Aštuoni Europos bankai neišlaikė streso testo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2011-07-16 00:56 Komentarai: (3)
Europos Bankininkystės institucija penktadienį vakare pranešė, kad šių metų didžiausių senojo žemyno bankų streso arba patvarumo testų neišlaikė 8 iš 91 testuoto banko. Minimiems aštuoniems bankams bendrai trūksta 2,5 mlrd. eurų vertės lėšų.

Dar šešiolikai Europos bankų tik vos pavyko įveikti streso testus, ir nedaug trūko, kad šie bankai būtų jo neįveikę.Europos Bankininkystės institucija neatskleidė bankų pavadinimų, kurie neišlaikė šių metų streso testo.

Tačiau kadangi bankai privalo individualiai publikuoti savo streso testų rezultatus, tad paaiškėjo, kurie Europos bankai neišlaikė streso testų. Tarp neišlaikiusių streso testų yra du Graikijos bankai (EFG Eurobank Ergasias ir Agricultural Bank of Greece), Austrijos bankas Oesterreichische Volksbanken bei net penki Ispanijos bankai: Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa ir Unnim.

Bankų kapitalo trūkumai po šio streso testo yra mažesni, nei tie kurie buvo po pirmojo streso testo, kurio neišlaikė septyni bankai ir jiems tuomet bendrai trūko 3,5 mlrd. eurų vertės lėšų.

Europos Bankininkystės institucija atkreipia dėmesį, kad nuo šių metų pradžios Europos bankai pritraukė daug naujo kapitalo. Vien per sausio – balandžio mėnesį senojo žemyno bankai bendrai pritraukė maždaug 50 mlrd. eurų vertės kapitalą. Jeigu minėtame streso teste būtų vertinami bankų turėti kapitalai 2010 metų pabaigoje, tai šių metų streso testų neišlaikytų net dvidešimt iš 91 didžiausio Europos banko.

Europos Bankininkystės institucija testavo tuos Europos bankus, kuriems priklauso apie 65 procentai Europos sąjungos bankininkystės sektoriaus turto bei pusę aktyvų kiekvienoje iš Europos sąjungos šalių. Streso testus išlaikė tie bankai, kurių pirmo lygio kapitalo pakankamumo rodiklis, įvertinus streso teste numatytas nepalankias sąlygas, nenukrito žemiau numatytų penkių procentų.
 
1.   Parašė centas   2011-07-16 11:09  

Rezultatas pakankamai geras. Net Portugalija su Italija bei Airija išlaikė. O tai kas tikėjosi labai prastų ypač už Atlanto ir globali spauda tai prognozavo su ANAlitikais.

 
2.   Parašė kikas   2011-07-16 15:05  

per krize praktiskai visi bankai testo neislaike, o dabar jau visi islaiko

 
3.   Parašė bukanierius   2011-07-16 23:47  

tai kad airių vyriausybė užbackino savom garantijom visus klišus savo bankų aktyvus. Koks dar stress testas. Metodika kokia ir ar ji buvo pakeista kaip vienas airių bankas užlinko po teigiamo įvertinimo.
Jei krentam organizuojam pasaką, kad viskas gerai prisiekusieji tiesiog nukentėjęs jau gyveno negyvas ir kaltinamasis tikrai negalėjo jo pribaigti.
Kur rinkos atšokimas, džiaugsmas, furoras, plojimai