Statistinis darbo užmokestis žengia „geometrinės progresijos“ keliu

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB Vilniaus bankas Data: 2006-11-27 15:04 Komentarai: (0)
Kaip ir tikėtasi (žr. Lietuvos makroekonomikos apžvalga Nr. 26), trečiąjį šių metų ketvirtį statistinio darbo užmokesčio augimo tempas ne tik išliko dviženklis, bet ir šoktelėjo iki aukštumų, neregėtų nuo 1998 m. Statistikos departamento duomenimis, palyginti su atitinkamu 2005 m. ketvirčiu, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis (VMDU) ūgtelėjo beveik penktadaliu.

Esminės įspūdingo darbo užmokesčio augimo priežastys yra ne tiek ciklinio, kiek struktūrinio pobūdžio. Nors spartus visos ekonomikos augimas, be abejo, didina darbo jėgos paklausą ir turi įtakos aštrėjančiai darbuotojų trūkumo problemai, pastarąją iš esmės lemia nuo narystės ES paspartėję emigracijos srautai. Vis populiaresnė tampa „protų medžioklės“ praktika, kai darbdaviai vilioja darbuotojus vieni iš kitų, siūlydami didesnį darbo užmokestį. Neretai tai vyksta net konkurentų „teritorijoje“. Vienas iš tokių pavyzdžių - didžiųjų prekybos tinklų karas dėl kasininkų, viliojant juos tiesiog darbo vietoje.

Statistinio darbo užmokesčio „šuolį“ trečiąjį ketvirtį būtina aiškinti ir nuo šių metų liepos pastebimai (nuo 33 iki 27 proc.) sumažintu gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu, kuris paspartino atlyginimų legalizavimo procesą. Tai, kad didžioji GPM naštos sumažinimo nauda „pasiekė“ darbuotojus rodo neto darbo užmokesčio augimo tempas (26,1 proc.), kuris buvo spartesnis nei bruto.

Valstybės didinama minimalioji mėnesinė alga (MMA) taip pat turi teigiamos įtakos statistinio darbo užmokesčio kilimui. Paskutinį kartą MMA buvo padidinta 50 Lt iki 600 Lt kaip tik nuo trečiojo šių metų ketvirčio pradžios. Tai, SEB Vilniaus banko analitikų skaičiavimais, paaiškina apie 8 proc. VMDU augimo tempo apžvelgiamąjį laikotarpį. Kitais metais numatyta padidinti MMA iki 700 Lt. Šis sprendimas yra visiškai logiškas, turint omenyje tai, kad vidutinis darbo užmokestis per metus auga dar daugiau. SEB Vilniaus banko analitikų nuomone, maksimaliai toleruotinas MMA didinimo mastas yra iki 40 proc. santykio su VMDU ribos.

Visoms išvardintoms priežastims išliekant aktualioms, 2007 m. statistinio VMDU kilimo tempas vargu ar bus lėtesnis nei šiais metais.
 
Dar nėra komentarų