2012 metais smulkiųjų investuotojų gali laukti mokesčių naujovės

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-09-26 09:51 Komentarai: (10)
Finansų ministerijai siūlant mažesniais mokesčiais paskatinti rizikos kapitalo fondų valdytojus, pokyčiai laukia ir kitų investuotojų. Priešingai nei ankstesni siūlymai, dabartiniai mokesčių įstatymų pakeitimai sąlygų smulkiesiems investuotojams neblogina, praneša Investuotojų asociacija.

„Džiaugiamės, kad siekis paversti Lietuvą „antruoju Liuksemburgu“ dabar įgyvendinamas neliečiant smulkiųjų – gerinant sąlygas fondų valdytojams, kartu didės stambių investuotojų apmokestinimas“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.

Pagrindinė naujovė, su kuria teks susidurti smulkiesiems investuotojams, jeigu įstatymų projektams pritars Seimas – investicinė sąskaita. Visų bankuose atidarytų ir Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruotų investicinių sąskaitų bendras rezultatas bus apmokestinamas kiekvienais metais, tačiau suteikiama galimybė patirtą nuostolį dengti ateinančių 5 metų pelnu.

„Tai padės išvengti situacijų, kai investuotojas turi mažiau pinigų nei prieš krizę, tačiau vienais metais patirtais nuostoliais negalima dengti kitų metų pelno, todėl tenka mokėti mokesčius“, - sakė T. Pilipavičius.

Tačiau prekiaujantiems per investicines sąskaitas nebegalios vadinamoji „metų lengvata“, kuri taikoma dabar, kai ilgiau nei 366 dienas išlaikytų vertybinių popierių pardavimo pajamos neapmokestinamos.

Tiesa, ne per investicinę sąskaitą įsigytų finansinių priemonių pardavimo pajamos būtų neapmokestinamos išlaikius jas daugiau nei pusmetį (183 dienas). Ši lengvata būtų taikoma, jeigu investuotojas per pastaruosius 3 metus nevaldė daugiau nei 1 proc. įmonės ir tik investicijoms į biržoje kotiruojamas akcijas.

„Iki šiol be mokesčių buvo galima parduoti ir metus išlaikytas biržoje nekotiruojamų bendrovių akcijas, jeigu verslininkas jų valdė mažiau nei 10 proc. Todėl įvairūs “dešimtukai” galėdavo beveik nemokėti kapitalo prieaugio mokesčio”, - sakė T. Pilipavičius.

Taip pat siūloma nustatyti, kad investicijos į vertybinius popierius visais atvejais nelaikomos individualia veikla, nuo kurios privaloma mokėti “Sodros” mokesčius. “Galimybė, kad asmeninių lėšų valdymas gali būti pripažintas verslu, iki šiol kėlė baimę ne vienam aktyvesniam investuotojui”, - sakė T. Pilipavičius.

Finansų ministerija yra parengusi Pelno mokesčio bei Gyventojų pajamų mokesčio pakeitimo projektus. Pagrindinis pakeitimų tikslas – paskatinti alternatyvaus kapitalo rinkos plėtrą ir įtvirtinti vieną investicijų į fondus apmokestinimo lygį galutinio pajamų gavėjo – fizinio asmens - “rankose”. Taip nuo pelno mokesčio būtų atleistos visos fondų pajamos, taip pat tiek Lietuvos, tiek užsienio juridinių asmenų gaunamos pajamos iš investicinių fondų.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad valstybės biudžetas pradžioje gali netekti apie 40 mln. litų iš pelno ir gyventojų pajamų mokesčio, tačiau tai turėtų kompensuoti gyventojų pajamų mokesčio lengvatų stambiems investuotojams susiaurinimas bei intensyvesnis investavimas.

Visuomenei pateiktas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektas skelbiamas (http://www.lrs.lt/pls/proj/dokpaieska.showdoc_l?p_id=105761, o Pelno mokesčio - http://www.lrs.lt/pls/proj/dokpaieska.showdoc_l?p_id=105768.

Panašūs straipsniai:

(investuotojai,mokesčiai)

2022-01-17 » Klasikinė dilema: kur investuoti – į akcijas ar nekilnojamąjį turtą
2021-10-15 » Baltijos šalių biržos artėja prie 1 mlrd. eurų apyvartos
2021-05-07 » Baltijos biržose užfiksuotas dešimtmečio likvidumo rekordas
2021-03-10 » Kauno grūdai slepia informaciją nuo smulkiųjų akcininkų
2021-01-19 » Investuotojų asociacija prašo „Snaigės“ paaiškinti, kur išgaravo pagrindiniam akcininkui paskolinti 11 mln. eurų
2020-11-06 » “Snoro” akcijų emisijos byloje investuotojai gaus dar 345 tūkst. eurų palūkanų
2020-10-08 » Pirmą kartą „Baltic Horizon Fund“ investicinių vienetų gali įsigyti Lietuvos mažmeniniai investuotojai
2020-10-02 » “Ignitis grupės” debiutas biržoje - istorinis įvykis Lietuvos kapitalo rinkoje
2020-06-11 » Investavimas: ar tai prieinama visiems?
2019-12-09 » „Swedbank“ skatina gyventojus investuoti – siūlys nemokamai prekiauti akcijomis

 
1.   Parašė Anglas   2011-09-26 09:56  

Gal pagaliau pajudesim i prieki. Gan neblogu pasiulymu yra

 
2.   Parašė optimistas23   2011-09-26 10:04  

Įdomu kada,nes tokiu atveju reikia portfeliuką performuot...

 
3.   Parašė Anglas   2011-09-26 10:11  

Raso gi, nuo 2012m,bet dar reikes seimo pritarimo. 'stambus' gali kazka savo bandyt prasukt,o tai akivaizdu, jog butu daroma smulkiu saskaita

 
4.   Parašė centas   2011-09-26 10:22  

Bet tie, kurie gyvena iš investavimo, tai abejoju, kad panaikins jiems Sodros ir kitus mokesčius.

Galimybė, kad asmeninių lėšų valdymas gali būti pripažintas verslu, iki šiol kėlė baimę ne vienam aktyvesniam investuotojui<...>

Ir taip aišku, kad čia verslas. Negi manote, kad seimas bus naivus? Nepamirškite, dar reiks LR prezidento parašo. Dar gali daug veto būti.

 
5.   Parašė ugniusk   2011-09-26 12:02  

Nelabai supratau, kada mano sąskaitą reikia registruoti kaip investicinę, o kada ne.
Kas galite pakomentuoti?

 
6.   Parašė senas   2011-09-26 12:28  

Ugniusk, apie joki registravima neraso. Taigi, jeigu tu prekiauji VP per bankus, tai jau tu dabar ir prekiauji per savo investicine saskaita, kuria atidare tau bankas prekybai. Kas cia neaisku?

 
7.   Parašė ugniusk   2011-09-26 12:50  

senas, skaityk paboldintą tekstą:

"Pagrindinė naujovė, su kuria teks susidurti smulkiesiems investuotojams, jeigu įstatymų projektams pritars Seimas – investicinė sąskaita. Visų bankuose atidarytų ir Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruotų investicinių sąskaitų bendras rezultatas bus apmokestinamas kiekvienais metais, tačiau suteikiama galimybė patirtą nuostolį dengti ateinančių 5 metų pelnu."

Aš turiu atsidaręs sąskaitą banke/FMI, per kurią perku ir kažkada tikriausiai parduosiu VP, bet aš tos sąskaitos niekur nesu deklaravęs. Ar aš privalėsiu automatiškai ją deklaruoti?

 
8.   Parašė OMXV_meska   2011-09-26 18:24  

Turbut bus taip, kaip ir iki siol VMI praktikoje. Jei deklaruosi VMI savo prekybine saskaita, tai ji ir bus investicine. Jei nedeklaruosi, tai ji bus paprasta (registruot turbut reikes ta saskaita VMI). Taigi aiskiai gi raso:
"Visų bankuose atidarytų ir Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruotų investicinių sąskaitų..."
O tvarka gi patvirtins, kai priims istatymus, nesukit galvos kol istatymo ir naujos tvarkos nera, juk negalios istatymas atbuline data. IR KOKS BUS TAS ISTATYMAS, PO VISU PILDYMU IR KOREGAVIMU, BEI SUDERINIMU??? :s Saunu, kad judam i prieki, tuo ir pasidziaukim. O kai priims, tada ir sukim galvas kas ir kaip labiau apsimoka.

 
9.   Parašė Anglas   2011-09-26 19:12  

Omxv meska, +, nes ugniusk gal jau prie banko 'mindzikavo' nekantraudamas 'kazka daryt'

 
10.   Parašė mindaugas1   2011-09-26 21:06  

Kiek supratau (o gal supratau blogai) apmokestins ir investicinius fondus, panaikins 366 d privilegiją...
Tai ir terminuotus indėlius (Kredito unijų) nepamirškit apmokestinti. Nes jų palūkanos daug didesnės nei skandinavų siūlomų bankų