Lenkai trauksis iš Lietuvos, nes Lietuvos valdžia pasirinko Rusus?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2010-02-02 12:49 Komentarai: (0)
Lenkijos valstybinei naftos kompanijai PKN Orlen, kuri valdo Lietuvos didžiausią naftos perdirbimo bendrovę Orlen Lietuva, nepavyko pasiekti lauktų rezultatų derybose su Lietuvos valdžios atstovais, kurie nepanoro perduoti valstybinės kompanijos Klaipėdos nafta kontrolę Lenkams. Tad PKN Orlen nepavyks tinkamai padidinti Lietuvos naftos perdirbimo įmonės pelningumo, todėl Lenkai gali parduoti šią kompaniją ir pasitraukti iš Lietuvos, rašoma Lenkijos verslo dienraštyje Parkiet.

Dar praėjusių metų pabaigoje atrodė, kad Lietuvos valdžia bus linkusi bendradarbiauti su Lenkų kompanija ir atiduos Klaipėdos naftos kontrolę. Jei PKN Orlen būtų įgijusi minėtos kompanijos kontrolę, Lenkai būtų nutiesę naftotiekį iš Klaipėdos uosto į Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, tokiu būdu sumažėtų Orlen Lietuva kompanijos veiklos kaštai ir tuo pačiu padidėtų pelningumas.

„Paskutiniu metu įvyko du susitikimai šiuo klausimu su Lietuvos valdžios atstovais, tačiau jie nedavė jokių konkrečių rezultatų“ – pripažino PKN Orlen kompanijos atstovas Dawid Piekarz.

„Susitikimai laukiamų rezultatų nedavė. Susitarimo nebus“ – pareiškė aukštas pareigas užimantis Lenkijos kompanijos atstovas, kuris dalyvavo susitikimuose.

O tai reiškia, kad naftotiekis nebus tiesiamas, nes Lenkijos kompanijos atstovai mano, kad neturint Klaipėdos naftos kontrolės, tokia investicija yra susijusi su labai didelę rizika. Nenutiesus naftotiekio, bent vidutiniu laikotarpiu Orlen Lietuva kompanija neturės tvaraus pelningumo. Pastaruosius tris su pusę metų, kuomet nutrūko naftos tiekimas į Mažeikius Družbos naftotiekiu, nafta į Orlen Lietuva naftos perdirbimo gamyklą yra transportuojama į Klaipėdos uostą ir iš ten geležinkeliais keliauja apie šimtą kilometrų iki Mažeikių įmonės. Neabejotinai tai pastebimai padidina Orlen Lietuva logistikos išlaidas.

Jau prieš kelis mėnesius Lenkijos naftos koncerno PKN Orlen vadovas Jacek Krawiec buvo pareiškęs, kad šiuo metu nevedamos jokios derybos dėl Mažeikių kompanijos pardavimo, tačiau tokio varianto jis taip pat tuomet neatmetė.

- Ar po derybų fiasko su Lietuvos valdžios atstovais Lenkijos kompanija parduos Lietuvos naftos perdirbimo bendrovę?, – paklausė Lenkijos verslo dienraščio Parkiet žurnalistai PKN Orlen vadovą Jacek Krawiec.

„Nieko neatmetu, tačiau ir toliau išliekantys prasti ir mūsų netenkinantys Orlen Lietuva pelningumo rodikliai verčia mus imtis intensyvesnių šios kompanijos restruktūrizacijos veiksmų“ – pareiškė jis.

„Prasidėjo jau politinių aspektų įvertinimas atsižvelgiant į galimus sandorius“ – atskleidė anonimu norėjęs likti aukštas pareigas užimantis PKN Orlen atstovas.

„Mažeikių pardavimas, tai labai realus scenarijus. Jeigu galiausiai paaiškėtų, kad PKN Orlen kompanijai nepavyko susitarti su Lietuvos valdžios atstovais, tai Mažeikių pardavimo klausimas turi būti labai rimtai apsvarstytas“ – prognozuoja BZ WBK maklerio įmonės analitikas Pawel Burzynski.

Jo nuomone didžiausia problema susijusi su Mažeikių kompanijos pardavimu gali būti politinis aspektas. Jeigu PKN Orlen parduotų Lietuvos įmonę, tai tuo pačiu būtų pripažinta, kad praeityje buvo padaryta klaida. Pawel Burzynski nuomone, Lietuvos naftos perdirbimo kompanijos įsigijimu realiai gali būti suinteresuota tik Rusija.

„Realiai šiame žaidime gali dalyvauti tik Rusijos investuotojas, nes jei Lietuvos įmonės neįsigytų koks nors Rusijos investuotojas, tai tuomet nafta Družbos naftotiekiu ir toliau netekėtų į Mažeikius. Jo nuomone, potencialus investuotojas iš Lenkų iškart įsigytų didesnį akcijų paketą (10–30 procentų), su galimybę jį vėliau padidinti virš penkiasdešimt procentų“ – mano BZ WBK maklerio įmonės analitikas Pawel Burzynski.

Vienas iš argumentų, kodėl Lenkijos naftos sektoriaus atstovė PKN Orlen įsigijo Lietuvos naftos perdirbimo gamyklą, buvo siekis apsaugoti Lenkijos rinką nuo Rusijos didesnės įtakos. Be to Mažeikių naftos įsigijimas ir toliau išlieka labai svarbus dėl prestižo, nes tai didžiausia Lenkijos kompanijos investicija užsienyje. Už Mažeikių naftos 84,36 procentų akcijų paketą, kurį Lenkai įsigijo 2006 metais, o po to padidino šį akcijų paketa iki šimto procentų, jie sumokėjo net 2,3 mlrd. Dolerių.

BZ WBK maklerio įmonės analitikas Pawel Burzynski teigia, kad Lenkai neabejotinai sutiktų parduoti Lietuvos naftos perdirbimo bendrovę, jei jiems būtų pasiūlyta artimą kaina tai, už kurią jie įsigijo Mažeikius.

Tačiau daugelis analitikų teigia, kad už minimą kainą parduoti Lietuvos naftos perdirbimo įmonę šiuo metu yra nerealu. Tad jei PKN Orlen iš tiesų norėtų parduoti Mažeikių įmonę, jie turėtų palaukti, kol rinkoje pagerės situacija ir galima bus parduoti Lietuvos įmonės akcijas už panašią sumą, už kurią jos buvo įsigytos. Tad Mažeikių kompanijos pardavimas realiai galėtų geriausiu atveju įvykti ne anksčiau, kaip tik kitais metais.

Panašūs straipsniai:

(Lietuva,ekonomika,nafta)

2024-04-25 » STAIGMENA, Didžiausia pasaulyje ekonomika augo lėčiau nei laukta
2024-04-24 » Rusijos teismas nurodė konfiskuoti iš JPMorgan 440 mln. dolerių
2024-04-24 » Rusija dujas Kinijai parduos pigiau nei Europai
2024-04-24 » Vokietijos Ifo indeksas aukščiausiai per vienuoliką mėnesių
2024-04-22 » Padėtis naftos rinkoje nesulaikys ECB nuo palūkanų mažinimo
2024-04-19 » O kas tuomet, jei infliacija JAV iš tiesų vėl ims augti?
2024-04-18 » JAV ir Kinijos skolos kelia grėsmę pasaulio finansams
2024-04-17 » Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV
2024-04-16 » FED vadovas pasigenda pažangos infliacijos mažėjime
2024-04-16 » C.Lagarde: ECB greitai sumažins palūkanų normas, jei nebus jokių didelių netikėtumų

 
Dar nėra komentarų