kompanijų atitinkamų rodiklių medianas. Tiesa, P/BV ir P/S rodiklių medianos Varšuvos WIG20 indekso kompanijų atveju yra kiek didesnės.

Šiuo atveju mes taip pat apskaičiavome ir minėtą indeksą sudarančių penkių bankų ir draudimo kompanijos (finansų), keturių energetikos bendrovių ir trijų pramonės sektoriaus atstovių P/E, P/BV ir P/S santykinių finansinių rodiklių medianas. Taigi, didžiausiomis minėtų rodiklių medianomis pasižymi finansų sektorius, kurio rodikliai yra didesni ir už prieš tai minėtas bendras WIG20 indekso P/E, P/BV ir P/S rodiklių medianų reikšmes. Na o mažiausiais rinkos vertės rodikliais pasižymi energetikos sektorius.

Nuo šių metų pradžios iš dvidešimties WIG20 indeksą sudarančių Lenkijos kompanijų ir bankų, dvylikos akcijos pabrango, na o likusių aštuonių atpigo. Bendra akcijų kainų pokyčių mediana per minimą laikotarpį yra teigiama ir siekia 1,67 procento. Tuo tarpu finansų sektoriaus atstovių kainų pokyčių mediana yra neigiama ir sudaro trylika procentų. Tiek energetikos, tiek pramonės sektorių atstovių kainų pokyčių medianos yra teigiamos, tiesa, pirmuoju atveju šis rodiklis yra mažesnis už bendrą atitinkamą rodiklį, na o antruoju atveju didesnis.

Per minimą laikotarpį labiausiai pabrango dviejų Lenkijos valstybinių kompanijų, t.y. PGNiG ir PKN Orlen, kurios priklauso energijos sektoriui, akcijos. Jų vertė pašoko atitinkamai net beveik penkiasdešimt penkiais procentais bei beveik penkiasdešimt procentų. Lenkijos informacinių technologijų sektoriaus atstovės Asseco Poland akcijų vertė nuo metų pradžios paaugo 21 procentu, Alior Bank - virš septyniolikos procentų.

Tuo tarpu absoliuti minėto indekso autsaiderė yra anglių kasybos kompanija Bogdanka, kurios akcijos, dėl nepalankios padėties anglių rinkoje ir didelės konkurencijos, kas lemia prastėjančius veiklos rezultatus bei nulemia lūkesčius, kad padėtis gali ir dar labiau pablogėti, nuo šių metų pradžios jau atpigo net 41 procentu. mBank banko akcijų vertė per minimą laikotarpį krito virš šešiolikos procentų, Tauron PE - 14,46 procento.

Tęsiasi WIG20 indekso konsolidacija. Nuo metų pradžios jo vertė krito 0,72 procento, o per pastaruosius vienerius metus susitraukė 6,61 procento.