Straipsniai » Apžvalgos » Karštas trečiasis ketvirtis

Trečiasis ketvirtis finansų rinkose buvo gana karštas- mažėjanti infliacija - agresyvus švelninimas, dolerio ralis ir absoliutus dominavimas, rusiškų aktyvų išpardavimas, galingas Amerikos ekonomikos augimas
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2014-10-04 14:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=19652


ŪLIALIA, itin karšta buvo ne tik šių metų vasara, tačiau ir visas trečiasis ketvirtis, ypač finansų rinkose. Įvykių ir gan svarbių, kurie akivaizdžiai paveikė rinkos dalyvių nuotaikas ir sprendimus bei veiksmus, finansų rinkose tikrai netrūko. Mažėjanti infliacija - agresyvus švelninimas, dolerio ralis ir absoliutus dominavimas, rusiškų aktyvų išpardavimas, galingas Amerikos ekonomikos augimas.

Agresyvus švelninimas Europoje

ŪLIALIA, per praėjusį ketvirtį itin karšta buvo Senajame žemyne. Metinė infliacija per minimą laikotarpį dėl pagrinde pigusių energijos išteklių ir dėl dalinai atpigusių maisto produktų ir gėrimų, ir toliau po truputį leidosi vis žemiau iki itin žemo ir senokai matyto bei pavojingo lygio. Tai, jog Europoje išties šiuo metu yra iškilusi rimta defliacijos, na o galbūt netgi defliacinės spiralės grėsmė, akivaizdžiai parodė itin aktyvūs Europos Centrinio banko, kurio pagrindinis uždavinys yra euro zonoje užtikrinti kainų stabilumą, veiksmai.

Tai, kad Europos Centrinis bankas imsis papildomų veiksmų siekdamas užtikrinti kainų stabilumą, arba kitaip tariant siekdamas padidinti euro zonoje metinę infliaciją, mes prognozavome apžvelgdami antrąjį ketvirtį. Tačiau vis dėl to buvo padaryta kur kas daugiau, t.y. dar labiau faktiškai iki nulinio lygio sumažinta bazinė palūkanų norma bei dar labiau sumažintos ir kitos Europos Centrinio banko palūkanos, be to, šio banko vadovas Mario Draghi paskelbė apie tai, kad bus pradėta įgyvendinti paruošta aktyvų supirkimo programa.

Kaip pabrėžė Europos Centrinio banko vadovas, pagrindinis tikslas modeliuojant ir kuriant šią programą buvo, kad ji būtų skaidri, paprasta ir efektyvi. Viskas paprasta ir aišku, norima, kad papildomos piniginės lėšos per bankus nukeliautų į realią ekonomiką ir tuo pačiu skatintų ekonominį aktyvumą euro zonoje, bei tai turėtų prisidėti prie spartesnio kainų augimo Europoje.

Be jokios abejonės, dažniausiai siekiant rimtų tikslų reikia laiko. Taigi, šiuo atveju ši taisyklė taip pat galioja. Europos Centrinio banko priimtų sprendimų ir būsimos aktyvų supirkimo programos efektas realioje ekonomikoje tikrai nebus matomas iškart automatiškai, tad teks palūkėti bent kelis mėnesius, o realiai visą paskutinį šių metų ketvirtį.

Žinoma, jei metinė infliacija euro zonoje, kuri remiantis preliminariais duomenimis rugsėjį smuktelėjo nuo 0.4 iki 0.3 procentų, per artimiausius mėnesius dėl kokių nors netikėtų naujienų ar veiksmų imtų ir sumažėtų dar labiau, tokiu atveju Europos Centrinio banko atstovai imtųsi dar naujesnių papildomų veiksmų. Vis dėl to, darome prielaidą, kad per ketvirtą šių metų ketvirtį kainos euro zonoje turėtų iš esmės stabilizuotis, t.y. galbūt jos kiek nežymiai ūgtels, gal dar kiek nežymiai smuktels, tačiau bet kokiu atveju itin žema metinė infliacija euro zonoje dar kurį laiką turėtų išlikti.

Tačiau kalbant apie euro zoną, nerimą kelią ne tik metinės infliacijos lygis, tačiau ir šios zonos ekonomika, kuri, priminsime jums, per antrą šių metų ketvirtį stagnavo. Esminis klausimas, kaip jai sekėsi per trečią šių metų ketvirtį išlieka itin atviras ir tai gali būti esminis veiksnys, kuris paveiks nuotaikas rinkose, bent jau Europos ir jos bendros valiutos atžvilgiu.

Dolerio šou ir rublio pravalas

ŪLIALIA, tai buvo tikrai įspūdingas ir galingas Amerikos dolerio šou. Būtent ši valiuta per trečią ketvirtį tiesiog absoliučiai dominavo valiutų rinkoje. Taip, ponai ir ponios, tas pats doleris, kurį kai kurie komentatoriai, ekonomistai bei analitikai ir kiti rinkos dalyviai jau buvo nurašę. Taip, tai tas pats, anot kai kurių tualetinis popierius, beverčiai pinigai. Žinoma, mes nesigiliname į fundamentalius rodiklius, o šiuo atveju tiesiog konstatuojame faktą.

Doleris, kaip tas feniksas iš pelenų pakilo ir pasirodė visu gražumu. Tie, kas patikėjo Amerikos galimybėmis atsigauti, ir pastatė tikrąją to žodžio prasme ant dolerio, be jokios abejonės, bent jau per trečią ketvirtį nesuklydo ir už prisiimtą sąlyginę riziką, buvo dosniai apdovanoti. Mes nesakome, kad šis įspūdingas dolerio ralis tęsis ir toliau, visko gali būti, tačiau svarbiausia išnaudoti pasitaikiusias galimybes ir nepasiduoti emocijoms.

Amerikos amžinos priešininkės Rusijos nacionalinė valiuta rublis atsidūrė kardinaliai priešingoje situacijoje. Krizės Ukrainoje pagilėjimas, naujos sankcijos pritaikytos Rusijai bei šios šalies pritaikytos sankcijos Vakarų šalims, naftos ir kitų žaliavų pigimas, Rusijos ekonomikos lėtėjimas, prastėjančios nuotaikos ir lūkesčiai - visi šie veiksniai daugiau ar mažiau bei vienaip ar kitaip prisidėjo prie to, kad investuotojai suskubo itin intensyviai mažinti riziką ir pardavinėjo rublį, ir ne tik rublį, tačiau ir kitus rusiškus aktyvus.

Kalbant apie rusiškus aktyvus, palyginus su antruoju šių metų ketvirčiu, situacija tiesiog kardinaliai pasikeitė, tačiau apžvelgdami antrąjį ketvirtį finansų rinkose mes buvome apie tai užsiminę ir dėl to perspėja. Dabartinė situacija, ir tai, kas vyko per trečią šių metų ketvirtį, tai tikras džiaugsmas nebijantiems rizikuoti spekuliantams. Ar per šį ketvirtį jiems ir vėl bus galimybė, kalbant apie rusiškus aktyvus, daug uždirbti? - kodėl gi ne.

Galingas Amerikos ekonomikos augimas

ŪLIALIA, dar viena didžiulė ir labai maloni staigmena. Po sąlyginio fiasko per pirmą ketvirtį, kuomet Amerikos ekonomika, kuri yra didžiausia pasaulyje, visiškai netikėtai gan pastebimai smuktelėjo, per antrą šių metų ketvirtį viskas buvo visiškai priešingai, t.y. šįkart Amerikos ekonomika labai maloniai nustebino. Užfiksuotas itin galingas ir gan senokai matytas bendrojo vidaus produkto augimas. Šios šalies ekonomika atsigauna ir regis vis tvirčiau stojasi ant kojų.

Tą mato ir Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai, todėl jie ir toliau, kaip ir galima buvo tikėtis, itin nuosekliai mažino savo vykdomos aktyvų supirkimo programos mėnesinę apimtį. Juos tai daryti taip pat skatino ir tai, kad šalies darbo rinkoje padėtis taip pat nuolatos nuosekliai gerėja, t.y. mažėja bedarbių skaičius, nuolat ir gan intensyviai kuriamos naujos darbo vietos.

Amerikoje bendra padėtis akivaizdžiai nuosekliai gerėja, tuo tarpu Europoje ir daugelyje besivystančių šalių padėtis tikrai nėra jau tokia gera. Ir vėl Amerika žengia pirma, na o kiti atsilieka žingsniu arba netgi keliais. Pinigų politikos kryptys Amerikoje ir euro zonoje akivaizdžiai vis labiau skiriasi ir tampa kardinaliai priešingos ir taip ko gero bus dar gan ilgai. Kaip jau minėjome, muziką ir toną bei madas akivaizdžiai diktuoja Amerika, ir šiuo atveju darykite ką norite, tačiau yra būtent taip, na o euro zona, gerokai atsilikusi kartoja tuos pačius jau anksčiau Amerikos atstovų žengtus žingsnius, tiesa, Europos atstovams akivaizdu, jog teks kur kas labiau paprakaituoti norint ištaisyti padėtį.

Ir toliau, kalbant apie Ameriką ir jos monetarinę politiką, esminis klausimas išlieka kada bus dar labiau sugriežtinta pinigų politika, t.y. kada Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovai galiausiai nuspręs tai padaryti, t.y. padidinti bazinę palūkanų normą. Priminsime, kad Amerikoje bazinė palūkanų norma jau labai ilgą laiką nėra keičiama ir sudaro vos 0,25 procentus. Taigi, ar tai nutiks jau per pirmą kitų metų pusmetį, gal kitų metų viduryje, o gal vis dėl to, tik per antrą kitų metų pusmetį? Kol kas vis realiau tampa, atsižvelgiant į makroekonominius rodiklius, jog to galime sulaukti anksčiau nei prieš tai buvo manyta, tad pirmasis kitų metų pusmetis - tai bent jau dabar yra labai realu.