"Klaipėdos nafta" baigė ginčą su Singapūro bendrove

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-12-07 09:54 Komentarai: (0)
Valstybės kontroliuojamos bendrovės "Klaipėdos nafta" pastangos išlaikyti klientą įvėlė ją į nemalonius ginčus su Singapūro kompanija "Riverlake Energy (S) PTE Ltd" dėl nepakrauto mazuto.

2005 metų pavasarį "Riverlake Energy" su ekspedicine kompanija "Torgmash" ir "Klaipėdos nafta" sudarė dvi sutartis - dėl mazuto tiekimo ir dėl jo išvežimo per Klaipėdą. Klientų prašymu "Klaipėdos naftos" vadovas Jurgis Aušra Šveicarijos bankui "Pariba" pasiuntė, kaip neseniai paaiškėjo ginčą nagrinėjant Klaipėdos apygardos teisme, klaidingą pranešimą apie terminale gautą garantinį krovinio kiekį, penktadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

J.Aušros tarpininkavimas siekiant "Riverlake Energy" kuo greičiau gauti kreditą tapo akstinu Singapūro kompanijai reikalauti iš lietuvių milijoninės kompensacijos dėl netesybų. Ieškovai "Klaipėdos naftą" įtarė dalyvavus sąmoksle su fiktyvia Albino Jaso įmone "Torgmash" dėl nežinia kur pradanginto mazuto.

Į Klaipėdą iš Singapūro atvykęs komersantas Richardas Lars Erik Cloo iš pradžių prašė atiduoti nupirktą 5800 tonų mazuto kiekį, vėliau ieškinį pakeitė reikalavimu grąžinti 400 tūkst. dolerių avansą ir atlyginti visapusę žalą dėl neva "Klaipėdos naftos" netesėtos krovinio išvežimo sutarties.

Ieškovas teigė, kad "Riverlake Energy" pasamdytas tanklaivis, turėjęs Klaipėdoje paimti ir į Rytų Aziją išgabenti 20 tūkst. tonų rusiško mazuto, vos per plauką išvengė didžiuliais nuostoliais grėsusios prastovos. "Klaipėdos nafta" esą buvo patvirtinusi, kad 2005 metų birželio 28 dieną gali priimti tanklaivį ir pakrauti į jį "Riverlake Energy" krovinį.

Į laivą operatyviai buvo supilti kitos kompanijos produktai. Tai esą išgelbėję "Klaipėdos naftą" nuo daug didesnio skandalo.

Kai tą pačią dieną "Klaipėdos" viešbutyje buvo skubiai sušauktas partnerių pasitarimas ir pradėta aiškintis, kur pradingo krovinys, paaiškėjo, kad "Torgmash" gabeno krovinį iki sienos su Lietuva, bet, nesulaukusi Rusijos banke 1,1 mln. dolerių "Riverlake Energy" žadėto akredityvo, į Klaipėdą mazuto nebevežė.

Bylą metus nagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėja Julija Gražina Vaitulionienė gruodžio 3 dieną užsienio naftos prekybos kompanijos ieškinį atmetė.

Teismas nusprendė, kad "Riverlake Energy" pati laiku neįvykdė pareigos sumokėti ekspeditoriui už visą krovinį kaip sutarta, nekontroliavo krovinio judėjimo. Atmetus jos ieškinį panaikintas 4 mln. litų vertės "Klaipėdos naftos" turto areštas.
 
Dar nėra komentarų