Straipsniai » Apžvalgos » Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.13

Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 43 savaitės įvykių apžvalga.
Autorius: IT17, Parašyta: 2007-10-28 21:22.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=1287


Varšuvos biržoje šią savaitę vyko gan permaininga prekyba, ką akivaizdžiai įrodo skirtingomis kryptimis judėję pagrindiniai biržos indeksai. Geriausiai pasirodė didžiųjų Varšuvos biržos kompanijų indeksas WIG20, kuris per savaitę pakilo 1.88%. Daugiausiai prie šio indekso kilimo prisidėjo TVN kompanijos akcijos, kurios po paskelbtų itin gerų trečiojo ketvirčio veiklos rezultatų ir pagerintų šių metų veiklos prognozių bei analitikų vertinimų pabrango net 12.2%. Tai pat prie teigiamo WIG20 indekso pokyčio prisidėjo gerus trečiojo ketvirčio rezultatus paskelbusi telekomunikacijų kompanija TP. Bendras indeksas WIG per savaitę pakito nežymiai, padidėjo vos 0.37%. Na o prasčiausiai šią savaitę Varšuvos biržoje pasirodė smulkiųjų ir vidutinių įmonių indeksai. sWIG80 sumažėjo -0.86%, o mWIG40 indeksas net -2.50%.

Praėjusio savaitgalio rinkimus Lenkijoje laimėjo liberalios jėgos, kurios buvo itin palaikomos Lenkijos verslo atstovų, nepaisant to, ypatingos teigiamos reakcijos į rinkimų rezultatus biržoje, bent kol kas nebuvo. Tačiau jau prabilta apie galimus įvairius mokesčių mažinimus prekiaujantiems Varšuvos biržoje, kas be abejonės prisidėtų prie prekybos aktyvumo didėjimo ir pačios biržos didesnio populiarumo bei konkurencingumo.
Tuo tarpu kitų regiono biržų indeksai, kaip ir pagrindiniai Varšuvos biržos indeksai, šią savaitę judėjo skirtingomis kryptimis. Daugiausiai pakilo 2.41% Rusijos biržos pagrindinis RTS indeksas, tai pat, tačiau kiek mažiau 1.81%, padidėjo ir Prahos biržos PX indeksas. Ukrainos biržos indeksas PFTS kelias pastarąsias savaites ryžtingai kilęs aukštyn, šią savaitę kiek pristabdė ir bendrai sumažėjo -0.41%, na o Bratislavos biržos indeksas SAX beveik nepakito. Neramumų ir protestų Vengrijoje fone, Budapešto biržos indeksas BUX per savaitę prarado net -2.02% savo vertės.

Ateinanti savaitė žada būti itin įdomi, nes bus pranešta daug svarbių makroekonominių rodiklių, FED spalio 31 dieną paskelbs svarbų rinkoms savo sprendimą dėl bazinės palūkanų normos. Tai pat kompanijos ir toliau intensyviai skelbs savo trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus. Nuo skelbiamų naujienų didžiąja dalimi priklausys bendros nuotaikos ir prekybos kryptys rinkose. Lenkijos analitikai prognozuoja, kad bent jau savaitės pradžioje, atsižvelgus į teigiamas penktadienio prekybos nuotaikas iš už Atlanto, turėtų vyrauti žalia spalva.

Per šią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje tik 34% akcijų pabrango, 2% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir net 64% kompanijų akcijos atpigo. Labiausiai per šią savaitę, net 29.63% pabrango debiutantės biržoje, kompanijos Pani Teresa akcijos. Varšuvos biržoje jau keli mėnesiai kaip nebuvo tokio įspūdingo kompanijos debiuto. Tuo tarpu šią savaitę, kompanija TIM pranešusi apie prastus savo trečiojo ketvirčio veiklos rezultatus ir mažinamas bendras 2007 metų prognozes, be abejonės susilaukė neigiamos reakcijos iš investuotojų pusės ir dėsningai atpigo net -23.41%.

NEW CONNECT

Šią savaitę alternatyviojoje New Connect biržoje debiutavo IT sektoriaus kompanija Infosystems. Tad bendrai New Connect kotiruojasi jau dvylika kompanijų, t.y. trigubai daugiau nei pirmąją šios biržos gyvavimo dieną. Tuo tarpu bendra šios savaitės prekyba niekuo neišsiskyrė, NC indeksas sumažėjo -1.35%. Septynių kompanijų akcijos per savaitę atpigo ir penkių pabrango. Daugiausiai 5.28% pabrango, po praneštų gerų trečiojo ketvirčio veiklos rezultatų finansų maklerio įmonės Wroclawski Dom Maklerski akcijos. Na o labiausiai -6.86%, per savaitę atpigo Inwest Connect kompanijos akcijos.

DEBIUTAI

Izolacja Jarocin (IZO)
Praeitą savaitę sulaukėme dviejų debiutų. Pirmadienį iš CeTO rinkos perkeltos hidroizoliacinių medžiagų gamintojo „Izolacja Jarocin“ (IZO) akcijos atidarymo metu brango +14,5% iki 73,3 zl. o sesiją baigė +17,2% brangimu. Tiesa reikėtų paminėti, kad jau po poros dienų akcijų kaina patyrė stiprią korekciją ir savaitės pabaigoje kainavo vos 57,20 zl.

Pani Teresa (TERA)
Trečiadienį su trenksmu Varšuvos biržoje debiutavo tekstilės produkciją medicinos įstaigoms gaminanti bendrovė „Pani Teresa“. Jau atidarymo metu fiksuota +14% didesnė nei IPO akcijų kaina, sesijos metu dar labiau kilo ir pasiekusi 37,50 (+38%) maksimumą, dieną baigė su +33% kilimu. 650 sandoriais buvo pasiekta 8,7 mln. zl apyvarta.

Ateinančią savaitę turėtume sulaukti dar vieno įdomaus debiuto. Antradienį startuoja mokėjimų, kreditavimo ir pašto paslaugas teikianti bendrovė „Integer.pl“. Per IPO po 13,50 zl. buvo išplatinta 1,55 mln. naujai išleistų bendrovės akcijų, taip pritraukiant 21 mln. zl. lėšas. Investuotojų susidomėjimas buvo gana nemažas, o paraiškų redukcija siekė 84%. Taigi galima prognozuoti, kad debiutas bus sėkmingas. Be to priminsime, kad DM IDMSA analitikai šios bendrovės akcijas įvertino 18,2 zl. Pritrauktas lėšas bendrovė planuoja naudoti investicijoms į savo aptarnavimo tinklo plėtrą, naujų paslaugų sukūrimui bei plėtrai Ukrainoje.

IPO NAUJIENOS

Kaip visada, ateinančią savaitę bus galima sudalyvauti dar keliuose pirminiuose akcijų siūlymuose. Nuo spalio 24 iki 31d. vyksta paraiškų priėmimas bendrovės „Complex“ akcijoms pirkti. Tai guolių ir kitų detalių mašinoms gamintoja. Investuotojams siūloma po 5 zl. įsigyti 4,5 mln. akcijų ( 3,77 mln. naujos emisijos). Sėkmės atveju bendrovė pritrauktų 18 mln. zl. lėšas, kurias planuoja naudoti panašaus profilio įmonių įsigijimui ir logistikos centro statyboms. Šiais metais bendrovė planuoja pasiekti 96 mln. pardavimus, 13 mln. EBITDA ir 8 mln. zl. grynąjį pelną, kai 2006 m. pajamos siekė 43 mln. o grynasis pelnas vos 95 tūkst. zl. IPO organizatoriai DM BOS savo atliktame tyrime šias akcijas įvertinu 6,03 zl.

Nekilnojamojo turto vystytojų „antpuolis“ tęsiasi ir į biržą ateina dar vienas jų atstovas, švedų kapitalo bendrovė „Reinhold Polska“. Bendrovė investuotojams siūlo įsigyti 1 mln. naujos emisijos akcijų, kurių orientacinė kaina yra 60 zl. Paraiškų priėmimas vyksta nuo spalio 26 iki 31d. Pritrauktas lėšas bendrovė žada naudoti šiuo metu vykdomų ir naujų projektų finansavimui.

NAUJIENOS

TVN (TVN, 8814m, 28X, 12%)
Žiniasklaidos bendrovė „TVN“ padidino šių metų pajamų augimo prognozę nuo 23-26 iki 26-30 proc., bei padidino EBITDA maržos prognozę nuo 33-35 iki 34-36 proc. Per pirmąją šių metų pusę „TVN“ grupės pajamos siekė 736,55 mln. lyginant su 544,54 mln. zl. pernai, atitinkamai pelnas sudarė 185,79 mln. ir 134,05 mln. zl.

Polnord (PND, 2825m, 44X, -23%)
Lenkų statybos bendrovė „Polnord“ gavo leidimą statyti gyvenamųjų namų gyvenvietę tai p vadinamam Trójmiasto (jungiančio tris miestus: Gdanskas, Sopotas ir Gdynė) mieste. Projektą, kurį realizuos „Polnord“ priklausanti bendrovė „Polnord-Apartamenty Sp. z o.o.“, tikimasi baigti 2009 metų pirmam ketvirty. Per pirmąją šių metų pusę „Polnord“ grupė gavo 85,56 mln. zl pelno, pernai grupė patyrė 19,61 mln. zl nuostolį. Atitinkamai pajamos šiemet siekė 42,24 mln. lyginant su 27,63 mln. zl. pernai.

Police (PCE, 1418m, -, 21%)Viena iš didžiausių Lenkijos chemijos pramonės įmonių „Police“ padidino pelno prognozę 2007 metams iki 126 mln. zl. (birželio mėnesį buvo skelbiama 81 mln. zl pelno prognozė). Pajamų prognozę padidino nuo birželio mėnesį skelbtų 1742 mln. iki 1789 mln. zl. Pagal konsoliduotus rezultatus pirmoje šių metų pusėje „Police“ gavo 73,36 mln. zl pelno, pernai tuo pačiu metu – 12,49 mln. zl. Atitinkamai pajamos sudarė 886,53 mln. ir 853,69 mln. zl.

Barlinek (BRK, 1826m, 38X, -17%)Viena didžiausia Europos natūralaus medžio grindų gamintoja „Barlinek“ paskelbė apie planus perimti vidutinio dydžio bendrovę, gaminančią medines grindis, Rytų ir Centrinėje Europoje. Kaip pranešė vienas iš bendrovės atstovų, šiuo metu vyksta derybos, kurios gali užtrukti iki kelių mėnesių. Kaip spėjama tai gali būti Rumunijos bendrovė. Taip pat atstovas priminė apie investicijas į Rusiją, t.y. 2009 metų pavasario pabaigoje planuojamą atidaryti mažiausiai keturių gamyklų kompleksą.

Multimedia Polska (MMP, 1743m, 17X, -13%)
Žiniasklaidos ir telekomunikacijų bendrovė „Multimedia Polska SA“ sudarė sandėrį dėl kabelinės televizijos ir interneto tiekimo bendrovės „Sotel“ pirkimo iš Kipro bendrovės „Maribrnia Ltd“. Pradinė sandorio suma – 5,50 mln. zl. Birželio mėn. Lenkijoje buvo apie 4,5 mln. kabelinės televizijos abonentų iš kurių 506 tūkst. priklausė „Multimedia Polska“. Pagal šiuos duomenis bendrovė užėmė trečia vietą šalyje. Bendrovės planuose iki 2010 metų užimti 35 proc. kabelinės televizijos rinkos.

Polska Grupa Farmaceutyczna (PGF, 1346m, 20X, -11%)
Farmacijos bendrovė „Polska Grupa Farmaceutyczna” (PGF) iš konkurencijos tarnybos gavo leidimą įsigyti 82,23 proc. bendrovės „Apexim“, Lenkijoje turinčias beveik 30 parduotuvių tinklą, akcijų. Sandorio vertė – 27,38 mln. zl.

Ruch (RCH, 1355m, 68X, -15%)Spaudos platinimo bendrovė „Ruch“ iki metų pabaigos ruošiasi atidaryti 17 kavinių „Icoffee“ (iš jų 9 perimti iš Tchibo). Šiai investicijai „Ruch“ skirs apie 15 mln. zl. Per pusę metų kavinių skaičių tikimasi išplėsti iki 50, o iki 2009 metų – 100. Visam šiam projektui bus skirta apie 40 mln. zl.

Polskie Przedsiębiorstwo Wydawnictw Kartograficznych (PWK, 244m, 39X, -14%)
Savaitgalį Lenkijos bendrovė „PPWK“ informavo, kad sudarė sąlyginį susitarimą dėl 100 proc. Neotel akcijų pirkimo už beveik 20 mln. zl. Bendrovė „Neotel“ yra viena iš alternatyvaus ryšio operatorių, turinti apie 5 tūkst. klientų. Bendrovė „Neotel“ orientuojasi į institucinius ir verslo klientus. Pirmame 2007 metų ketvirtyje bendrovė „PPWK“ gavo 3,41 mln. Zl. pelno kai palyginus 2006 metais tuo pačiu laikotarpiu gavo 0,91 mln. zl. Pajamos per šį laikotarpį sudarė atitinkamai 7,28 mln. ir 6,96 mln. zl.

Mostostal (MSP, 259m, 27X, 62%)
Bendrovė „Wrobis“, kurios 98,05 proc. akcijų valdo „Mostostal“, prasirašė dvi susitarti dėl darbų atlikimo, kurių bendra vertė siekia 65,5 mln.zl. Pirma sutartis pasirašyta su „Archiwom RI Sp. z o.o.”, antra su “Wrobis Developer Świdnica Sp. z o.o.”

Opoczno (OPO, 674m, 37X, -18%)
Plytelių gamintojos „Opoczno“ akcininkai penktadienį vykusiame akcininkų susirinkime nusprendė nebalsuoti dėl to, kad bendrovei „Cersanit“ būtų parduota 100 proc. plytelių gamybos sektoriaus, tame tarpe ir 60,26 proc. bendrovės „Dvarčionių keramika“ akcijų. Akcininkų susirinkimas taip pat turėjo nuspręsti dėl „Opoczno“ būstinės perkėlimo į Kielc, kur šiuo metu yra „Cersanit“ būstinė. Abiejų bendrovių pagrindinis akcininkas Michał Sołowow neseniai pranešė, kad po gamybos sektoriaus pardavimo bendrovei „Cersanit“, bendrovė „Opoczno“, kuri užsiims tik plytelių projektavimu ir platinimu, turėtų išmokėti didelius dividendus arba pravesti akcijų supirkimą???( lub przeprowadzić skup akcji własnych celem umorzenia.). Pasak Michał Sołowow gautos lėšos po pardavimo turėtų būti panaudotos „Opoczno“ skoloms padengti, kurios dabar siekia 120 mln. zl.

REZULTATAI

Gino Rossi (GRI, 283m, 28X, -12%)
Pagal konsoliduoti rezultatus „Gino Rossi“ grupės pajamos per 2007 pirmus devynis mėnesius siekė 128,5 mln. zl ir palyginus su praeitai metai padidėjo 53,7 proc. Didžiausią įtaką rezultatam turėjo išaugę firminių parduotuvių pardavimai: „Gino Rossi“, „Geox“ ir „Vanita“ pardavimai buvo 55,2 mln. zl (43,6 proc. didesnis nei pernai), „Simple“ – 13,2 mln. zl. Pirmoje šių metų pusėje grupė gavo 3,06 mln. zl pelno, pernai tuo pačiu metu – 2,45 mln. zl. Atitinkamai pajamos sudarė 77,95 mln. ir 49,80 mln. zl.

Elektrotim (ELT, 366m, 42X, -24%)
Šių metų III ketvirtyje bendrovė „Elektrotim“ gavo 2,4 mln. zl grynojo pelno. Pernai tuo pačiu metu pelnas siekė 1,03 mln. zl. Pajamos per trečiąjį ketvirtį atitinkamai sudarė 15,41 mln. ir 19,16 mln. zl. Per pirmus tris šių metų ketvirčius bendrovės pajamos siekė 60,98 mln. zl, o pelnas sudarė 7,67 mln. zl. Pernai tai sudarė atitinkamai 39,02 mln. ir 1,97 mln. zl

Wrocławski Dom Maklerski
Finansų maklerių bendrovė „WDM“ (Wrocławski Dom Maklerski) (New Connect) per pirmus tris šių metų ketvirčius uždirbo 2,4 mln. zl pelno. Šiais metais bendrovė tikisi gauti 3,5 mln. zl. pelno ir pasiekti 5,5 mln. zl pajamas. Sekančiais metais pajamos turėtų siekti 17,5 mln., o pelnas – 11,5 mln. zl. Bendrovė „WDM“ pranešė kad į New Connect rinka dar šiais metais atves kelias naujas bendroves, bei išplės savo paslaugų ratą. 2006 metais bendrovės pajamos siekė 75,2 tūkst. zl bei patyrė 264,9 tūkst. zl nuostolį. 2007 metų gegužės pabaigoje bendrovės pajamos siekė 896 tūkst., o pelnas sudarė 413 tūks. zl.

Sygnity (SGN, 584m, -, -32%)
Informacinių technologijų bendrovė „Sygnity“ pasirašė kontraktą dėl elektroninių bilietų „eBilet“ sistemos infrastruktūros sukūrimo Gdynioje. Kontrakto vertė 1,22 mln. zl. Projektą planuojama įgyvendinti iki 2008 metų II ketvirčio. Per pirmą 2007 metų pusmetį bendrovė patyrė 37,80 mln. zl. o pajamos siekė 624,70 mln. zl. Pernai per tą patį laikotarpį bendrovė patyrė 14,34 mln. zl nuostolį, pajamos atitinkamai buvo 332,65 mln. zl.

Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.
Nuo 2007 sausio pradžios iki rugsėjo pabaigos lenkų bankas „BGZ“ neaudituotais duomenimis gavo 170,8 mln iki mokestinio ir 149,2 mln. zl grynojo pelno. Tai atitinkamai yra 58 ir 41 proc daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Redan (RDN, 133m, 39X, 16%)
Drabužių modeliavimo ir gamybos bendrovė „Redan“ pranešė, kad konsoliduotos bendrovės pajamos rugsėjį siekė 22,6 mln. zl ir buvo 3 proc. didesnė nei pernai. Top Secret prekinio ženklo drabužių pardavimų apimtys išaugo 57 proc., prekės ženklo Troll pardavimai sumenko 26 proc., o Textilmarket pardavimų apimtys padidėjo 29 proc. Iki 2007 metų rugsėjo bendros pardavimo pajamos buvo 183,3 mln. zl t.y. 3 proc daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.


SEKTORIAUS APŽVALGA

Šį kart analizuojamas dėl išaugusių produkcijos kainų pakilimo laikotarpi išgyvenantys trašų ir kitų chemijos produktų gamintojai, detalizuojant "Police" veiklą ir perspektyvas.

Apžvalgą ruošė: Tomas Ingilevičius, Leonardas Diržys, Saulius Radauskas, Renaldas Sabas
Parsisiųsti: Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.13 ( 1942KB )