Verslo ir rinkų naujienos » "Išdurti" galima net ir hedge fondų valdytojus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2011-03-31 01:28.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=11526


Amerika - galimybių šalis, ir kartais visai nereikia daug dirbti, svarbu surasti nemažai godžių bei patiklių, tačiau mažai ką apie investavimą suprantančių žmonių. Nors kartais išdurti galima net ir investavimo asus, tokius kaip hedge fondų valdytojus, ir tai nėra balandžio pirmosios pokštas, nes šiandien dar tik kovo 31 diena.

Jei jums kas nors siūlytų 55 procentų metinę investicinę grąžą, ar jums tai neatrodytų įtartina? Trims alternatyvių hedge fondų valdytojams tai visiškai nepasirodė įtartina, tad jie finansinėje piramidėje paskandino penkiolika milijonų dolerių.

Amerikos Vertybinių popierių komisija (SEC) neatskleidė trijų nevykėlių hegde fondų valdytojų duomenis, nors galbūt ši informacija paaiškės tyrimo metu, jeigu iki to tyrimo bus prieita. Kaltinamasis bus John „Scott" Clark, kuris Jutos valstijoje įkūrė Impact Cash pavadinimo finansinę piramidę. Jam iš apie 120 naivių „investuotojų“ pavyko surinkti 47 mln. dolerių vertės lėšas.

Šie „investuotojai“ iš tiesų buvo labai naivūs, nes jis jiems pasiūlė net 80 procentų metinę investicinę grąžą. Na o iš tiesų jis šiuos pinigus leido savo malonumams. Už 25 tūkstančius dolerių įsigijo namų kino sistemą, nusipirko brangių baldų, įsigijo prabangių automobilių parką, tarp kurių buvo ir Mercedes limuzinas, bei atrestauruota raudona 1963 metų Corvette.

John „Scott" Clark savo finansų piramidę sėkmingai vystė nuo 2006 iki 2010 metų bei džiaugėsi gyvenimu leisdamas iš labai rimtų „investuotojų“ gautus pinigus. Amerikos Vertybinių popierių komisija (SEC) nustatė, kad jis savo „investuotojams“ nepateikdavo jokių duomenų ar finansinės ataskaitos. Didžiausią prizą minimas sukčius arba investavimo „guru“ gavo faktiškai savo veiklos pabaigoje.

Praėjusių metų rugsėjį į jį kreipėsi rizikos draudimo fondų valdytojai, kuriuos pasiekė žinia apie neįprastai didelį pelną, kurį gali garantuoti John „Scott" Clark. Investavimo „guru“ jiems pasiūlė 55 procentų metinę investicijų grąžą. Amerikos Vertybinių popierių komisija pranešė, kad likus vos keliems mėnesiams iki to laiko, kai išaiškėjo John „Scott" Clark apgavystė, trijų hedge fondų valdytojai susivilioję pasiūlyta net 55 procentus siekusia metine investicijų grąža, jam jau buvo pervedę 15 mln. dolerių.

„Po to kai Volstritą ištiko rizikingų būsto paskolų subprime krizė, jie vis dar nieko nepasimokė. Netgi tavo bobutė žino, kad kiekvienas, kuris tau siūlo 80 arba netgi 55 procentų metinę investicinę grąžą, yra įtartinas ir tai gali būti apgaulė“ – rašo The Wall Street Journal apžvalgininkas Brett Arends.

Iš pinigų, kuriuos iš labai patiklių ir naivių „investuotojų“ pavyko surinkti Impact Cash kompanijai, t.y. iš 47 mln. dolerių, šiuo metu minimiems „investuotojams“ jau beliko tik vos keturi milijonai dolerių, t.y. beveik dvylika kartu mažiau nei buvusi surinkta pinigų suma, bei keletas investavimo „guru“ John „Scott" Clark už „investuotojų“ pinigus įsigytų „žaisliukų“, kurie bus parduodami. Jei raudono Corvette automobilio nepavyks parduoti, galbūt kaip kompensacija jis atiteks vienam iš trijų šaunių hedge fondų valdytojų.

„Jei jūsų hedge fondo valdytojas staiga pasirodys su raudonu kaip jo veidas Corvette automobiliu,ko gero turėtumėte jam užduoti kelis klausimus“ – šmaikščiai reziumavo The Wall Street Journal apžvalgininkas Brett Arends.