Verslo ir rinkų naujienos » Ukrainos vertybinių popierių rinkos likvidumą kol kas palaiko tik vietiniai investuotojai


Autorius: Finasta, Parašyta: 2006-10-13 14:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=100


Per pirmą š.m. pusmetį Ukrainos BVP augo 5,4%. Tai tikrai geras rodiklis, jei lyginsime su 2005 m., kai realusis BVP augimas tebuvo 2,6%. Rugsėjo mėn. infliacija šalyje kilo 2% dėl staigaus paslaugų kainų augimo. Pramonės produkcijos augimas rugsėjį buvo 6,2%. Per 9 šių metų mėnesius, palyginus su praeitų metų tuo pačiu periodu, pramonė augo 5,5%.

Spalio 9 d. Ukrainos prezidentas V.Juščenko pasirašė daug diskusijų sukėlusį įsakymą dėl bendrovės “NAK Energetičeskaja kompanija Ukrainy” įkūrimo atšaukimo. Ši kompanija turėjo rūpintis efektyvesniu valstybės turimų 43 energetikos bendrovių akcijų paketų valdymu. Analitikai teigia, kad tokio įsakymo tikslas yra paruošti masiniam privatizavimui visas neprivatizuotas šilumos ir energetikos bendroves.

Kadangi 2007 m. Ukrainos biudžete numatyta gauti nemažas įplaukas už privatizuojamas bendroves, todėl pagrindinės pajamos, analitikų teigimu, turėtų būti gautos būtent už energetikos kompanijų parduotus stambius akcijų paketus. Analitikai teigia, kad “Ukrtelekomo” ir “Ukrnaftos” akcijų paketai privatizavimui 2007 m. metais neturėtų būti siūlomi. Tačiau tokiam prezidento sprendimui stipriai priešinasi energetikos ministras J.Boiko, kuris viename iš paskutinių savo interviu griežtai pasisakė prieš energetikos sektoriaus privatizavimą. Jeigu analitikų versija dėl privatizavimo pasitvirtins, tai labai stipriai paveiks Ukrainos akcijų rinką. Šio sektoriaus bendrovių akcijų kursai turėtų labai stipriai kilti.

Šiuo metu Ukrainos vertybinių popierių rinkos likvidumą palaiko tik vietiniai investuotojai. Užsieniečiai laukia konkrečių sprendimų dėl privatizavimo tąsos. Tuo tarpu daugelis ukrainietiškų likvidžiausių akcijų yra stipriai neįvertintos ir turi didelį kilimo potencialą.

Ukrainos analitikai siūlo atkreipti dėmesį ir į metalinius vamzdžius gaminančių bendrovių akcijas, kadangi situacija pasaulinėje metalurgijos rinkoje yra labai palanki šios šalies vamzdžių gamintojams. Kai kurios šios šakos bendrovės dėl vis didėjančių jų produkcijos eksporto apimčių numato didinti gamybą apie 20%. Beje, tą patį tvirtina ir Rusijos rinkos analitikai, teigdami, kad dėl naftotiekio Azijos – Ramiojo vandenyno regione statybos augs didelio diametro vamzdžių, gaminamų iš nerūdijančio plieno, gamybos apimtys. Tuo pačiu didės ir investuotojų susidomėjimas tokių bendrovių akcijomis.

Ukrainos bankai gali pasigirti 15,6% pelno augimu. Šiemet šalies bankų pelnas, lyginant su analogišku praeitų metų periodu, išaugo 2,3 karto. Analitikai tokį rodiklių šuolį aiškina 3 priežastimis:
a) dalį bankų ruošiamasi parduoti, todėl pateikiami tokie geri rezultatai,
b) jau įsigiję bankus naujieji savininkai reikalauja rodyti gerus veiklos rezultatus,
c) visus 2005 m. ir pirmąjį š. m. pusmetį
Ukrainos mokesčių inspekcijos skirtas padidintas dėmesys ir spaudimas visiems šalies bankams pagaliau davė rezultatus. Kaip pavyzdį galima pateikti banko “Aval” rodiklius – už 2005 m. jo finansinėse ataskaitose buvo parodyta 19,24 milijonų grivinų pelno, tuo tarpu kai už 2006 m. 8 mėnesius jau rodoma 245,52 milijono UAH.

Vakar Kijevo biržos indeksas PFTS kilo +0,79%, šiandien dienos bėgyje dar +0,49%. Nuo metų pradžios indeksas augo 48,58 punkto arba 13,8%. Apyvarta vakar buvo 108,85 milijono UAH.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė “Finasta”