Varšuvos biržoje debiutavusios vienkartinių švirkštų gamintojos “HTL- Strefa” akcijų kaina per dieną pabrango net 125 proc.

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2006-11-16 15:07 Komentarai: (0)
Vakarų Europos biržose vyrauja teigiamos nuotaikos. Biržų analitikai mano, kad šis procesas dar kurį laiką užsitęs. Centrinės ir Rytų Europos regione labiausiai į akis krenta Varšuvos biržos indekso WIG20 kritimas – vakar jo vertė sumažėjo 2,09%. Tai blogiausias rezultatas Europoje. Lenkų analitikai tvirtina, kad tai akcijų kainų korekcijos pradžia po lapkričio pradžioje įvykusio staigaus akcijų kursų šuolio.

Finansų ekspertai teigia, kad vakar nemaža dalis investuotojų Varšuvos biržoje išpardavinėjo savo akcijas tam, kad galėtų įsigyti debiutavusios vienkartinių švirkštų ir adatų gamintojos "HTL – Strefa" akcijų. Pirminio viešo akcijų platinimo metu šios bendrovės 1 akcijos kaina buvo 36 Zl, vakar prekybos sesijos antrinėje rinkoje vienu metu "HTL – Strefa" akcijų kaina buvo pakilusi 155% iki 91,9 Zl. Sesijos pabaigoje kaina sumažėjo iki 81,2 Zl, apyvarta jomis buvo 75 milijonai Zl.

"HTL – Strefa" bendrovė 86% savo produkcijos eksportuoja į JAV ir planuoja šioje valstybėje įsigyti keletą 30 – 50 milijonų USD vertės panašaus profilio bendrovių. "HTL – Strefa" akcininkai neatmeta galimybės, kad ateityje susijungs su kuria nors amerikietiška bendrove. Šiemet bendrovė planuoja gauti 17,5 milijonų Zl grynojo pelno. Iki 2010 metų bendrovė planuoja debiutuoti Nasdaq biržoje.

Varšuvos birža, vykdydama užsienio emitentų pritraukimo politiką, pasirašė bendradarbiavimo sutartį pagal programą “WSE IPO Partner” su Ukrainos finansų maklerio įmone ”E- Volution Capital’, kuri padės ukrainiečių bendrovėms debiutuoti Varšuvoje. Šiuo metu ukrainiečių makleriai jau ruošiasi trijų maisto pramonės sektoriaus bendrovių debiutą Varšuvos biržoje. Biržos planuose – pasirašyti tokias pat sutartis su dar trijomis ukrainietiškomis maklerio įmonėmis bei su kokia nors lietuviška FMĮ.

Rusijos biržoje dienos lyderėmis buvo telekomunikacijų bendrovių akcijos: “Rostelekom” brango +4,75%, o “Uralsviazinform” +3,1%. Rusų analitikai teigia, kad telekomunikacijos bendrovės turi puikias verslo plėtros perspektyvas. Mobilaus ryšio bendrovės baigė “vaikytis klientus” ir skaičiuoja augančias pajamas, ypač gerų pelnų tikimasi sekančiais metais.

Rusijos fiksuoto ryšio paslaugų teikėjai ateinančiais metais gali tikėtis didesnio pelno dėl patvirtintų naujų pokalbių planų tarifų.

Pasibaigus prekybos sesijai Maskvoje, buvo gautas pranešimas, kad tarptautinė reitingų agentūra “Standard&Poor’s” į sąrašą “Creditwatch” su teigiama prognoze įtraukė 7 Rusijos valstybines bendroves: “Gazprom”, “Federalnaja setevaja kompanija Edinoj energetičeskoj sistemy”, “Rosneft”, “Rosyjskije železnyje dorogi”, “Gazprombank”, “Transneft” bei “Rosyjskij bank razvitija”. Makleriai tikisi, kad tai dar labiau padidins šių akcijų patrauklumą.

Taip ilgai laukiamas Ukrainos energetikos bendrovių akcijų paketų pardavimas per biržą bus vykdomas tik 2007 m. Turto fondo atstovų pranešimu, šios bendrovės įtrauktos į 2007 m. privatizuojamų bendrovių papildomą sąrašą. Ukrainos turto fondas dar rugsėjo mėnesį rekomendavo šalies vyriausybei palikti valstybei valdyti energetikos bendrovių akcijų paketus po 60% + 1 akcija, o likusius parduoti per biržą.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė “Finasta”
 
Dar nėra komentarų