Verslo ir rinkų naujienos » Antradienį labiausiai brango "Lietuvos energijos" akcijos


Autorius: JT Naujienos, Parašyta: 2007-10-23 16:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=1227


Spalio 23 dieną Vilniaus biržoje vyko pakankamai įdomi prekyba akcijomis. Investuotojai sudarė 846 sandorius 35 bendrovių akcijomis, iš kurių 17 – brango ir 9 – pigo, o bendra sesijos apyvarta sudarė 8,8 mln. litų. Biržos indeksas kilo 0,28 proc. iki 573,53 punkto. Antradienį pasaulio rinkoms įgavus teigiamą tendenciją panašios nuotaikos atsirado ir Vilniaus biržoje, kur vyraujant makroekonominių nuotaikų spaudimui bendrovės ir toliau skelbia tiesiog puikius veiklos rezultatus.

Pirmadienis Baltijos šalyse buvo nusidažęs sodria raudona spalva, nes pasaulinėse rinkose buvo neigiamos nuotaikos ir tuo pat metu pasirodė nauji pamąstymai apie Latvijos galimybes devalvuoti savo valiutą. Toks veiksmas neabejotinai neigiamai paveiktų visą Baltijos regioną, tačiau jis yra pernelyg drastiškas, kad kas nors jo imtūsi lengva ranka. Be to Latvija reikalui esant gali išpirkti kiekvieną savo išleistą latą, o tai garantuoja stabilumą bent jau esamu momentu. Likusios Baltijos šalys jaučiasi gerokai stabiliau, todėl „tragiškasis“ scenarijus atrodo labiau teorinis.

Pasaulio rinkoms įgaunant krypties keitimo link teigiamos požymius panašios nuotaikos akimirksniu fiksuojamos ir mūsų vietinėje rinkoje. Taip pat reikia nedramatizuoti ir to, kad neigiamai rinką veikiantys pardavimai formuojami iš vieno Estijos finansinio tarpininko. Padidėjusi pasiūla, naudojantis galimybe įsigyti pigesnių akcijų didesniais kiekiais, vis tik yra absorbuojama, pastebėtina, kito Estijos finansų tarpininko.

Tuo tarpu, didžiausiu kainos augimu Vilniaus biržoje pasižymėjo „Lietuvos energijos“ (LEN1L) akcijos, kurių kaina šoktelėjo net 7,51 proc. iki 6,44 lito, o apyvarta siekė 300 tūkst. litų.

Bendrovės akcijų kainą pašokdino dvi naujienos. Visų pirma buvo paskelbta, kad bendrovės generalinis direktorius R.Juozaitis už daugiau nei pusę milijono litų įsigijo savo valdomos „Lietuvos energijos“ akcijų už kurias buvo mokėta rinkos kaina – 6 litai už vieną 1 lito nominalios vertės akciją. Šiek tiek vėliau pasirodė pranešimas, kad jau yra preliminarūs vertinimai, pagal kuriuos bus formuojamas „nacionalinis investuotojas“ statysiantis naująją atominę elektrinę.

Trijų energetikos bendrovių, tarp kurių yra ir „Lietuvos energija“, įvertinimai yra itin svarbūs, nes investuotojai greičiausiai turės galimybę parduoti savo turimas akcijas oficialių pasiūlymo metu už kainą kuri bus paskelbta jau kitą savaitę. Vadovo veiksmai leido rinkoms dalyviams užbrėžti psichologinę ribą, kurios žemiau vertinimai neturėtų kirsti.

Kiek mažiau domėtasi kitų dviejų aktualių energetikos bendrovių „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST1L) ir „VST“ (VST1L) akcijomis, kurių kainos kilo atitinkamai 1,22 proc. iki 4,99 lito bei 0,63 proc. iki 800 litų, o apyvartos siekė 254 tūkst. litų ir vos 29 tūkst. litų. Šios dvi bendrovės taip pat bus įvertintos ir turės puikias investuotojui išėjimo galimybes oficialių pasiūlymo metu. Iki viešo įvertinimo paskelbimo bus aktyviai domimasi šiomis pozicijomis.

Antradienį taip pat savo rezultatus paskelbė bankas „Snoras“ (SRS1L) ir „Limarko laivininkystės kompanija“ (LLK1L), kurių akcijų kainos atitinkamai krito 4,1 proc. iki 4,68 lito bei kilo 1,73 proc. iki 1,76 lito, o apyvartos siekė 306 tūkst. litų ir 73 tūkst. litų.

„Snoro“ grupė per šių metų devynis mėnesius uždirbo 48,8 mln. litų neaudituoto pelno - 0.7 proc. mažiau. Vien „Snoro“ banko pelnas siekė 36 mln. litų, tačiau jis taip pat sumžėjo, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Pernai per tris ketvirčius banko grynasis pelnas siekė 37,319 mln. litų.

Banko akcijų kainos kritimas buvo investuotojų reakcijos atspindys, nes šis bankas iškrito iš Lietuvos bankinio sektoriaus konteksto, kur palyginimui vietoje pelno mažėjimo buvo fiksuotas augimas dešimtimis procentų.

Tuo tarpu, “Limarko laivininkystės kompanija” per šių metų devynis mėnesius uždirbo 15,3 mln. litų neaudituoto ikimokestinio pelno – 46 proc. daugiau nei analogišku praėjusių metų laikotarpiu, kai įmonės ikimokestinis pelnas sudarė 10,5 mln. litų. Bendrovė taip pat paskelbė peržiūrėsianti šių metų pelno prognozę.

JT finansų makleris Marius Dubnikovas