Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2017-11-13 14:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26283


Naują savaitę JAV akcijos gali pradėti krisdamos, kaip kad baigė praėjusią savaitę. Akcijų ateities sandoriai yra nusidažę raudonai.



Penktadienį JAV akcijos smuktelėjo ir taip per savaitę buvo fiksuota pirmoji korekcija po daugelio pakilimo savaičių. Tiesa, Nasdaq indeksui simboliškai pasistiebti padėjo puikūs kompiuterinės grafikos plokščių gamintojos Nvidia ketvirtiniai rezultatai, pasirodę ketvirtadienį po prekybos valandų, kurie pakėlė įmonės akcijas virš 5%. Apskritai investuotojų neigiamas nuotaikas paskutiniu metu labiausiai veikia stringanti JAV mokesčių reforma. Praėjusią savaitę Senato finansų komitetas pateikė savąją versiją, kurioje įmonių pelno mokesčio tarifas būtų mažinamas tik nuo 2019 m., nors respublikonų versijoje siūlymas yra nuo pat 2018 m. pradžios. Dabar bus svarstomos abi šios versijos, tačiau investuotojai pamažu netenka vilties, kad būtų galutinai apsispręsta galbūt net iki pat Šv. Kalėdų. Ekonominių rodiklių fronte penktadienį buvo paskelbtas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas, kuris kiek nepateisino lūkesčių ir krito iki 97,8 punkto, kuomet laukta 100,8 punkto.

Azijoje akcijos svyravo į abi puses, tačiau kritimu išsiskyrė Japonija, kur Nikkei 225 indeksas nusirito daugiau nei 1%. Nemaža dalis investuotojų fiksuoja pelnus po įspūdingo pastarojo meto šuolio. Savo turo po Aziją metu D. Trumpas pasisiūlė tarpininkauti, sprendžiant konfliktą Pietų Kinijos jūroje. Ten Kinija pastatė keletą dirbtinių salų ir bijomasi, kad jose bus įkurdintos ginkluotosios pajėgos. Tuo tarpu savo interesų šioje teritorijoje, kurioje vyksta aktyvi laivyba, turi ir Vietnamas, Malaizija, Filipinai, Brunėjus ir Taivanas. Daugeliui toks D. Trumpo derybinių įgūdžių demonstravimas kėlė šypseną, nes vos prieš dieną jis Š. Korėjos lyderį pavadino „žemu ir storu“.

Europoje akcijos pinga. Jungtinės Karalystė atsidūrė investuotojų dėmesio centre, kadangi premjere T. May nepasitikėjimą pareiškė 40 parlamento narių ir dabar trūksta tik 8 balsų, kad būtų rengiamas balsavimas dėl pasitikėjimo. Tokiu atveju užvirtų arši kova dėl lyderio vaidmens. Svaras išsyk silpnėja. Prie akcijų nuopuolio prisideda ir Prancūzijos energetikos gigantė Electricite de France SA. Jos akcijos sminga žemyn, nes dėl nepalankių rinkos sąlygų (pvz., mažėjusio elektros suvartojimo Prancūzijoje) kompanija sumažino savo EBITDA pelno prognozę 2018 metams. Dabar tikimasi 14,6-15,3 mlrd. EUR EBITDA pelno, kai anksčiau laukta bent 15,2 mlrd. EUR.

Naftos kaina didesnių pokyčių nedemonstruoja, o penktadienį pabaigė taip pat minorine gaida. Baker Huges skelbiama informacija apie aktyvias JAV naftos platformas rodė, kad per savaitę jų skaičius ūgtelėjo 7 iki 738. Palyginimui praeitąmet šiuo metu platformų skaičius buvo 286 mažesnis. Apskritai pastaruoju metu žaliavos kainą daugiausia pakylėjo Saudo Arabija, kur buvo sulaikyta 201 asmuo (princai, verslininkai, valdžios atstovai), teigiant, jog per 3 metus vykdytą tyrimą nustatytą, kad jie išvaistė valstybės turto už 100 mlrd. USD. Investuotojai dabar itin laukia lapkričio 30 d. vyksiančio OPEC susitikimo, kur bus tariamasi, ar pratęsti naftos išgavimo ribojimą ir po 2018 m. kovo. Šiandien savo ruožtu OPEC paskelbė ataskaitą, kad spalį per mėnesį kartelio naftos išgavimas traukėsi 0,46% iki 32,59 mln. barelių per dieną.

Šios savaitės pradžioje reikšmingesnių ekonomikos rodiklių nenumatoma, bet antradienį išvysime daugelio valstybių kainų lygio rodiklius, euro zonos išankstinį BVP ir Vokietijos ZEW indeksą. Taip pat svarbu paminėti, kad antradienį savo kalbas ECB konferencijos metu turėtų sakyti Europos, Anglijos, Japonijos ir JAV centrinių bankų vadovai. Savaitės viduryje rinkos dalyviai lauks JAV infliacijos duomenų, mažmenininkų pardavimų, Niujorko gamybos sektoriaus indekso ir naftos atsargų. Ketvirtadienį standartiškai bus paskelbtos JAV bedarbių paraiškos, o taip pat Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksas. Galiausiai paskutinę darbo dieną pro akis reiktų nepraleisti JAV NT rinkos rodiklių.