Verslo ir rinkų naujienos » Auksas jau yra valiuta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2012-09-26 12:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=14970


Deutsche Bank banko analitikai Daniel Brebner ir Xiao Fu tikina, jog auksas jau nėra žaliava arba prekė, jie mano, jog auksas finansų rinkose jau yra įgavęs valiutos statusą.

Iki šiol nežinomybės arba neaiškumo laikotarpis rinkose pasižymėjo tuo, kad mažėjant norui rizikuoti, didėjo dolerio paklausa, bei tuo pačiu mažėjo žaliavų paklausa ir kainos. Tuo tarpu kai tolerancija rizikai padidėdavo, imdavo silpnėti doleris, na o žaliavos brangdavo.

Tačiau Deutsche Bank banko analitikai atkreipia dėmesį, jog prekyba auksu jau nevyksta minėtu principu. Teigiama aukso koreliacija su kitomis žaliavomis arba prekėmis mažėja, ir nepastovumo arba nežinomybės laikotarpiu auksas vis dažniau yra vertinamas kaip saugiam prieglobsčiui priskiriami doleris ir jena. Be to, Centrinių bankų paklausa šiam metalui tai pat lemia jo prekybą.

„Auksą mes vertiname kaip oficialiai pripažintą pinigų formą, ir tai darome dėl tos priežasties, nes dauguma pasaulio Centrinių bankų jį laiko kaip savo rezervų komponentą“ - tikina Deutsche Bank banko analitikai Daniel Brebner ir Xiao Fu.

Jie teigia, jog dar vienas tai patvirtinantis argumentas yra tai, kad kiekybinis pinigų politikos švelninimas popierines valiutas, tokias kaip doleris, susilpnino iki tokio lygio, jog auksas yra labiau patrauklesnis piniginis vienetas.

Deutsche Bank banko analitikai Daniel Brebner ir Xiao Fu prognozuoja, kad jau per kitų metų pirmąjį pusmetį aukso kaina pakils iki 2000 dolerių už unciją.

Šiuo metu rinkoje už unciją aukso yra mokama po 1765.15 dolerių, arba kiek daugiau nei ankstesnės prekybos metu. Nuo šių metų pradžios šis vertingas metalas jau spėjo pabrangti apie trylika procentų, kai per praėjusius metus jis pabrango virš dešimt procentų.