Straipsniai » Apžvalgos » Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.10

Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 40 savaitės įvykių apžvalga.
Autorius: IT17, Parašyta: 2007-10-07 20:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=1000


Rinkoje karaliavo spekuliantai, taip galima apibūdinti šios savaitės įvykius Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Kasdien vis kokios nors pozicijos pasižymėdavo didesniu kainų pokyčiu, kurį iššaukdavo pasirodžiusios teigiamos, neigiamos ar visai nereikšmingos naujienos, susijusios su tomis kompanijomis, o kartais akcijos kaina imdavo staigiai kilti ar kristi apskritai be priežasties. Na o savaitės pradžioje lenkai gan pavėluotai reagavo į įvykius pasaulinėse rinkose ir buvo jaučiamas pasyvumas bei neužtikrintumas dėl tolimesnės rinkos krypties. Tačiau visos savaitės, kaip ir savaitės pabaigos prekybos rezultatai Varšuvoje bei aplinkinėse regiono biržose buvo teigiami.

Į lyderio pozicijas ir vėl sugrįžo didžiųjų Varšuvos biržos kompanijų WIG20 indeksas, kuris per savaitę pakilo daugiausiai- 2.89%. Bendras akcijų indeksas WIG per savaitę pakilo beveik du procentus. Na o prasčiausiai ir toliau sekasi vidutinių mWIG40 ir smulkiųjų sWIG80 įmonių Varšuvos biržos indeksams. Šįkart mWIG40 indeksas per savaitę pakilo 1.25%, t.y. daugiau nei sWIG80, kuris padidėjo tik 0.49%. Akivaizdu, kad bent jau kol kas investuotojai Lenkijoje labiau linkę pirkti saugesnes didžiųjų kompanijų akcijas, nei labiau rizikingesnes vidutinių ir smulkiųjų įmonių akcijas. Iš kitų regiono biržų daugiausiai, net 5.38% per savaitę pakilo Ukrainos biržos indeksas PFTS. Ukrainoje praėjusį savaitgalį vyko svarbūs rinkimai į Radą, tačiau rinkimų rezultatai ir vėl buvo panašūs kaip ir ankstesnių. Prorusiškos ir proeuropietiškos jėgos gavo maždaug po lygiai balsų, tad aiškumo kam priklausys valdžia šalyje kol kas tikrai mažoka.Bet nepaisant to, Ukrainos biržoje investuotojai gan noriai pirko įmonių akcijas. Taip pat pastebimai, net 3.59% per savaitę padidėjo ir Prahos biržos pagrindinis indeksas PX. Tuo tarpu Rusijos biržos indeksas RTS šią savaitę padidėjo 2.11%, t.y. mažiau nei praėjusią. Prasčiausiai pasirodė Budapešto biržos indeksas BUX, kuris per savaitę sumažėjo -1.58%.

Ateinančios savaitės pradžia, kaip teigia analitikai, turėtų pasižymėti pozityviomis nuotaikomis, tik klausimas ar jos išliks per visą savaitę? Be abejonės Varšuvos, kaip ir kitų biržų prekybos kryptis, lems pranešamos įvairios makroekonominės bei kompanijų naujienos ir skelbiami trečio ketvirčio kompanijų veiklos rezultatai.

Per praėjusią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje 50% akcijų pabrango, 4% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir 46% kompanijų akcijų atpigo. Kaip ir praėjusią savaitę, Varšuvos biržoje šią savaitę ir vėl karaliavo Hawe kompanija. Jos akcijos sugebėjo pabrangti daugiausiai, tiesa šį kartą sąlyginai mažiau, tik 38.21%. Savaitės pradžioje šios kompanijos akcijos buvo pabrangusios net iki beveik 26 zl (virš 100% kilimas palyginus su praėjusios savaitės paskutine kaina). Buvo akivaizdu, kad į šią poziciją ir toliau plūdo spekuliacinės lėšos, o prekyba dažnai vyko tiesiog švytuoklės principu - staigų akcijų kainos kilimą keisdavo staigus kritimas. Įdomu, ar ir kitą savaitę Hawe kompanijos akcijos bus populiarios biržoje? Tuo tarpu labiausiai, tai -21.43% per savaitę Varšuvos biržoje atpigo IT sektoriaus kompanijos PCGUARD akcijos. Šios kompanijos akcijos ėmė pigti po to, kai buvo patvirtintas naujos akcijų emisijos išleidimo prospektas ir prasidėjo paraiškų priėmimas naujoms akcijoms įsigyti.

NEW CONNECT

Pirmą kartą New Connect alternatyviosios biržos indeksas NC per savaitę sugebėjo nemažėti, o padidėti net 7.20%. Labiausiai prie indekso augimo prisidėjo net 57,26% per savaitę pabrangusios Virtual Vision, bei 22,50% Auxilium kompanijų akcijos. Iš likusių aštuonių New Connect kompanijų, per savaitę atpigo tik dviejų kompanijų akcijos. ViaGuara akcijos atpigo -4.41%, na o nekilnojamo turto kompanijos Stark Development akcijų kaina per savaitę koregavosi labiausiai, t.y. -8,05%. Vis daugiau kompanijų pareiškia norą debiutuoti New Connect, šiuo metu tokių priskaičiuojama apie dvidešimt ir vien tik per šį mėnesį šioje biržoje gali debiutuoti keletas kompanijų.

DEBIUTAI

Magellan. Kaip minėjome, šią savaitę buvo vos vienas debiutantas- pirmadienį pradėta kotiruoti finansines paslaugas medicinos įmonėms teikianti bendrovė Magellan. Nors ir sunkokai, tačiau per IPO bendrovei pavyko pritraukti 56 mln zl lėšas, išplatinant visas siūlytas akcijas po 42zl. Naujieji akcininkai po IPO valdo 20% įstatinio kapitalo. Pirmoji prekybos akcijomis diena jiems buvo sėkminga, nes startavusios po 45 zl, pabaigoje sesijos jos kainavo 44 zl (+4,76%). Savaitės metu kaina kito neženkliai ir fiksavo galutinę 44,50 zl vertę.

Rainbow Tours. Ateinančią savaitę numatomas tik vienas debiutas- antradienį bus pradėta prekyba turistinių kelionių organizatoriaus Rainbow Tours akcijomis. Šios bendrovės IPO buvo geras pavyzdys to, kad šiuo metu gan palankus metas sudalyvauti akcijų platinimuose, nes bendrovė savo akcijas pardavė pačia žemiausia siūlyta kaina, o redukcija smulkiesiems investuotojams siekė vos 28%, t.y. jie gavo daugiau 2/3 paraiškose prašyto kiekio. Įdomu bus stebėti ar debiuto metu naujieji investuotojai nebus nuvilti.

IPO NAUJIENOS

Nors praeitą savaitę pagrindinėje Varšuvos biržoje debiutavo vos viena bendrovė, tačiau panašu, kad į metų galą vėl sulauksime IPO bumo, nes finansų priežiūros institucija masiškai pradėjo tvirtinti pirminių siūlymų prospektus, be to beveik kasdien pasirodo žinutės apie dar šiemet debiutuoti pasirengusias bendroves. Turbūt tokį pagyvėjimą galima paaiškinti tuo, kad ekspertai tikisi stipraus rinkos atgijimo ir augimo metų pabaigoje. Tiesa, bent kol kas didelio susidomėjimo iš investuotojų pusės organizuojami IPO nesulaukia, nes beveik visuose paskutiniuose paraiškų redukcija buvo minimali. Taigi manome, kad šiuo metu yra ypač palanki situacija Lietuvos investuotojams, kurie dėl perdėtos paklausos per pavasarį buvusią IPO karštligę dažnai likdavo „už borto“. Tereikia sekti informaciją apie naujus IPO ir nepražiopsoti tikrai gerų pasiūlymų!


Ateinančią savaitę investuotojams bus suteikta proga dalyvauti net keturiuose pirminiuose siūlymuose. Iki spalio 9d. paraiškas dar priima investicinė bendrovė „Sovereign Capital”, kuri per IPO nori pritraukti 6 mln zl lėšas, po 60 zl. išplatindama 100 tūkst. akcijų. Nuo spalio 11 iki 15d. vyks paraiškų priėmimas reklamos paslaugas teikiančios bendrovės „Integer.pl“ pirminiame akcijų platinime. Investuotojams siūloma įsigyti 1550 tūkst. akcijų ( smulkiesiems 375 tūkst.), o kainų ribos yra nustatytos 13-16 zl intervale. Tekstilės gaminius medicinos įstaigoms gaminančios bendrovės „Pani Teresa Medica” akcijų pasirašymas bus vykdomas nuo spalio 8 iki 9d. 285 tūkst. akcijų platinimo kainos ribos yra 23-27 zl, o galutinė kaina bus paskelbta spalio 12d. Buities ir elektronikos prekių prekybą internetu vykdanti bendrovė „Hoopla.pl” investuotojų paraiškas priiminės nuo spalio 15 iki 17d. 11-13 zl Intervale tikimasi išplatinti 2 mln. akcijų, iš kurių smulkiesiems investuotojams yra skirta 0,5 mln.

NAUJIENOS

Pol-Aqua. Statybų bendrovė pasirašė 96 mln zl kontraktą, pagal kurį iki 2009 m. birželio 30 d. turi pastatyti gyvenamuosius namus Gdansko mieste.

Prokom. Pasiekęs susitarimą dėl susijungimo su Asseco Poland ir pardavęs savo akcijų paketą, iš užimamų pareigų atsistatydino bendrovės prezidentas, žymus investuotojas R.Krauze.

Kopex. Kalnakasybos sektoriaus atstovė pradėjo naują veiklą, lygiomis dalimis su Turkijos partneriais "Eksen", įkūrusi bendrą įmonę, kuri užsiims kelių ir autostradų tiesimu.

Ruch. Didžiausia Lenkijoje spaudos platintoja, kompanija Ruch, paskelbė, kad sumažino šių metų investicijų planus ir veiklos prognozes. Šiais metais investicijoms kompanija skirs net 50,7% mažiau, nei anksčiau planavo. Kaip teigė Ruch vadovybė, kompanijai tiesiog pritrūko pinigų suplanuotoms investicijoms įgyvendinti, nes per mažai laiko ir dėmesio praėjusiais metais buvo skirta investicinių planų rengimams. Tačiau jau ateinančiais metais kompanijos vadovybė pažadėjo atsigriebti. Taip pat buvo gerokai sumažintos ir Ruch grynojo pelno, net -23,6% iki 37,7 mln zl, veiklos pelno (EBIT) -32,6% iki 18,1 mln zl bei EBITDA -28,1% iki 63,0 mln zl šių metų prognozės. Pelnų prognozės sumažintos dėl daugiau nei planuota padidintų išlaidų atlyginimams, atidėtų investicinių projektų, prarandamos rinkos dalies bei nepatvirtintų planų pradėti veiklą nekilnojamo turto srityje. Tuo tarpu planuojamos 2007 metų kompanijos pajamos padidintos, tiesa nežymiai, vos 0,3% (13,2 mln zl iki 4.222,8 mln zl).

Koelner. Kaip prieš kelias savaites buvo paskelbta, susijungiant Koelner ir Srubex kompanijoms, Srubex akcininkai už 1,5 šios kompanijos akcijos turėjo gauti po vieną Koelner kompanijos akciją, bet tuomet smulkieji Srubex kompanijos akcininkai nesutiko su pasiūlytomis susijungimo sąlygomis. Šią savaitę Koelner paskelbė, kad pasiekė galutinį susitarimą su smulkiaisiais Srubex akcininkais. Srubex akcijos bus superkamos mokant po 50 zl už akciją. Po šios naujienos paskelbimo Srubex akcijos iškart atsidūrė investuotojų akiratyje ir per savaitę pabrango 21,59% iki 49 zl.

Gadu Gadu. Olandijoje registruota kompanija MIH Poland Holdings BV paskelbė, kad planuoja supirkti visas Gadu Gadu kompanijos akcijas, mokant po 23,50 zl už akciją. Planuojama, kad akcijų supirkimas vyks nuo spalio 15 iki gruodžio 13 dienos. Po šios naujienos paskelbimo, Gadu Gadu kompanijos akcijos biržoje pabrango 17,65% iki beveik 23 zl. Priminsime, kad internetinių komunikacijų ir kitų paslaugų teikėja Gadu Gadu, Varšuvos biržoje debiutavo šių metų kovo pabaigoje.

Pamapol. Įvairių maisto produktų gamintoja Pamapol pranešė, kad iš dalies pakoregavo šių metų savo veiklos prognozes. Grynojo pelno prognozė padidinta nuo 29 mln zl iki 44,8 mln zl dėl to, kad Pamapol gaus papildomų pajamų iš jai priklausančios kompanijos Wielton akcijų paketo (5,6%) pardavimo. Tuo tarpu bendrovės šių metų pajamų (340 mln zl) ir veiklos pelno (35 mln zl) prognozės liko nepakeistos.

REZULTATAI

Energomontaz Poludnie. Statybos kompanija pranešė, kad per rugpjūtį gavo 20,2 mln zl pajamų, tai didžiausios Energomontaz Poludnie vieno mėnesio pajamos per jos istoriją. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius kompanijos pajamos, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 40% iki 118,6 mln zl.

Novita. Neaustinės cheminės tekstilės, naudojamos įvairiose srityse gamintoja Novita pranešė, kad per rugsėjo mėnesį gavo 8,16 mln zl pajamų. Bendrai per šių metų tris ketvirčius kompanijos pardavimai padidėjo 9,7% iki 62,28 mln zl, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Artman. Lenkijos mažmeninė drabužių pardavėja pranešė, kad rugsėjį jos pardavimai buvo 24,8 mln zl t.y. 27% didesni nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų devynis mėnesius Artman pardavimai padidėjo taip pat 27% iki 179 mln zl.

LPP. Mažmeninė drabužių pardavėja LPP pranešė, kad per rugsėjį gavo 119 mln zl pajamų, tai net 65% daugiau nei prieš metus per tą patį laikotarpį. Bendrai per šių metų aštuonis mėnesius konsoliduoti LPP pardavimai palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu padidėjo net 68% iki 887 mln zl.

SEKTORIAUS APŽVALGA

Apžvalgoje pateikiami farmacijos kompanijų veiklos rezultatai ir rodikliai..
Parsisiųsti: Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.10 ( 265KB )