Verslo ir rinkų naujienos » 2011-ieji su pliuso ženklu: į rinkas sugrįžta investuotojai, investicijoms į akcijas prognozuojama palanki grąža


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2011-03-02 14:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=11354


2010-ieji finansų rinkose buvo lūžio metai – į rinkas vėl sugrįžo investuotojai. 2008 metais investuotojai drastiškai mažino rizikingas investicijas, 2009 metais buvo stagnacinis laikotarpis, o praėjusieji metai buvo užbaigti palankiai dėl suaktyvėjusio investavimo.

„Mūsų duomenys rodo, kad šiuo metu finansų rinkose Lietuvos investuotojai tampa vis aktyvesni ir prognozuojame, kad 2011 metais investavimo procesai dar labiau įsibėgės. Investuojantiems žmonėms šiais metais bus aktualiausios trys temos – infliacija besivystančiose rinkose, JAV ekonomikos raida bei Europos valstybių skola. Šie veiksniai darys bene didžiausią įtaką klientų investiciniams portfeliams“, – sako „Swedbank“ Baltijos investicijų centro vadovas Igoris Ryklys.

2010 m. vėl populiarūs investiciniai fondai

Lyginant su 2009 m., praėjusiais metais naujų investuotojų į investicinius fondus išaugo 4 kartus. 2010 m. investavimo fondus papildė 98 mln. litų, o bendra investiciniuose fonduose laikoma suma priartėjo prie miliardo litų sumos – 911 mln. litų. Kita šiuo metu Lietuvoje pastebima tendencija, kad tik 20 proc. viso gyventojų finansinio turto yra investuojama. Nuo šio turto atskyrus gyvybės draudimą, pensijų fondus ar struktūrinius produktus, grynus investavimo produktus – akcijas, fondus, obligacijas – renkasi tik 4 proc. šalies gyventojų.

„Visgi nors grynus investicinius produktus renkasi tik maža investuojančiųjų dalis, investavimui skiriamos sumos didėja. Pagal investavimo rodiklius Lietuva artėja prie ilgesnę investavimo istoriją turinčių vakarų Europos valstybių, kur investuotos sumos sudaro daugiau nei pusę gyventojų finansinio turto“, – sako I. Ryklys.

I. Ryklys taip pat atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje, priešingai nei kitose šalyse, vis dar nėra išplėtota obligacijų rinka. Siekiantys saugiai investuoti gyventojai paprastai renkasi terminuotuosius indėlius. Tuo tarpu kitose šalyse, siekiant saugių investicijų, yra įprasta rinktis valstybių ar įmonių obligacijas. Labiau linkę rizikuoti žmonės renkasi akcijas ar akcijų fondus.

Infliacija – grėsmė besivystančioms rinkoms

Ilgą laiką buvusi šešėlyje, infliacijos tema tampa vėl aktuali – visų pirma, dėl ekonominio ciklo besivystančiose rinkose, kuriose ekonomika artėja prie piko ribos. Be to, centriniai besivystančių šalių bankai neskuba didinti bazinių palūkanų normų, siekdami pristabdyti pinigų srautus ieškančių pelningesnių investicijų ir apsaugoti vietinius eksportuotojus nuo vietinės valiutos brangimo. Tokiu būdu, spręsdami valiutos kurso problemą, centriniai bankai didina infliacijos riziką, nes žemos palūkanų normos yra teigiamas veiksnys tolimesniam kainų augimui.

Besivystančių šalių situaciją komplikuoja ir aukštos žaliavų kainos, kurios turi įtakos infliacijos augimui, nes didelė vartotojų krepšelio dalis yra skiriama išlaidoms maistui ir energijai. Pasak I. Ryklio, tokia situacija yra palanki investicijoms į besivystančių šalių obligacijas, kurios susijusios su infliacija.

Kita galimybė patyrusiems investuotojams – pasinaudoti augančia infliacija investuoti į žaliavas arba šalis, eksportuojančias daug žaliavų (pvz., Rusija). Nepaisant augančio su žaliavomis susijusių rinkų populiarumo, investuotojai vis dar yra labai linkę finansinius srautus nukreipti į savo namų rinkas. Lietuviai namų rinkoms priskiria Centrinę ir Rytų Europą bei Rusiją. Populiariausių investuotojų regionų penketuko pirmąsias vietas užima besivystančios rinkos ir Azijos šalys.

Atsigaunanti JAV ekonomika masina investuotojus

Gerėjantys JAV statistiniai duomenys signalizuoja ekonomikos atsigavimą, o pratęstos mokesčių lengvatos ir žemos palūkanų normos teigiamai veikia vartotojus bei verslą, kuriam šiais metais keliami nemaži lūkesčiai.

„Tikimės, kad JAV akcijų rinkos šiais metais rodys teigiamą investicijų grąžą. Jei JAV ekonomika atsigaus, paskui ją kils ir kaimyninės šalys – Meksika ir Kanada, kurios eksportuoja į Jungtines Valstijas ir taip pat užsiima žaliavų gavyba“, – sako I. Ryklys.

Nors ekspertai prognozuoja, kad Azijos šalių ekonomikos ir toliau augs, pastarųjų metų susidomėjimas Azijos kryptimi bei infliacijos grėsmė gali pakoreguoti investuotojų nuotaikas.

„Besivystančių šalių akcijos turi sudaryti dalį investicinio portfelio, tačiau jos nebėra pigios, todėl mes palankiau vertiname išsivysčiusias šalis, tokias kaip JAV. Nors pagrindinių Europos šalių ekonomikos augimas akivaizdus, kai kurių valstybių skolų grąžinimo problemos nėra išspręstos. Daugiau dėmesio galėtų tikėtis Vokietija, o tuo pačiu Centrinės ir Rytų Europos valstybės, kurių ekonominė situacija gerėja stiprėjant didžiųjų kaimyninių šalių ekonomikoms“, – pabrėžia I. Ryklys.