Straipsniai » Finansų rinkos » Dešimt tendencijų, kurios dominuos rinkoje kitais metais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2014-11-29 00:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=20005


Artėja nauji metai, ir kaip įprasta baigiantis esamiesiems metams jau po truputį pasirodo įvairių finansų institucijų kitiems metams skirtos prognozės. Investicinio banko Goldman Sachs ekonomistų komanda sudarė dešimties tendencijų, kurios anot šio banko specialistų dominuos rinkoje kitais metais, sąrašą. Jie tvirtina, kad jeigu investuotojai vadovausis šiomis rekomendacijomis, tuomet kiti metai jiems bus sėkmingi. Taigi susipažinkim artimiau su Goldman Sachs banko atstovų paruoštu galimu kitų metų dešimties tendencijų sąrašu.

1. Atsigavimas išplis po visą pasaulį

Atsigavimo ir ekonomikos augimo varomoji jėga ir toliau išliks Amerika, tačiau tuo pačiu padėties gerėjimas vis labiau bus matomas Japonijoje, Europoje ir besivystančiose rinkose, tiesa, išskyrus Kiniją. Pasaulio ekonomikai padės žemos naftos kainos ir gerėjančios finansavimo sąlygos.

2. Dideli skirtumai tarp išsivysčiusių šalių

Vis dar išliks reikšmingi ekonomikos augimo skirtumai tarp Amerikos, Japonijos ir Europos. Būtent tai ir lems, jog išsiskirs Amerikos Federalinio Rezervų banko ir kitų pasaulio Centrinių bankų monetarinės politikos kryptys.

3. Nafta ir toliau pigs

Investicinio banko Goldman Sachs atstovai tvirtina, kad naftos rinkoje įsivyraus nauja tvarka. Gamybos sąnaudos sumažės 5 - 15 procentų. Mažesnės naftos kainos bus naudingos vartotojams bei paskatins atsigavimą tose šalyse, kurios importuoją šią žaliavą. Tuo tarpu su problemomis gali susidurti tos šalys, kurios priklausomos nuo naftos eksporto.

4. Infliacija ir toliau mažės

Kainų augimo tempo sulėtėjimo tendencija, ypač Europoje, ir toliau išliks. Prie to prisidės spaudimo didinti darbo užmokestį trūkumas bei krintančios naftos kainos. Centrinių bankų reakcija į šias tendencijas - tai bus pagrindinis veiksnys, kuris kitais metais lems finansų rinkų elgesį.

5. Doleris išliks stiprus

Investicinio banko Goldman Sachs specialistai yra itin įsitikinę, kad kitais metais Amerikos valiuta doleris ir toliau išliks stiprus. Jų nuomone, Amerikos ekonomika šiuo metu yra savo atsigavimo, kuris tęsis daugelį metų, viduryje.

6. Fed anksčiausiai rugsėjį padidins bazinę palūkanų normą

Pinigų politikos griežtinimas Amerikoje anksčiausiai prasidės kitų metų rugsėjo mėnesį. Tačiau po to palūkanos gali pradėti augti greičiau ir labiau nei to tikisi investuotojai. Bet nepaisant to, politikos sugriežtinimas neturėtų sukelti didelių perturbacijų finansų rinkose.

7. Sunkūs laikai Kinijai

Kinijos ekonomikos augimas ateinančiais metais sulėtės, tačiau vis dar išliks padorus ir sieks 6 - 7 procentus. Bet kitais metais grąžos norma iš šios šalies aktyvų nebus didelė, na o investuotojai dėmesį sutelks ties reformomis ir kovos su korupcija kampanija.

8. Tarp besivystančių rinkų rinkis aukščiausią klasę

Nors augimas besivystančiose rinkose yra lėčiausias nuo pat finansų krizės, tačiau šios šalys į kitus metus įžengs būdamos geresnės formos. Goldman Sachs banko atstovai pataria investuoti į tas šalis, kurios ėmėsi priemonių, kurios skirtos panaikinti makroekonominį disbalansą, bei į tas, kurios importuoja naftą. Pasak minėto investicinio banko specialistų, perspektyviausios yra Indija, Tailandas ir Čilė.

9. Kintamumas arba svyravimas išliks žemas

Nereiktų tikėtis, kad į rinkas sugrįš nervingumas. Bet vis dėl to, kitais metais neišvengsime korekcijų, kurios kartais netgi gali būti labai staigios ir skausmingos, prie kurių prisidės sumažėjąs likvidumas.

10. Maža grąža

Dalies aktyvų vertės yra iš ties aukštos, o tai reiškia, kad per ateinančius metus reikėtų tikėtis sumažėjusių grąžos normų. Lyginant su kitais aktyvais, perspektyviausiai atrodo kompanijų akcijos. Augimo tendencija pasaulinėse biržose nebus stipri, o tai reiškia, jog investuotojai siekdami pasipildyti investicinius portfelius, turėtų atkreipti dėmesį į korekcijas.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad iš praėjusių metų pabaigoje Goldman Sachs banko atstovų skelbtų dešimties tendencijų 2014 metams, pasitvirtino net šešios, na o dar trys iš dalies buvo teisingos:

1. Atsigavimas Amerikoje ir kitose išsivysčiusiose rinkose (DALINAI PASITVIRTINO)

Taip, ekonomikos augimas Amerikoje iš tiesų paspartėjo, tačiau euro zonoje jis sulėtėjo, na o Japonijos ekonomika tuo tarpu ir vėl susidūrė su recesija.

2. Palūkanos ir toliau išlieka žemos (PASITVIRTINO)

Taip, palūkanos ir toliau išliko žemos, išsivysčiusių šalių Centriniai bankai neskubėjo griežtinti pinigų politikos.

3. Artėja „lenktynės link išėjimo durų” (PASITVIRTINO)

Taip, investuotojai iš tiesų bandė nuspėti, kur bazinė palūkanų norma ims didėti anksčiausiai, bei apsisprendė. Būtent tai, kad Amerikos Federalinis Rezervų bankas labai tikėtina, kad pirmasis tai atliks ir lėmė, kad doleris sustiprėjo tiek euro, tiek jenos bei besivystančių šalių valiutų atžvilgiu.

4. Laikas apsispręsti (NEPASITVIRTINO)

Ne, priešingai nei tikėjosi Goldman Sachs banko analitikai, tos išsivysčiusios šalys, kuriose buvo fiksuojamas spartus ekonomikos augimas ne tik, kad nesugriežtino pinigų politikos, o atsižvelgus į jų ekonomikų augimo lėtėjimą, jos netgi buvo priverstos jas dar labiau sušvelninti. Štai Izraelyje ir Švedijoje bazinės palūkanų normos buvo dar labiau sumažintos, na o padidėjo jos tik Naujoje Zelandijoje.

5. Padėties pagerėjimas besivystančiose rinkose (PASITVIRTINO)

Nors besivystančių šalių ekonomikų augimas pastebimai sulėtėjo, tačiau šių šalių akcijų rinkoms sekėsi gana gerai. Pastebimas akcijų rinkų indeksų augimas buvo užfiksuotas, pavyzdžiui, tiek Indijoje, tiek ir Kinijoje.

6. Besivystančios rinkos viena kitai netolygios (PASITVIRTINO)

Taip, kaip ir buvo prognozuota, padidėjo skirtumas tarp besivystančių rinkų aktyvų grąžos. Investuotojus vis mažiau domino šalys, kurių einamosios sąskaitos balansas prastėja.

7. Žaliavos junta vis didesnį spaudimą (DALINAI PASITVIRTINO)

Taip, Goldman Sachs banko analitikai buvo teisūs prognozuodami, kad žaliavų rinkoje sulauksime kainų korekcijos. Tačiau tuo pačiu jie klaidingai suprognozavo, kurios žaliavos atpigs labiau, o kurios mažiau. Po penkiolika procentų turėjo atpigti varis ir auksas, tačiau šiuo atveju šie metalai atpigo mažiau, tuo tarpu nafta, anot jų, turėjo atpigti mažiau, o jos kaina smuktelėjo net virš trisdešimt procentų.

8. Stabili Kinija - tai svajonių viršūnė (PASITVIRTINO)

Kaip ir prognozavo Goldman Sachs banko atstovai, investuotojai ramiai sureagavo į tai, kad sulėtėjo Kinijos ekonomikos augimas.

9. Uždirbinėk iš akcijų, tačiau mažink riziką (PASITVIRTINO)

Investuotojai šiais metais galėjo uždirbti iš akcijų, tačiau iš esmės kuo saugesnės buvo šios investicijos, tuo didesnę grąžą jos atnešė.

10. Uždirbinėk iš labiau rizikingų aktyvų (DALINAI PASITVIRTINO)

Atsigavimo sulėtėjimas ir krizė Ukrainoje bei tarp Rusijos ir Vakarų šalių lėmė, kad šie metai nebuvo tokie ramūs, kaip to tikėjosi Goldman Sachs banko analitikai. Todėl daugelis rinkų patyrė korekcijas. Tačiau nepaisant to, kaip ir prognozavo minimo banko specialistai, didžiąją šių metų laiko dalį kintamumas rinkoje iš esmės išliko žemas.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais