Verslo ir rinkų naujienos » Naftos gavybos mažinimas - tai vienintelė reali galimybė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-11-13 16:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26284


OPEC generalinis sekretorius Mohammad Barkindo pareiškė, kad naftos rinka sparčiai atsigauna, o gavybos sumažinimas yra vienintelis realus pasirinkimas stabilumui atkurti.

Lapkričio mėnesio susitikime naftą eksportuojančių šalių organizacija turėtų nuspręsti, ar nori pratęsti šios žaliavos gavybos ribojimą. Šį pareiškimą padarė Jungtinių Arabų Emyratų energetikos ministras Suhail Al Mazrouei.

Sprendimui pratęsti naftos gavybos ribojimą ilgesniam terminui nei iki kitų metų kovo mėnesio taip pat pritaria daugelis šalių, tarp jų Rusija, Saudo Arabija, Irakas ir Omanas.

Mohammad Barkindo pranešė, kad savo mėnesio ataskaitoje OPEC atstovai padidino pasaulinės naftos paklausos augimo prognozę kitiems metams, t.y. paklausa turėtų ūgtelėti daugiau nei 1,5 milijono barelių per dieną.

„Mes matome aiškius požymius, kad rinkoje sparčiai atstatomas balansas, o stabilumas nuosekliai grįžta. Aš esu įsitikinęs, kad jei mes nesusiorganizuotume, kaip mes tai padarėme siekdami bendro sutarimo ir kartu imantis veiksmų reaguojant į krizę, pramonė būtų blogesnėje padėtyje nei šiandien“ - tikino OPEC generalinis sekretorius Mohammad Barkindo.

Praėjusį mėnesį keturiolika minimo kartelio šalių per dieną vidutiniškai išgaudavo po 32.59 mln. barelių naftos. Tad palyginus su ankstesniu mėnesiu, gavyba smuktelėjo 150,9 tūkstančio barelių per dieną. Labiausiai prie šio kritimo prisidėjo sumažėjusi energijos ištekliaus gavyba Irake.

OPEC atstovai susitiks šio mėnesio pabaigoje, t.y. lapkričio trisdešimt dieną Vienoje, kur ir nuspręs ar pratęsti naftos gavybos ribojimą.

Artėjant vakarui biržoje už barelį WTI rūšies naftos buvo mokama po 56.83 dolerius, arba 0,16 procento daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Tuo tarpu Brent rūšies žaliavinė nafta buvo atpigusi 0,13 procento iki 63.44 dolerių už barelį.

Nuo šių metų pradžios WTI nafta pabrango virš penkių procentų, o Brent - 11,7 procento. Tuo tarpu per pastaruosius vienerius metus WTI rūšies žaliavinės naftos kaina pakilo beveik trisdešimt procentų, o Brent - beveik keturiasdešimt dviem procentais.