Straipsniai » Apžvalgos » Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.11

Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 41 savaitės įvykių apžvalga.
Autorius: IT17, Parašyta: 2007-10-14 17:20.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=1110


Šią prekybos savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje Lenkijos analitikai pavadino sėkminga ir sunku su jais nesutikti, kadangi Varšuvos birža pasirodė geriausiai tarp visų regiono biržų. Buvo akivaizdu, kad investuotojai vis drąsiau ima veikti rinkoje, o juos tai daryti skatina tikėtini geri ar net labai geri trečio ketvirčio įmonių veiklos rezultatai, kuriuos netrukus jos pradės skelbti.

Didžiausių Varšuvos biržoje kotiruojamų kompanijų indeksas WIG20, šią savaitę, ketvirtadienį, sumušė savo visų laikų rekordą, kuomet pakilo iki 3910 punktų, tiesa jau penktadienį indeksas kiek koregavosi iki 3879,2. Na, o bendrai per savaitę šis indeksas pakilo net 3.76%. Tai atsitiko dėka pabrangusių naftos ir dujų koncernų bei kitų didžiųjų kompanijų akcijų. Tuo tarpu, daugiausiai iš pagrindinių Varšuvos biržos indeksų, net 4.56% (!) per savaitę pakilo vidutinių įmonių indeksas mWIG40. Taip pat pastebimai, 3.35% padidėjo ir smulkiųjų įmonių sWIG80 indeksas. Investuotojai ima vis aktyviau pirkti gerokai per pastaruosius mėnesius primirštas smulkiųjų ir vidutinių įmonių akcijas, kurios turi didžiausią augimo potencialą. Bendras Varšuvos biržos akcijų indeksas WIG per savaitę pakilo 3.67%. Iš kitų regiono biržų ir vėl daugiausia, 3.81% padidėjo Ukrainos biržos PFTS indeksas. Investuotojai ir toliau aktyviai perka Ukrainos bendrovių akcijas, tikėdamiesi gerų jų trečiojo ketvirčio veiklos rezultatų, nepaisant tolesnio politinio ir valdžios pasidalinimo neaiškumo šalyje. Rusijos biržos pagrindinis indeksas RTS per savaitę sugebėjo padidėti 2.25%. Tuo tarpu, Lenkijos kaimyninės Čekijos, Vengrijos ir Slovakijos rinkos pasirodė kur kas prasčiau. Budapešto biržos pagrindinis indeksas BUX per savaitę padidėjo tik 1.07%, Prahos biržos indeksas PX vos 0.92%, o Bratislavos biržos indeksas SAX apskritai nepakito.

Reziumuojant galima teigti, kad tai buvo pozityvi ir rekordinė savaitė Varšuvos biržoje. Tolimesnes prekybos kryptis tiek Varšuvos, tiek ir kitose biržose lems bendros nuotaikos pasaulinėse rinkose ir žinoma skelbiamos įvairios makroekonominės bei kompanijų naujienos. Kiekvieną penktadienį Varšuvos vertybinių popierių biržos skelbiama rinkos dalyvių: maklerių bei analitikų Wigometr apklausa parodė, kad 32% apklaustųjų tikisi padidėjimo, tuo tarpu 47% apklaustųjų tikisi WIG20 indekso sumažėjimo per ateinančią savaitę. Kaip teigia Lenkų analitikai, po tokio puikaus WIG20 indekso pastarojo mėnesio pasirodymo, jo augimas ateinančiomis savaitėmis turėtų kiek prislopti, o į savo rankas vadžias turėtų perimti vidutinių ir smulkiųjų įmonių indeksai. Taigi, ar Varšuvos biržai ir toliau seksis tai pat puikiai kaip ir Lenkijos rinktinei žaidžiant prestižiškiausią pasaulyje žaidimą futbolą, pamatysime jau netrukus...

Per praėjusią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje net 69% akcijų pabrango, 4% kompanijų akcijų kainos nepakito ir tik 27% kompanijų akcijos atpigo. Akivaizdu, kad investuotojai labiau buvo linkę pirkti akcijas nei jas parduoti. Labiausiai per šią savaitę, net dvigubai, pabrango kompanijos Relpol akcijos. Šios kompanijos akcijos, kaip tampa tradicija Varšuvos biržoje, pabrango nuo 22.3 zl iki 45 zl.Tai įvyko iškart po to, kai buvo fiksuotos teisės i naują akcijų emisiją. Tuo tarpu labiausiai, net -14.22%, per praėjusią savaitę Varšuvos biržoje atpigo investicinio fondo Midas akcijos, nors jokios neigiamos informacijos susijusios su šiuo investiciniu fondu nebuvo paskelbta.

NEW CONNECT

Per savaitę New Connect alternatyvios biržos indeksas NC pakito visai nežymiai (-0.71%) ir prekyba niekuo neišsiskyrė. Antradienį šioje biržoje debiutavo dar viena kompanija - tai e-marketingo paslaugų teikėja adv.pl. Ši kompanija per praėjusią savaitę pabrango daugiausiai (10,61%), iš visų New Connect alternatyvioje biržoje kotiruojamų jau 11 kompanijų. Tuo tarpu labiausiai, net -14,29% atpigo kompanijos Auxilium akcijos. Planuojama, kad iki metų pabaigos New Connect alternatyvioje biržoje bus kotiruojama apie 30 kompanijų, o ateinančiais metais jų nuolat daugės.

DEBIUTAI

Rainbow Tours (RBW). Antradienį pagrindinėje Varšuvos biržoje, skaičiuojant nuo metų pradžios, debiutavo jau 55 bendrovė - Rainbow Tours, teikianti turizmo paslaugas. Susidomėjimas šios bendrovės IPO buvo gana menkas, todėl nenuostabu, kad ir prekybos pradžia nebuvo įspūdinga. Atidarymo metu akcijos kainavo truputį brangiau- 9,11 zl (+1,2%), tačiau vėliau pigo ir pirmąją dieną baigė -4,11% kritimu. Buvo sudaryti tik 138 sandoriai ir pasiekta vos 50 tūkst. zl apyvarta. Savaitės pabaigoje bendrovės akcijos kainavo 8,75zl.

CP Energija (CPE). Kur kas sėkmingesnis debiutas įvyko trečiadienį- dujotiekių valdymu bei dujų prekyba užsiimančios bendrovės CP Energija akcijos atidarymo metu kainavo +5,4%, o prekybos eigoje vienu momentu buvo pabrangę net iki 10,80 zl t.y. +20% daugiau nei buvo platinta per IPO (9zl). Tiesa pirmos dienos prekyba baigėsi su truputį kuklesniu, +9,4% brangimu, 1753 sudarytais sandoriais ir beveik 1 mln zl apyvarta. Priminsime, kad per pirminį šios bendrovės akcijų siūlymą, individualių investuotojų paraiškoms buvo pritaikyta vos 39% redukcija, o bendras pritrauktų lėšų kiekis siekė 27 mln zl. Bendrovė planuoja investuoti į automobilinių dujų gamybą ir jų platinimo tinklą.

Sekančią savaitę biržoje nusimato pora pseudo debiutų. Pseudo, nes debiutuojančios bendrovės nerengė IPO, o tiesiog prieš tai jų akcijos buvo kotiruojamos kitose rinkose. Jau savaitės pradžioje biržoje atsiras dar viena NT projektų vystytoja- Plaza Centers, kuri užsiima prekybos ir pramogų centrų projektų realizavimu. Tai bus jau 18-iolikta užsienio bendrovė, kotiruojama Varšuvos biržoje ir pirmoji kuri čia atėjo iš pagrindinės Londono biržos. Tai rodo, kad Varšuvos birža tampa traukos centru ne tik smulkioms vietinėms, bet ir stambesnėms vakarų Europos bendrovėms. Be to trečiadienį, spalio 17d. į pagrindinę rinką iš CeTO pereis „KPPD”, kuri gamina statybines medžiagas iš medienos.

IPO NAUJIENOS

Asbis. Praėjusį trečiadienį buvo patvirtintas tarptautinėje rinkoje veikiančios kompiuterinės įrangos gamintojos ir platintojos Asbis viešojo siūlymo prospektas. Paraiškų priėmimas jau prasidėjo ir tęsis iki spalio 18d. Investuotojams siūloma iš viso 21 mln. akcijų (7,5 mln. naujos emisijos; 2,65 mln. individualiems investuotojams) už maksimalią 11,05 zl. kainą. Kipre registruota kompanija, per IPO pritrauktas lėšas žada naudoti savo prekinių ženklų stiprinimui bei distribucijos tinklo plėtrai. Per pirmąjį šių metų pusmetį bendrovės pardavimų pajamos ir grynasis pelnas didėjo po 27% ir siekė atitinkamai 540 ir 3,17 mln. USD. Bendrovės akcijos iki šiol buvo kotiruojamos Londono alternatyvioje AIM biržoje.

NAUJIENOS

Wola Info (WIN). Kompanija paskelbė, kad laimėjo KGHM Polska Miedz rengtą konkursą jų duomenų centrui aptarnauti. Bendra kontrakto vertė 3,5 mln zl.

PBG (PBG, 5358m, 60X, 9%)*. Viena didžiausių statybos kompanijų Lenkijoje PBG pranešė, kad padidino šių metų savo grynojo pelno prognozę 10,7% nuo 82,3 mln zl iki 91,1 mln zl.

Wasko (WAS, 418m, 28X, -22%). IT kompanija Wasko pranešė, kad pakoregavo šių metų savo veiklos prognozes. Planuojamos 2007 metų pajamos padidintos 39,1% iki 365,8 mln zl, nes kompanijai pavyko gauti daugiau užsakymų nei anksčiau buvo planuota. Wasko per šiuos metus planuoja uždirbti 18,8 mln zl grynojo pelno, t.y. net 49,2% daugiau negu 2006 metais.

Toora (TOR, 113m, 6X, -82%). Įvairios produkcijos iš aliuminio gamintojai Toora, kamuojamai krizės ir rimtų finansinių problemų, savaitė prasidėjo itin prastai. Vienas iš kreditorių atsisakė pratęsti paskolos grąžinimą ir pareikalavo, kad kompanija laiku grąžintų skolą. Nuo kompanijos nusisuko ir kiti bankai, abejodami jos mokumu ir galimybėmis išspręsti problemas. Žinoma, šios skelbiamos naujienos turėjo neabejotinai negatyvią reikšmę Toora akcijų kainai biržoje, kurios vienu metu buvo nukritusios net žemiau 4 zl ribos, nors savaitės pradžioje dar kainavo apie 5 zl. Tuo tarpu kompanijos vadovybė karštligiškai ieškojo strateginio investuotojo, kuris galėtų ištiesti pagalbos ranką finansinių problemų kamuojamai įmonei. Kai jau atrodė, kad Toora dienos suskaičiuotos, atsirado gelbėtojas, kuris kaip teigiama pranešime, yra pasiruošęs padėti kompanijai išbristi iš problemų. Kaip buvo paskelbta penktadienį, gelbėtojo vaidmenį sutiko prisiimti Varšuvos biržoje besiruošianti debiutuoti kompanija Sovereign Capital. Ši finansų sektoriuje veikianti kompanija šiuo metu analizuoja Toora situaciją ir yra pasiruošusi perimti jos skolas, jei gaus šioje kompanijoje strateginio investuotojo statusą. Prie šios geros naujienos prisidėjo ir kita gera žinia: kompanijos vadovybė pristatė Toora restruktūrizacijos planą, kurį kreditoriai įvertino itin palankiai. Be abejonės, penktadienį paskelbtos naujienos atsiliepė ir kompanijos akcijų kainai biržoje, kuri dėka investuotojų sukeltos euforijos pakilo net 30,12%, tad savaitę Toora baigė itin optimistine gaida.

Amrest (EAT, 1696m, 38x, -7%). Penktadienį rinkai buvo pranešta apie dukterinės bendrovės Rusijoje pasirašytą preliminarią sutartį, dėl 9 restoranus valdančios „Tetra” perėmimo. Maksimali sandorio vertė – 12 mln USD. Jei sandoris bus užbaigtas sėkmingai, Amrest Rusijoje valdomų restoranų tinklas išaugtų iki 50.

REZULTATAI

Action (ACT, 432m, 26X, -13%). IT prekių distributorė, kompanija Action, paskelbė apie savo 2006/07 metų finansinius veiklos rezultatus (įmonė savo finansinius veiklos metus pradeda rugpjūčio 1 d., o baigia liepos 31d.). Per 2006/07 veiklos metus Action uždirbo 22,17 mln zl grynojo konsoliduoto pelno bei 30,36 mln zl veiklos pelno, t.y. atitinkamai 32,44% ir 34,93% daugiau nei prieš metus. Kompanijos pajamos padidėjo 25,11% iki 1797,52 mln zl.

AmRest (EAT, 1696m, 38X, -7%). Restoranų tinklą valdanti kompanija AmRest paskelbė, kad per III ketvirtį jos konsoliduotos pajamos padidėjo 41,7% iki 237,1 mln zl, palyginus su 2006 metų III ketvirčiu. Bendrai per III ketvirčius kompanija gavo 601,8 mln zl pajamų, t.y. 34,5% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. AmRest Holdings N.V. yra didžiausia restoranų operatorė Vidurio ir Rytų Europoje. Šiuo metu kompanija bendrai valdo 249 restoranų tinklą (KFC, Pizza Hut, Burger King, Freshpoint ir Rodeo Drive), esantį Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje, Serbijoje ir Rusijoje. Artimiausiais metais AmRest planuoja itin sparčiai plėstis.

NG2 (CCC, 2611m, 47X, -12%). Lenkijos mažmeninė batų pardavėja pranešė, kad rugsėjį jos pardavimai buvo 56,2 mln zl, t.y. net 44,5% didesni nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų devynis mėnesius NG2 (CCC) pardavimai padidėjo 34,3% iki 372,5 mln zl. Priminsime, kad kompanija šiais metais planuoja gauti 540 mln zl konsoliduotų pajamų bei uždirbti 81 mln zl konsoliduoto grynojo pelno, t.y. atitinkamai 34,7% ir 52,4% daugiau nei per 2006 metus.

Procad (PRD, 40m, 32X, 11%). IT sektoriaus kompanija pranešė, kad per rugsėjį gavo 2.466 mln zl pajamų, tai 36% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų devynis mėnesius Procad pajamos, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo net 52% iki 23.507mln zl.

SEKTORIAUS APŽVALGA

Apžvelgiami metalurgijos kompanijų veiklos rezultatai ir rodikliai..

KOMPANIJOS APŽVALGA

Supažindinama su monetų, medalių ir įvairių ženklų gamintoja bei kitų veiklų vykdytoja "Mennica Polska" (MNC, 806m, 24X, 5%).

----------------

Pastaba: prie bendrovių pavadinimų skliaustuose pateikiama papildoma informacija - (simbolis, kapitalizacija, P/E rodiklis, kainos pokytis per paskutinius 3 mėn.).

Apžvalgą ruošė: Tomas Ingilevičius, Leonardas Diržys, Saulius Radauskas