Straipsniai » Finansų rinkos » Baltijos rinkos apžvalga (2 dalis)

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų šių metų pirmojo ketvirčio finansinius veiklos rezultatus, mes šįkart orientuosimės į tas bendroves, kurios neįeina į OMX Baltic Benchmark GI indeksą.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2015-06-13 13:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=21201


Prieš dvi savaites Baltijos biržose kotiruojamos bendrovės, kurios iki tol dar nebuvo spėjusios to padaryti, paskelbė savo pirmojo šių metų ketvirčio veiklos finansinius rezultatus. Kaip ir įprasta, buvo ir tų kompanijų, kurios savo veiklos rezultatus pastebimai pagerino, bei tuo pačiu buvo ir tų, kurių veiklos rezultatai pablogėjo, arba pakito nežymiai. Šioje apžvalgoje panagrinėsime prieš savaitę neapžvelgtų kompanijų finansinius veiklos rodiklius ir jų pokyčius.

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų šių metų pirmojo ketvirčio finansinius veiklos rezultatus, mes šįkart orientuosimės į tas bendroves, kurios neįeina į OMX Baltic Benchmark GI indeksą.

Taigi, statistika. Šįkart mūsų akiratyje trisdešimt trys kompanijos. Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp tų kompanijų, kurių duomenis galima palyginti, vos aštuonių bendrovių pajamos padidėjo, o net devyniolikos pajamos sumažėjo. Tad nenuostabų, jog pajamų pokyčio mediana per minimą laikotarpį yra neigiama ir siekia beveik dvylika procentų, t.y. 11,8 procento. Tai nerimą keliantis reiškinys.

Per praėjusį ketvirtį tarp šioje apžvalgoje nagrinėjamų bendrovių sparčiausiai pajamos pašoko pas nekilnojamo turto projektų plėtotoją iš Estijos Arco Vara, t.y. net beveik keturis kartus. Be to, gan pastebimai, t.y. 65,2 procento šoktelėjo ir Agrowill Group pajamos.

Na o per pirmą šių metų ketvirtį labiausiai pajamos smuktelėjo pas Dvarčionių keramiką. Šios bendrovės, kuri akivaizdžiai susiduria su rimtomis problemomis, pajamos susitraukė net 87,5 procento. Latvijas tilti pajamos per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, taip pat susitraukė gana įspūdingai, t.y. net 65,4 procento. Daugiau nei perpus per minimą laikotarpį pajamos krito ir pas Latvijos bendrovę Ditton bei pas Invaldą.

Kalbant apie EBITDA pelną, šiuo atveju padėtis kitokia, t.y. pozityvesnė, nes pastebimai daugiau žalios spalvos. Iš mūsų nagrinėjamų trisdešimt trijų bendrovių, trylikos kompanijų, kurių duomenys yra palyginami, EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį ūgtelėjo, o vienuolikos sumažėjo. Kompanijų EBITDA pelnų pokyčių per pirmą šių metų ketvirtį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, mediana yra teigiama ir siekia 4,5 procento.

Labiausiai EBITDA pelnas per minimą laikotarpį pašoko, t.y. net 3,4 kartus, pas Lietuvos investicinę bendrovę Invaldą. Minimo pelno augimą lėmė gerokai šoktelėjusios kitos pajamos bei taip pat daugiau nei vienuolika kartų pašokęs finansinių priemonių apskaitomų tikrąja verte, kurių pokyčiai pripažįstami pelno (nuostolių) ataskaitoje, tikrosios vertės grynasis pokytis. Pastebimai, t.y. 2,5 kartus pašoko ir Estijos baldų gamintojos Skano Group EBITDA pelnas. Šiuo atveju minėtas pelnas pagrinde ūgtelėjo dėl pastebimai sparčiau nei pajamos smuktelėjusios pardavimų savikainos.

Taip pat per minimą laikotarpį EBITDA pelnai pastebimai pakilo ir pas Arco Varą bei pas Kauno energiją, t.y. atitinkamai 49,3 ir 44,7 procento. Tuo tarpu labiausiai per praėjusį ketvirtį minėtas pelnas susitraukė pas žemės ūkio srityje veikiančią Agrowill Group, t.y. krito 79 procentais, tiesa, kritimą lėmė tas faktas, jog per praėjusių metų pirmąjį ketvirtį ši grupė absoliučiai didžiąją dalį pelno sugeneravo ne iš tiesioginės veiklos. Legendinės Snaigės EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį susitraukė net virš septyniasdešimt procentų. Šiuo atveju pelno kritimą iš esmės lėmė tai, kad pajamos smuko labiau nei pardavimų savikaina.

Per praėjusį ketvirtį, tarp nagrinėjamų bendrovių, EBITDA pelnas taip pat pastebimai krito ir pas Liną, Lietuvos jūrų laivininkystę bei pas Utenos trikotažą.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių kompanijų atveju pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos per praėjusį ketvirtį abiem atvejais buvo teigiamos ir siekė atitinkamai 2 ir 9,9 procento.

Taip pat buvo apskaičiuotos trisdešimt trijų kompanijų santykinių finansinių rinkos vertės rodiklių, t.y. P/E, P/BV ir P/S medianos. Šiuo atveju P/E medianos rodiklis remiantis naujausiais duomenimis sudaro 11.07 reikšmę, P/BV - 0.82 reikšmę, o P/S mediana siekia 0.77. Palyginimui, prieš savaitę OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių kompanijų atitinkamų rodiklių medianos siekė 12.65, 0.97 ir 0.65. Akivaizdu, jog šiuo atveju nagrinėjamų kompanijų rinkos vertės rodiklių medianos yra kiek mažesnės už minėtą indeksą sudarančių kompanijų atitinkamų rodiklių medianas, o tai reiškia, jog pirmuoju atveju kompanijos yra mažiau įvertintos. Bet iš kitos pusės, tai neturėtų stebinti atsižvelgus į tą faktą, jog OMX Baltic Benchmark GI indeksą nesudarančių daugelio kompanijų akcijos yra mažiau likvidžios.

Kalbant apie šioje apžvalgoje nagrinėjamų kompanijų akcijų kainų nuo šių metų pradžios pokyčių medianą, tai ji yra teigiama, tačiau siekia tik apie du procentus, kai OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių bendrovių atveju atitinkamas rodiklis prieš savaitę buvo didesnis ir siekė šešis procentus. Per minimą laikotarpį aštuoniolikos nagrinėjamų bendrovių akcijos pabrango, na o likusių penkiolikos atpigo.

Labiausiai nuo šių metų pradžios tarp nagrinėjamų trisdešimt trijų kompanijų, kurių akcijomis prekiaujama Vilniaus, Rygos ir Talino biržose, pabrango Arco Vara akcijos, kurių vertė šoktelėjo 46,14 procento. Beveik trečdaliu pabrango Lietuvos dujų ir INVL Technology akcijos, be to, trisdešimt procentų pakilo Vilniaus degtinės akcijų vertė.

Tarp absoliučių autsaiderių atsidūrė Anykščių vynas, kurio akcijų vertė nuo šių metų pradžios susitraukė net virš aštuoniasdešimt procentų. Beveik penkiasdešimt procentų atpigo ir Latvijos bendrovės Ditton akcijos, o Utenos trikotažo akcijų vertė susitraukė 27,59 procento.