20 patarimų pradedantiems investuotojams

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Nors šie patarimai nėra skirti profesionaliems investuotojams, tačiau jie bus naudingi ne tiems, kurie pradeda, nes kiekvienas tarp šių patarimų ras kažką sau naudingo ar prisimins kažką pamiršto ir svarbaus.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2012-04-13 21:37 Komentarai: (9)
Patarimų reikia visiems, ypač pradedantiems investuotojams. Kaip ir bet kurioje kitoje srityje, taip ir investavime, daug ką lemia patirtis, tačiau jeigu jos visai neturi arba turi tik nedaug, visuomet reikėtų atsižvelgti į gerus patarimus, kurie gali sumažinti potencialių nuostolių riziką. Tad šįkart portalo traders.lt lankytojams trumpai pristatome Business Insider sudarytą 20 patarimų pradedantiems investuotojams sąrašą.

Nors šie patarimai nėra skirti profesionaliems investuotojams, tačiau jie bus naudingi ne tiems, kurie pradeda, nes kiekvienas tarp šių patarimų ras kažką sau naudingo ar prisimins kažką pamiršto ir svarbaus.

1. Pirk didelių ir vidutinių kompanijų akcijas, kurių pajamos ir pelnai auga.

2. Rinkis tų kompanijų akcijas, kurios siūlo padorius dividendus ir kurių įsiskolinimo rodiklis (skolos ir nuosavo kapitalo santykis) yra žemas.

3. Kartą per savaitę, arba bent kartą per mėnesį, skaityk informaciją susijusią su tavo investiciniame portfelyje esančiomis kompanijomis.

4. Kai tik kurios nors kompanijos akcijos tave nuvils, arba pradėsi gailėtis, jog jas pirkai - parduok jas. Padaryk tai iš karto nepriklausomai nuo kainos. Gyvenimas yra per trumpas, kad apgaudinėti save, jog nesėkmė pasibaigs ir akcijų kursas apsisuks.

5. Priklausomai nuo situacijos vertinimo, neįeik ir neišeik iš rinkos vien tik valdydamas savo riziką. Tavo įvertinimas paremtas turima informacija, yra toks pats geras, kaip ir bet kurio kito asmens, o kadangi kalba vyksta apie tavo pinigus, tai jis yra tuo labiau vertingesnis.

6. Turi būti pasiruošęs iš kiekvieno investuoto dolerio patirti dvidešimties procentų vertės nuostolius. Žinoma, dvidešimties procentų vertės nuostolis - tai nėra tikslas, deja, tačiau tai gali nutikti bet kuriuo metu. Tai nebūtinai įvyks ir nebūtinai viskas tuo pasibaigs, tačiau turi būti tam pasiruošęs.

7. Nepirk tų kompanijų akcijų, kurių vertė trisdešimt kartų viršija bendrovės pelną, ir jei viršija septynis kart - tai pat nepirk, nes abiems atvejais kažkas yra ne taip.

8. Nepirk tų kompanijų akcijų, kurių kapitalizacija arba rinkos vertė yra mažesnė nei 500 mln. dolerių, nebent žaidi, ir esi pasiruošęs prarasti šimtą procentų savo investicijos.

9. Parduok visas akcijas, apie kurias turi įtarimą keliančią informaciją: auditoriaus atsistatydinimas, ataskaitų vėlavimai, kaltinimai dėl sukčiavimo. Tikrai yra iš ko pasirinkti, todėl nėra jokios prasmės rizikuoti.

10. Vietoj atskirų kompanijų akcijų pirkimo, pasirinkt ETF fondus, ir investuok į tą sektorių, kuris demonstruoja augimo tendenciją. Ypač jei tas sektorius rodo akivaizdžius atsigavimo požymius.

11. Venkite pasitikėjimo fondų. Ypač tie subalansuoti ilgalaikėje perspektyvoje visada demonstruos silpnus rezultatus, nes jie bando subalansuoti nuostolių riziką vienu metu investuodami ir į vieną ir į kitą sektorių, t.y. kai vienas sektorius auga, tai kitas tuomet smunka. Tai faktas, o ne nuomonė.

12. Nesistenk būti kaip makleris, nebent nori tai daryti visą laiką.

13. Nekreipk dėmesio į žmones, kurie yra amžini pesimistai. Tikroji paslaptis yra tame, kad netgi tuomet, kai situacija atrodo esanti baisi, iš tiesų taip nėra. 2008 metais susidūrėme su didžiausiais išpardavimais per paskutinius septyniasdešimt metų. Rinkų grįžimas į lygsvarą užtruko vos aštuoniolika mėnesių. Dabar, po keturių metų, beveik neliko buvusio didžiulio kritimo akcijų rinkose pėdsakų.

14. Nekreipk dėmesio į amžinus optimistus, jie kažką parduoda.

15. Žiniasklaida rašanti, kalbanti arba rodanti apie finansus nori, kad tu manytum, jog kažką gali pražiopsoti, tad turėtum paskubėti. Atkreipk į tai dėmesį, jei iš tiesų tai tave domina, tai traktuok kaip žaidimą arba pramogą. Daugumos naujienų ar straipsnių pavadinimai ir patys straipsniai bei naujienos yra sugalvotos tik tam, kad žurnalistai kiekvieną dieną turėtų apie ką kalbėti ir rašyti.

16. Nesivadovauk nei vienu investavimo guru. Nepirk specialių programų, ar DVD. Neklausyk žinomų analitikų. Skaityk knygas kurias parašė žmonės, kurie iš tiesų pasiekė realią sėkmę rinkoje, arba knygas, kurios parašytos apie tokius žmones, tačiau tik tuomet, jei iš tiesų tai tave domina.

17. Prisimink skirtumą tarp investuotojo ir prekybininko arba treiderio: investuotojas prekiauja arba atlieka sandorius tik tada, kai turi arba privalo tai daryti, tuo tarpu treideriams tai yra darbas, nes taip uždirbama pragyvenimui.

18. Neatlik sandorio tik tam, kad pajaustum jaudulį arba ekstazę, netgi jei sandoriai sukelia tokias emocijas.

19. Neatlik sandorio, jei esi piktas, arba nori keršyti.

20. Kai pagaliau tapsi turtingas, pasamdyk žmones, kad jie investuotų už tave, ir stebėk juos. Mėgaukis laisvu laiku, kuri gali praleisti nežiūrėdamas į monitorių. Negaišk laiko skaitydamas apie investicijas, arba ieškodamas atvirkštinio ryšio tarp Vokietijos valstybinių obligacijų pajamingumo ir aukso bei naftos kainų santykio. Nes tai jau yra masturbacija.

Jei rinka turi pakankamai daug laiko, arba ilgalaikėje perspektyvoje, ji visuomet augs. Labai sunku surasti dešimtmetį, kuomet rinka patyrė nuostolių, optimistiškai reziumuoja Business Insider portalas.
 
1.   Parašė Evaldas.z   2012-04-13 22:13  

19. Patarimas man jeigu per dieną bunu įsitempęs ar darbe kažkas nesiseka ir šiaip gyvenime visada pridarau kliurku

 
2.   Parašė Aeterna   2012-04-13 23:14  

Nors daugelis kažkur jau girdėti,bet daugelis ir labai teisingi....patarimai.Ne visais mes aišku pasinaudosim,o kai ką padarysim vistiek priešingai...Mes gi žmonės

 
3.   Parašė sandrar   2012-04-13 23:20  

OMXV tinka nebent 13 ))

 
4.   Parašė simkiuks   2012-04-14 03:16  

Neklausyk nei vieno patarimo, netgi sito neklausyk. ;)

 
5.   Parašė Eilinis988   2012-04-14 09:34  

Labai patiko patarimai ;)))) , nors jie dauguma jau ir girdeti , bet atsispausdinau nunesiu draugui i susitikima , kad pasiskaitytu ;)))
sitas geriausias

20. Kai pagaliau tapsi turtingas, pasamdyk žmones, kad jie investuotų už tave, ir stebėk juos. Mėgaukis laisvu laiku, kuri gali praleisti nežiūrėdamas į monitorių. Negaišk laiko skaitydamas apie investicijas, arba ieškodamas atvirkštinio ryšio tarp Vokietijos valstybinių obligacijų pajamingumo ir aukso bei naftos kainų santykio. Nes tai jau yra masturbacija.

 
6.   Parašė lebron_james   2012-04-14 10:27  

nu jo..kad cia jav skirta... o musu kudroj kitokie desniai..

 
7.   Parašė Koltas   2012-04-14 10:53  

dėl dvidešimto tai man irgi geriausias, aplanko mintis kad gyvenimas per trumpas po analizes kapstytis.

 
8.   Parašė Darij   2012-04-14 12:14  

Koltas, dėl to dabar ir turim tokią ekonominę situaciją - visi suprato, kad gyvenimas per trumpas dirbti...

 
9.   Parašė Alex Bark   2012-04-14 14:11  

...gyvenime nera problemu,-tik esame mes ,-kurie nemokame arba tingime jas spresti.Dziaugiuosi, uz Jus,- kurie sukure sia svetaine .Ir labai gerai,kad yra kas domisi prof.ismintingais patarimais.As vos keleta dienu kaip prisijungiau,bet jauciuosi laimingas.Pas mus JAV Lietuviai nedraugiski.Kiek bandziau rasyti i Amerikoos Lietuvio laikrasti ir siuliau susiburti i investuoutoju draugija,-niekas nepaskambino.Tuo tarpu-cia gyvenantys Kinu tautybes zmones pvz. Scottrade kompanijoje turi netoli 1 tukstancio bendraujanciu nariu....