Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2017-11-20 10:32 Komentarai: (0)
Neigiamos investuotojų nuotaikos Europoje išsilaikė iki praėjusios savaitės galo, o didieji regiono indeksai penktadienį neženkliai krito. Investuotojams sekant naujienas, dėl naujosios Vokietijos valdančiosios daugumos, šalies DAX indeksas praėjusią sesiją krito -0,41 proc., Britanijos FTSE 100 traukėsi -0,08 proc., o Stoxx Europe 600 krito -0,29 proc.

Šiandien naktį pranešta, kad savaitgalį pasibaigusių derybų metu Vokietijos Kanclerei Angelai Merkel nepavyko suformuoti naujos valdančiosios daugumos po daugiau nei mėnesį trukusių derybų kartu su Žaliųjų bei Laisvosios Demokratijos partijomis. Naujienos, kurias šalies žiniasklaida jau spėjo pakrikštyti kaip didžiausią krizę, su kuria A. Merkel susidūrė būdama Kanclerės poste, verčia nerimauti dėl tikimybės, ar A. Merkel sugebės pratęsti 12 metų trukusį šalies valdymą. Kanclerė po nesėkmingų derybų pranešė, kad nepavykus suformuoti valdančiosios daugumos, šiandien bus vykdomas jos susitikimas su šalies Prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu, kurio metu bus svarstomas klausimas dėl naujų rinkimų surengimo. 709 vietų Vokietijos parlamente, A. Merkel vadovaujamas Krikščionių demokratų partijos bei Bavarijos krikščionių sąjungos blokas gavo 246 (34,7 proc.) vietas, tačiau nesulaukė ankstesnėje valdančiojoje koalicijoje buvusių Socialdemokratų, gavusių 153 vietas paramos, kurie po prasčiausių rinkimų nuo Antrojo Pasaulinio karo pabaigos atsisakė formuoti valdančiąją daugumą. 80 vietų parlamente gavusi Laisvoji Demokratijos partija, kuri dalyvavo mėnesį trukusiose derybose, vakar atsisakė formuoti daugumą, argumentuodama tuo, kad derybose dalyvavę šalys nesugebėjo sukonkretinti bendros vizijos, galinčios leisti modernizuoti Vokietiją. Kaip alternatyva naujiems rinkimams išlieka koalicija su Žaliųjų partija, kuri dar nėra pasitraukusi iš derybų, tačiau Žalieji yra surinkę tik 67 vietas parlamente, kurios Krikščionims demokratams leistų suformuoti tik mažumos koaliciją.

Amerikos indeksai penktadienį taip pat neženkliai krito (Dow Jones -0,43 proc., S&P 500 -0,26 proc.) rinkai reaguojant į naujienas, kad šalies Atstovų rūmai bei Senatas pasisakė už skirtingas naujojo mokesčių plano redakcijas, kurios reiškia, kad pelno mokesčio mažinimas JAV veikiausiai bus pradėtas tik nuo 2019 m.
JAV nekilnojamojo turto kompanijos penktadienį krito -0,6 proc., nepaisant to, kad šalyje buvo paskelbtos lūkesčius viršiję naujų namų statybų apimtys. Spalio mėnesį JAV buvo užregistruota 1,29 mln. naujų statybų, arba 100 tūkst. daugiau nei buvo prognozuojama. Naujų statybų apimtys per šį laikotarpį augo 13,7 proc., nors analitikai tikėjosi tik 5,6 proc. augimo.

Nepasiektas sutarimas dėl pelno mokesčio mažinimo JAV, bei augantis neapibrėžtumas Vokietijoje šiandien tempia žemyn Azijos rinkas. 08:20 val. Japonijos NIKKEI 225 fiksavo -0,60 proc. kritimą, Kinijos CSI 300 traukėsi -0,28 proc., o Pietų Korėjos KOSPI -0,14 proc.

Valiutų rinkos

Po naujienų, kad A. Merkel nepavyko suformuoti valdančiosios daugumos, euro kursas šiandien ryte krito didžiųjų pasaulio valiutų krepšelio atžvilgiu. 08:22 val. EUR/USD poroje buvo fiksuojamas -0,57 proc. kritimas iki 1,1735 kurso, EUR/GBP krito taip pat -0,57 proc. iki 0,88851 kurso, o EUR/JPY pasiekė dviejų mėnesių žemumas ir mažėjo -0,60 proc. iki 131,41 ribos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 1,109 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas krito -0,11 proc., o Rygos ir Talino augo atitinkamai +0,49 ir +0,16 proc. Beveik pusė rinkos apyvartos buvo sugeneruota „Šiaulių banko“ pozicijoje, kur akcijos kaina penktadienį krito -0,33 proc. iki 0,603 Eur.

„Energijos skirstymo operatoriaus“ akcijos traukėsi -0,58 proc., investuotojams reaguojant į penktadienio prekybos pradžioje paskelbtus praėjusių trijų ketvirčių veiklos rezultatus. Bendrovės pajamos per pirmus 9 šių metų mėnesius krito -6,8 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai ir sudarė 446,3 mln. Eur, o grynasis pelnas krito -21,7 proc. iki 56,7 mln. Eur.

Ketvirtadienį naujienų bus laukiama iš „LITGRID“, kuri skelbs trijų ketvirčių tarpinę informaciją. Šią savaitę 9 mėnesių tarpinę informaciją taip pat skelbs „Baltic Horizon Fund“, „Amber Grid“ bei „PRFoods“.

Šiandien Rygos biržoje prekyba nevyksta.
 
Dar nėra komentarų