Analitikai prognozuoja atsigavimą trąšų rinkoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2010-01-05 15:52 Komentarai: (0)
Credit Suisse banko analitikai prognozuoja, kad šiais metais turėtų atsigauti didelį nuosmukį pastaraisiais metais patyrusi trąšų rinka. Anot jų daugiausiai iš trąšų rinkos atsigavimo naudos turėtų gauti tokie potašo gamintojai kaip Potash Corp. ir Uralkali.

Credit Suisse banko analitikai teigia, kad šiais metais tiek kiekinę, tiek pinigine išraiška trašų pardavimai palyginus su praėjusiais metais turėtų šoktelėti maždaug dvigubai. Analitikai teigia, kad praėjusių metų pabaigoje didžiausios pasaulyje dirvožemio maistingųjų medžiagų eksportuotojos iš Baltarusijos Belarusian Potash Co. sudarytas kontraktas su Kinais, kuomet trąšos buvo parduotos už 350 dolerių už toną, rodo, kad trąšų rinkoje pagaliau buvo pasiektas ilgai lauktas kainų dugnas.

Prieš tai nuolat didėjant kainoms daugelis ūkininkų nusipirko pakankamai daug trąšų atsargų, ir pastaruosius dvejus metus susilaikydavo nuo didesnių kiekių trąšų pirkimo, tačiau jų turėtos atsargos jau išseko, todėl norėdami atgaivinti savo dirbamus dirvožemius, ūkininkai ir vėl turėtų pradėti aktyviau pirkti trąšas, prognozuoja analitikai.

„Dabar mes jau laukiame ir prognozuojame potašo kainos kilimą, nors iki šiol mes savo klientams siūlėmė pasilikti nuošalyje nuo potašo rinkos ir neinvestuoti į jį gaminančias kompanijas, nes rinkoje buvo juntama itin maža potašo paklausa ir buvo gan didelė rizika investuoti į šią rinką“ – teigiama Credit Suisse banko analitikų pranešime.

Pasaulinė potašo paklausa praėjusiais metais smuktelėjo daugiau nei per pus, kas tuo pačiu lėmė ir smarkų šios trąšos kainos kritimą rinkoje, kuomet ji nusirito nuo buvusių virš tūkstančio dolerių už toną iki vos 350 dolerių už toną kainos. Anot analitikų dabartinė potašo kaina yra itin priimtina ūkininkams, todėl jie mielai pirks šias trąšas.

Po truputį pradeda rinkoje atsigauti ir grūdinių žemės ūkio kultūrų kainos, prie kurių augimo prisideda ir esantys nepalankūs orai Šiaurės Amerikoje. Nesenai kai kurių bankų analitikai taip pat pastebimai pagerino pasaulinių trąšų gamintojų būsimų finansinių rodiklių prognozes ir ragina pirkti jų akcijas.
 
Dar nėra komentarų