Verslo ir rinkų naujienos » J.Rogers – Graikijos problemos sprendimas atneš daugiau žalos nei naudos


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2010-03-26 16:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=9251


Pagalba Graikijai duos daugiau žalos nei naudos, nes ši šalis niekuomet tinkamai nevaldė savo biudžeto, ir ji tikrai nepradės to daryti dabar, pareiškė gerai žinomas investuotojas Jim Rogers.

Euro zonos šalys ilgai diskutavo ir ieškojo sprendimo kaip pagelbėti Graikijai, kad ši sugebėtų padengti savo nuosavas skolas. Pagaliau vakar buvo pasiektas susitarimas tarp euro zonos šalių, kurios kartu su Tarptautiniu Valiutos fondu pagelbės Graikijai.

„Graikai niekuomet negyveno pagal turimas pajamas, ir aš nemanau, kad jie ims tai daryti iki pat to laiko, kol nebus priversti bankrutuoti, arba kai jiems bus atsisakyta suteikti paskolą“ – atkreipė dėmesį Jim Rogers.

Kuomet buvo sukurta Europos valiutų sąjunga, šios sąjungos narės sutarė laikytis Mastrichto kriterijaus, nes tokiu būdu buvo siekta išlaikyti euro zonoje fiskalinę drausmę.

Gerai žinomas investuotojas teigia, kad nuo pat šios sutarties įsigaliojimo pradžios, kai kurios euro zonos narės nutarė ignoruoti šios sutarties reikalavimus ir žaisti pagal nuosavas taisykles.

„Pagrindinis euro zonos kriterijus yra tas, kad nei viena šios zonos šalis negali turėti didesnio savo biudžeto deficito nei trys procentai nuosavo metinio bendrojo vidaus produkto vertės. Ir jūs patys galite matyti kas nuo to laiko įvyko, t.y. tik vos keletas euro zonos šalių laikėsi šio reikalavimo“ – kaip visada neieškodamas žodžio kišenėje pareiškė Jim Rogers.

Kai kurios kitos stambios euro zonos šalys turi panašių problemų kaip Graikija, pabrėžė jis.

„Prieš kelerius metus buvo išaiškinta buhalterinė apgavystė Prancūzijoje, tačiau ji buvo tokia keista, kad net italai buvo gerokai priblokšti. Italai apgavystes buhalterijoje naudoja šimtmečius. Tai yra labai paplitęs reiškinys Europoje“ – ironizavo Jim Rogers.

Nors Jim Rogers ir yra pesimistas euro ateities atžvilgiu, tačiau jis įsigijo eurų, nes anot jo, šiuo metu labai daug kas šortina eurus. Minimas investuotojas trumpalaikiu laikotarpiu prognozuoja, kad galime sulaukti euro ralio, tuo tarpu ilgalaikėje perspektyvoje, anot jo susiklosčius itin nepalankioms aplinkybėms, euro iš vis gali nelikti.