Verslo ir rinkų naujienos » B.Obama – nepadidinus Amerikos skolinimosi limito, gresia nauja recesija


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2011-05-16 17:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=11797


„Nepadidinus Amerikos skolinimosi limito, pasaulis gali susidurti su nauja recesija bei finansų krizė“ – perspėjo Amerikos prezidentas Barakas Obama, kurio administracija šiuo metu susiduria su respublikonų partijos pasipriešinimu, kurie nori radikaliai sumažinti valstybės išlaidas.

Amerikos prezidentas Barakas Obama dar kartą paragino šalies Kongresą padidinti Amerikos skolinimosi limitą.

„Jei investuotojai visame pasaulyje ims galvoti, kad Amerika neturi kredito paramos, bei jog negalime išpirkti savo išleistas valstybines obligacijas, tai gali sukelti visos finansų sistemos griūtį. Mes galime sulaukti daug rimtesnės nei iki šiol buvusios recesijos, arba finansų krizės“ – perspėjo Amerikos prezidentas.

Šiuo metu Amerikos skolinimosi limitas sudaro 14,3 trilijonus dolerių ir jis turėtų būti pasiektas kaip tik šiandien. Amerikos Iždo ministerija pranešė, kad be papildomo skolinimosi, ji pajėgs grąžinti valstybės skolas ir išmokėti socialines išmokas tik iki šių metų rugpjūčio antros dienos.

Respublikonų partijos atstovai Kongrese teigia, kad jie sutinka didinti Amerikos skolinimosi limitą, tačiau su sąlyga, kad bus radikaliai sumažintos valstybės biudžeto išlaidos ir nebus padidinti jokie mokesčiai. Šiuo metu respublikonai Atstovų rūmuose turi daugumą.

Amerikos prezidento Barako Obamos pristatytame plane yra numatyta per artimiausius dvyliką metų sumažinti šalies biudžeto deficitą keturių trilijonų dolerių suma. Vienas trilijonas dolerių iš šios sumos būtų gautas padidinus mokesčius.

Tuo tarpu respublikonų Atstovų rūmų pirmininkas John Boehner dar kartą pakartojo savo atstovaujamos partijos poziciją. Paklaustas ką jis mano apie Amerikos prezidento kalbą, jis atsakė, jog ji rodo, kad prezidentas rimtai negalvoja apie biudžeto deficito mažinimą.

Amerikos prezidentas Barakas Obama pareiškė, kad jis nesutiks su išlaidų mažinimu tokiose srityje kaip medicinos moksliniai tyrimai, transporto infrastruktūra ir pagalba studentams mokant už mokslus universitetuose.

Jis dar kartą pakartojo savo poziciją, jog skolų mažinimas turi būti subalansuotas, bei apimti ir mokesčių padidinimą. Amerikos prezidentas ir jo demokratų partijos atstovai Kongrese pasisako už mokesčių turtingiems šalies piliečiams padidinimą.

Tuo tarpu respublikonų Atstovų rūmų pirmininkas John Boehner argumentuoja, kad mokesčių padidinimas pristabdytų dabar stebimą ekonomikos atsigavimą ir augimą.