Rizikingiausios šalys rekordiškai skolinasi

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-11-13 17:56 Komentarai: (0)
Pasaulinės ekonominės padėties pagerėjimas, ir tarp investuotojų egzistuojantis poreikis didesnei grąžai lemia tai, jog šalys turinčios aukščiausią kredito riziką, skolinasi rekordinius kiekius pinigų, rašo The Financial Times leidinys.

Šiais metais besivystančios šalys, kurių kredito arba skolinimosi reitingas yra šiukšlinis, išplatino obligacijų už bendrą septyniasdešimt penkių milijardų dolerių sumą. Remiantis analitinės kompanijos Dealogic vertinimais, ši suma yra net penkiasdešimt procentų didesnė nei prieš metus bei tuo pačiu yra absoliučiai rekordinė.

Šalys, kurios retai, arba išvis neemitavo savo skolos vertybinių popierių, susidarius patrauklioms finansinėms sąlygoms ėmėsi tai daryti.

Besivystančių šalių valstybinių obligacijų paklausa yra labai didelė, be to, jos šiais metais yra viena iš geriausių investicijų. Remiantis Bloomberg Barclays indices, sparčiai besiplėtojančių šalių valstybinių skolos vertybinių popierių išreikštų vietinėmis valiutomis grąža nuo šių metų pradžios siekia 10,4 procento, tuo tarpu doleriais denominuotų obligacijų grąža sudaro 7,6 procento.

Palyginimui, Amerikos valstybinių skolos vertybinių popierių grąža nuo šių metų pradžios siekia 2,5 procento, o Europos šalių skolos grąža sudaro 0,9 procento.

Pavyzdžiui, rugsėjį Bahreinas savo skolos vertybinių popierių išplatino už tris milijardus dolerių, na o Tadžikistanas išplatinęs savo obligacijas už 500 milijonų dolerių debiutavo skolos vertybinių popierių rinkoje. Irako vyriausybė šią vasarą pritraukė vieną milijardą dolerių, na o Ukraina pirmą kart nuo pat 2014 metų tarptautiniu mastu pasiskolino tris milijardus dolerių.
 
Dar nėra komentarų