Kada sprogs kriptovaliutų burbulas?

» Dienoraščiai » bomzasxxl
Autorius: bomzasxxl Atnaujintas: 2017-09-14 Komentarai: (1) Kartai: 21751
Investuotojų ir spekuliantų bendruomenėje šiuo metu popoliariausia tema – kriptovaliutos. Nors pasigirsta nemažai perspėjimų, apie burbulą, vis daugiau žmonių jomis domisi ir įsigija. Atitinkamai, paklausai patenkinti kuriamos naujos kriptovaliutos ar kiti sprendimai pagrįsti blokchain technologija.

Nuo pat pirmųjų dienų, kai susidomėjau prekyba finansiniais aktyvais, visada keldavau sau klausimą, kokia yra tikroji aktyvo vertė, kad galėčiau ją palyginti su rinkos kaina ir atitinkamai priimti sprendimą – pirkti at šortinti.

Taigi kas sudaro sudaro kriptovaliutos vertę? Tradiciniams finansiniams instrumentams, kaip akcijos ar obligacijos yra sukurta įvairių metodų, padedančių investuotojui įvertinti, tačiau kriptovaliutų atvejų, pripažintos metodikos nėra. Galima remtis tik bendru supratimu apie ekonomikoje veikiančius dėsnius bei žmonių psichologiją.

Kriptovaliutos vertė kaip ir įprastos valiutos, priklauso nuo jos atliekamų funckijų: perduoti vertę (kaip mainų priemonė) ir būti vertės matu.

Vertės perdavimo funkciją, populiariausia kriptovaliuta – bitkoin atieka neblogai, lyginant su pagrindiniai konkurentais – tradiciniais bankais, ar kitais pinigų perlaidų operatoriais. BTC didelio pranašumo neturi nei greičiu, nei tranzakcijos kaina, nei patogumu naudoti, tačiau turi vieną reikšmingą privalumą – labai nesudėtinga, visas tranzakcijos vykdyti anonimiškai.

Vertės saugojimo požiūriu BTC savo funkcijos neatlieka, nes BTC kaina labai greitai kinta, todėl kaip finansinis aktyvas, gali būti tik labai rizikingų aktyvų kategorijoje, bei negali būti betarpiškai naudojamas prekyboje, kadangi prekės kaina galima nustatyti tik tradicine valiuta, nes BTC išreikšta kaina būtų pernelyg volatili.

Ekonomikoje viskas vyksta ciklais – tai kylame tai leidžiamės. Akivaizdu, kad šiuo metu kriptovaliutų kaina yra kilimo fazėje, kurį neišvengiamai kada nors pakeis kritimas.

Kriptovalitų kainos didėjimas yra labai spartus ir mažai tikėtina, kad šią kainą paremiantis vertės augimas yra adekvatus.

Šiuo metu yra ekonomikos augimo ciklas. Dalis žmonių turi daug pinigų , kuriuos reikia kažkur investuoti. Ir kriptovaliutos puikiai tam tinka – nes tai madinga, tai technologijos, kurias ne visi supranta, ir kas nesuspės, to traukinys nelauks. Tokios dabar yra daugumos investuotojų nuotaikos kripotvaliutų atveju.

Kadangi ekonomika yra cikliška, todėl augimą turi keisti kritimas – žmonės turės mažiau pinigų, jų reikės vartojimui, mažės rizikos apetitas – pirmiausia bus atsikratoma kriptovaliutų, kaip rizikingo aktyvo.

Pirmiausia kris niekam tikę kripto valiutos, jos iš paskos patrauks ir geras kriptovaliutas.

Taigi mano spėjimas – BTC ir kitų kriptovaliutų kainos formuoja burbulą, kuris sprogs, vos tik realioji pasaulio ekonomika ims buksuoti. Deje, kada tai nutiks negalima numatyti, kadangi pagrindinė krizęs savybė – ji visada ateina netikėtai.
 
1.   Parašė C#   2017-09-17 16:53  

Crypto shuduvos sprogimas prilygs 1000 megatonu termobranduolines bombos sprogimui, ir shudais aptaskyti liks maziausiai desimties tukstanciu kilometru spinduliu stoveje prie burbulo.