Verslo ir rinkų naujienos » Po IPO „Dom Developement” akcijos Varšuvos biržoje per dieną pakilo beveik 43 proc.


Autorius: Finasta, Parašyta: 2006-10-25 13:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=123


Antradienį Varšuvos biržoje dėmesio centre buvo nekilnojamo turto bendrovės „Dom Developement” akcijos, kurios brango 42,9 proc. Savaitę prieš tai įvyko šios bendrovės viešas pirminis akcijų platinimas (IPO), kurio metu akcijos kaina buvo 85 Zl, o vakar prekybos sesijos pabaigoje jų kursas siekė 121,5 Zl. IPO metu šių akcijų didžiąją dalį įsigijo instituciniai investuotojai, likusiems atiteko tik 17% emisijos.

Už gautas lėšas „Dom Developement” planuoja įsigyti sklypus Varšuvoje, o tolimesnėje ateityje plėstis į kitus Lenkijos miestus. Bendrovės vadovas pažadėjo, kad jų akcininkai gali tikėtis dividendų – jiems planuojama skirti 15% bendrovės pelno. Per pirmą šių metų pusmetį „Dom Developement” grynasis pelnas buvo 58 milijonai Zl (tai beveik 5 kartus daugiau nei prieš metus), o pajamų gauta 350 milijonų Zl (augimas 82%).

Biržos analitikai tvirtina, kad nežiūrint to, jog akcijos rinkos kaina jau yra gana aukšta, nereikia pamiršti, kad Lenkijos statybų sektoriui pranašaujamas augimas per artimiausius 2 – 3 metus.

Dėl šių akcijų sėkmės biržoje suaktyvėjo prekyba kitų statybos sektoriaus bendrovių akcijomis. Nedidelės bendrovės “Energopol poludnie” akcijų kursas pašoko net 79 proc., kadangi šią bendrovę įsigijo kita didelė Varšuvoje veikianti nekilnojamo turto bendrovė “J.W.Construction”, kuri tokiu būdu, apeidama visas būtinas debiutui biržoje procedūras, žengia į Varšuvos biržą. Dar šiais metais “Energopol poludnie” ruošiasi išleisti naują akcijų emisiją ( akcijos emisijos kaina numatoma 36 Zl) ir persivardinti į “J.W.Construction”.

Šiandien šioje biržoje debiutuoja čekų energetikos gigantas “ČEZ”. Jau žinoma, kad pirmiausiai šių akcijų įsigyti stengsis Lenkijos atvirieji pensijų fondai, turintys ribotas galimybes investuoti užsienio rinkose. Biržos analitikai labai teigiamai vertina šias akcijas, kadangi “ČEZ” planuoja Lenkijoje investuoti 5 milijardus Zl. Jo planuose yra energetikos bendrovių “Kozienice”, “Enea”, “Pak” ir “Katowicki holding wenglovy” įsigijimas, kadangi po Balkanų Lenkija yra antra svarbi “ČEZ” ekspansijos kryptis.

Artimiausiu metu Varšuvos biržoje nusimato medicininės įrangos gamintojo “HTL – Strefa” (akcijos emisijos kaina 37 Zl) ir trečios pagal dydį šalyje kabelinės televizijos bendrovės “Multimedia” vieši akcijų pasiūlymai.

Biržos analitikai teigia, kad visų šiais metais debiutavusių bendrovių akcijos buvo tikra aukso gysla, kadangi vien investavus į jas buvo gautas 45,7% pelnas. Todėl visi rinkos dalyviai su nekantrumu laukia naujų IPO, nes pagal preliminarius paskaičiavimus rinka pasiruošusi “praryti” dar maždaug penkių milijardų vertės naujas akcijų emisijas.

Kadangi pagrindiniu Rusijos vertybinių popierių rinkos varikliu yra naftos kaina žaliavų rinkose, o ji kilti kol kas nesiruošia, tai ir birža yra apsnūdusi. Vienintelio “Lukoilo” akcijų kursas pakilo +0,61%, dėl vis dar neblėstančio bendrovės prezentacijos Niujorke įspūdžio. Gyvumo rinkai šiek tiek suteikia bankininkystės sektoriaus akcijos. Antradienį banko “Sbierbank” vadovybė paskelbė, kad ruošiamasi išleisti naują 10 milijardų USD vertės akcijų emisiją. Kadangi visos emisijos Rusijos rinkoje išplatinti nepavyktų, todėl IPO bus vykdomas ir per užsienio biržas. Dėl šios emisijos banko įstatinis kapitalas padidėtų 25%. Dar vieną IPO planuoja vienas iš didžiausių Rusijos bankų “Vneštorgbank”, pagal pranešimus jis turėtų įvykti 2007 m. vasarį (vėliausiai gegužės mėn.).

Dėl žaliavų kainų kritimo pasaulinėse rinkose investuotojai savo lėšas permeta į besyvystančių rinkų šalis. Ypač šis procesas jaučiamas Ukrainoje. Lyderėmis Kijevo biržoje kaip ir anksčiau išlieka energetikos sektoriaus bendrovės, tačiau mažai atsilieka ir bankinis sektorius. Brango “Ukrsocbanko” (+ 4%) akcijos, didelio susidomėjimo susilaukė bankas “Forum”, kai buvo paskelbta, kad banko savininkas L.Juruševas veda derybas dėl šio banko kontrolinio akcijų paketo pardavimo “Maskvos” bankui. Biržos analitikai teigia, kad dabar verta pirkti kalnakasybos - metalurgijos pramonės (“Krivorožstal”, “DTRZ”, “Motor Siči”) ir chemijos pramonės “AVDK”, “ZACO’ bei “DKOK”) akcijas, kadangi šių bendrovių gaminamos produkcijos apimtys vis didėja dėl didėjančios jos paklausos užsienio rinkose.

Kazachstane, Alma- atoje vykstančioje tarptautinėje konferencijoje “Investicinė bankininkystė” buvo pristatytos šios šalies kapitalo rinkos perspektyvos. Nuo 2003 m. iki 2009 jau įvykusių ir dar įvyksiančių Kazachstano bendrovių IPO bendra suma vertinama 8 milijardais USD. Šiai dienai išplatintų IPO suma – 3,2 milijardai USD. Ketvirtis šios sumos buvo gautas iš Kazachstano pensijų fondų.

Iki 2009 m. šalies bendrovės planuoja per IPO pritraukti dar 4,8 milijardo USD. Analitikai paskaičiavo, kad užsienio investuotojai į Kazachstano akcijas investuos ne daugiau 1,7 milijardo USD,o likusios lėšos bus gautos iš vietinių pensijų fondų bei kitų Kazachstano institucinių investuotojų. Taip turėtų būti patenkinta vis auganti šios šalies bendrovių akcijų paklausa.