Bendra narystė OMX Baltijos šalių biržose įsigalios nuo 2007 m. sausio 1 dienos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: VVPB Data: 2006-11-17 10:15 Komentarai: (0)
Nuo 2007 m. sausio mėnesio 1 dienos Talino, Rygos ir Vilniaus vertybinių popierių biržos pristatys bendrą narystę visose trijose OMX Baltijos šalių biržose. Esamiems ir būsimiems nariams bus suteikta galimybė per bet kurią iš Baltijos šalių biržų tapti visų biržų nariu iš karto. Bendra narystė visose trijose biržose nariams užtikrins sklandesnį paraiškos dėl narystės pateikimo procesą bei sumažins narystės mokesčius.

Bendra narystė OMX Baltijos šalių biržose suteiks vienos Baltijos šalių biržos nariui galimybę prekiauti kitose dviejose Baltijos šalių biržose be papildomos metinės nario įmokos. Atsižvelgdama į biržų narių poreikius, OMX savo nariams supaprastina priėjimą prie visų trijų Baltijos šalių biržų, naudojantis viena prieiga.

„Šia iniciatyva OMX toliau įgyvendina tikslą sukurti bendrą ir efektyvią Šiaurės Europos ir Baltijos šalių vertybinių popierių rinką”, - sako OMX Baltijos rinkos padalinio prezidentas Johanas Rudenas (Johan Rudén).

Nuo sausio 1 dienos supaprastėja paraiškos dėl narystės visose trijose Baltijos šalių biržose pateikimo tvarka. Bus taikomi panašūs visų Baltijos šalių vertybinių popierių rinkos priežiūros institucijų reikalavimai pranešimams apie investicinių paslaugų teikimą užsienio šalyse. Bendra narystė Baltijos šalių biržose taip pat reikš suderintą ir supaprastintą garantinio fondo formavimo tvarką Baltijos šalyse.

Toliau integruojami ir harmonizuojami kliringo ir atsiskaitymų sprendimai tarp Baltijos šalių. Siekiant supaprastinti prekybą vertybiniais popieriais tarp šalių, Estijos, Latvijos ir Lietuvos centriniai vertybinių popierių depozitoriumai yra sukūrę sąsają, užtikrinančią nemokestinį vertybinių popierių pervedimą tarp visų trijų Baltijos šalių depozitoriumų bei vienalaikį atsiskaitymą vertybiniais popieriais bei lėšomis. Šių metų balandį Baltijos centriniai vertybinių popierių depozitoriumai ir biržos įdiegė vienodą kliringo ir atsiskaitymų tvarkaraštį sandoriams, sudarytiems biržoje. Toliau numatoma pradėti taikyti vienalaikį atsiskaitymo už kitose Baltijos šalyse už biržų ribų sudarytus sandorius mechanizmą.

„Bendra narystė OMX Baltijos šalių biržose paskatins mūsų narius pilnai išnaudoti bendros prekybos sistemos privalumus, - pastebi Johanas Rudenas. - Mūsų tikslas – supaprastinti paraiškos dėl narystės trijose Baltijos šalių biržose pateikimą, o taip pat suvienodinti kliringo ir atsiskaitymo procesą visose Baltijos šalyse”.
Tobulinant dabar galiojančią narystę, siekiama palengvinti prieigą prie Baltijos šalių vertybinių popierių rinkų ir didinti regiono patrauklumą.

Šiuo metu Baltijos šalių biržos iš viso turi 40 narių.
 
Dar nėra komentarų