Verslo ir rinkų naujienos » Rytinė finansų rinkų apžvalga


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2017-11-14 10:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26288


Europos akcijų rinkose vakar trečią prekybos sesiją iš eilės vyravo išpardavimo nuotaikos, o analitikai vertindami susidariusią situaciją pradėjo kalbėti apie besikeičiančius investuotojų prioritetus. Vokietijos DAX traukėsi -0,40 proc., Britanijos FTSE 100 -0,24 proc., o Stoxx Europe 600 -0,66 proc.

„Kepler Chevreux“ analitikai, vertindami praėjusių kelių savaičių etapą Europoje, per kurį bendra Stoxx 600 indekso vertė susitraukė daugiau nei -2,30 proc. paskelbė apie pasikeitusius rinkos investavimo įpročius. Vakar išplatinto pranešimo metu buvo paskelbta, kad pastaruoju metu rinkoje vyravę rinkos tendencijos pirkti per kritimus, paskatinusios Stoxx 600 indekso augimą nuo metų pradžios daugiau nei 6,8 proc., pastaruoju metu pasikeitė ir investuotojai dėmesį yra nukreipę į kainų augimus, bei juos naudoja pelnų fiksavimui. Šiai nuomonei pritaria ir kiti rinkos analitikai, kurie teigia, kad nepaisant to, jog rinkos fundamentai pastaruoju metu nepasikeitė, investuotojai pradėjo ieškoti naujienų ne akcijų pirkimui, o jų pardavimui. Pakeiktos apžvalgos metu, „Kepler“ taip pat iki neutralios rekomendacijos sumažino Europos bankų, laisvalaikio, technologijų bei nekasdieninio vartojimo prekių kompanijų sektorių prognozes, tačiau pakėlė kasdieninio vartojimo prekių, energetinių išteklių, komunalinių paslaugų bei nekilnojamojo turto sektorių prognozes. Stoxx 600 indekso sudėtyje vakar augo mažiau nei 22 proc. kompanijų akcijos, o iš jų teigiamais pokyčiais išsiskyrė tik kasdieninio vartojimo kompanijų sektorius, kuris prekybos metu augo +0,21 proc.

Tuo tarpu didieji Amerikos indeksai vakar neženkliai augo (Dow Jones +0,07 proc., S&P 500 +0,10 proc.), investuotojams performuojant dividendines pozicijas. Pramonės sektorius vakar krito -0,50 proc., kartu su didžiausia pagal kapitalizaciją sektoriaus kompanija „General Electric Co.“ (-7,17 proc.) priešakyje, kuomet kompanija paskelbė apie dvigubai nuo 0,24 iki 0,12 JAV dolerių už akciją sumažintus ketvirčio dividendus. Sprendimas nebuvo netikėtas, kadangi lūkesčiai dėl galimo dividendų sumažinimo rinkoje pradėjo formuotis jau spalio pabaigoje, kuomet kompanija paskelbė apie prastus praėjusio ketvirčio rezultatus. Analitikai teigia, kad dabartinis dividendų sumažinimas nuteikia pesimistiškai, kadangi pernelyg nenutolo nuo blogiausių dividendų sumažinimo lūkesčių ties 0,1 JAV dolerių už akcija per ketvirtį riba. Po naujienų paskelbimo investuotojų iš vienos patraukliausių JAV dividendinių kompanijų patrauktas kapitalas prekybos metu nusėdo stabilius rezultatus demonstruojančių komunalinių paslaugų kompanijų pozicijose, o bendrai prekybos metu sektoriaus vertė augo +1,16 proc.

Azijos rinkos šiandien ryte krito, po to kai Kinijoje buvo paskelbti lūkesčių neatitikę makroekonominiai rodikliai. Spalio mėnesio metinis mažmeninių pardavimų rodiklis krito nuo 10,3 iki 10,0 proc. ir neatitiko analitikų, kurie tikėjosi rodiklio augimo iki 10,5 proc. lūkesčių. Neigiamai nuteikė ir pramonės produkcijos rodiklis, kurio metinė reikšmė spalį mažėjo nuo 6,6 iki 6,2 proc. (prognozė 6,3 proc.). 08:32 val. Kinijos CSI 300 buvo užfiksavęs -0,73 proc. kritimą, Japonijos NIKKEI 225 pokyčio nefiksavo, o Pietų Korėjos KOSPI krito -0,15 proc.

Valiutų rinkos

Šiandien Euro zonoje bus paskelbta preliminari metinė trečiojo ketvirčio BVP rodiklio reikšmė, kuri, prognozuojama, turėtų išlikti stabili ir lygi 2,5 proc. Prieš naujienų paskelbimą EUR/USD kursas neženkliai augo ir šiandien ryte 08:37 val. buvo lygus 1,1671 (+0,07 proc.).

Bręstant nepasitenkinimui dėl T. May neveiksnumo derybų dėl Britanijos išstojimo iš ES procese, EUR/GBP kursas šiandien ryte antrą iš eilės sesiją fiksavo augimą ir buvo lygus 0,89049 (+0,12 proc.)

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje vakar buvo sugeneruota 756 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,01 proc., Rygos augo +0,04 proc., o Talino +0,45 proc. Aktyviausiai prekiauta „Silvano Fashion Group“ akcijomis, kurios po rezultatų paskelbimo augo +1,87 proc. iki 2,72 Eur kainos.

„LHV Group“ (0,00 proc., 11,10 Eur.) šiandien pranešė, kad spalio mėnesio bendrosios pajamos sudarė 3,17 mln. Eur, o grynasis pelnas 1,17 mln. Eur. Vertinant metinį šių metų banko planą, abiejų rodiklių šių metų suminės reikšmės neženkliai atsiliko nuo metų pradžioje suformuotų lūkesčių, o prastesniems spalio mėnesio rezultatams, anot „LHV Group“ atstovų įtaką darė perskaičiuoti valiutų kursai, kurie grynąjį pelną sumažino -0,2 mln. Eur.