JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-11-09 14:42 Komentarai: (0)
Investuojantieji JAV šiandien gali būti nusiteikę fiksuoti pelnus, rodo akcijų indeksų ateities sandoriai. Toliau bus analizuojamos įmonių ketvirtinės ataskaitos.



JAV akcijos ketvirtadienį pažymėjo dar vieną šuolį aukštyn ir, kaip iškilmingai skelbia užsienio žiniasklaida, tai buvo jau 27 kartas šiemet, kai Dow Jones, S&P 500 ir Nasdaq indeksai kartu muša naujus rekordus. Reikšmingesnių naujienų nebuvo, atidžiai sekamas D. Trumpo vizitas Azijoje ir jo pasisakymai apie prekybos disbalansą su Kinija bei grasinimai Š. Korėjai. Kiek nervingumo investuotojams suteikė JAV Kongreso biudžeto komitetas, kuris peržiūrėjęs Atstovų rūmų respublikonų pateiktą mokesčių reformą įspėjo, kad šalies biudžeto deficitas gali išaugti 300 mlrd. USD daugiau nei prognozuoja reformos autoriai, o toks deficitas jau galėtų pažeisti Senato numatytas ribas. Vakar ženklia korekcija (-15%) išsiskyrė Snapchat kompanija Snap Inc., kadangi įmonė pranešė nuvylusius ketvirtinius rezultatus. Nuo didesnio nuopuolio gelbėjo tik tai, kad Kinijos interneto gigantė Tencent Holdings paskelbė įsigijusi 10% Snap akcijų. Financial Times skelbia, kad JAV Teisingumo departamentas liepė AT&T parduoti CNN, kuri dabar priklauso Time Warner, jei nori gauti leidimą pirkti Time Warner už 84,5 mlrd. USD.

Azijoje didesnė dalis akcijų kilo. Neįprastai įvykiai klostėsi Japonijoje, kur iš pradžių kilęs Nikkei 225 indeksas popiet staiga smuko nuo buvusio aukščiausio taško 3,6%. Nors niekas tiksliai nežino tikrosios priežasties, tačiau dalis investicijų valdytojų įsitikinę, jog tai buvo stambaus užsienio investuotojo pelnų fiksavimas. Kinijos vartotojų kainų indeksas (VKI) spalį per metus ūgtelėjo 1,9%, o gamintojų kainų indeksas (GKI) per tą patį periodą pasistiebė 6,9% (laukta 6,6%). GKI akylai stebi daugelis rinkos dalyvių, nes Kinija gamina daug pasaulinės produkcijos, tad aukštesnės kainos signalizuoja kartu ir kylančią paklausą iš JAV, Europos ir Azijos. Naujosios Zelandijos centrinis bankas, kaip ir buvo tikėtasi, paliko bazinę palūkanų normą nepakeistą ties 1,75% bei pareiškė ir toliau vykdysiantis skatinančią politiką, siekiant paskatinti infliaciją.

Lapkričio 11 d., kaip jau tapo įprasta, bus Alibaba kompanijos 2009 m. sukurta Vienišių diena, per kurią būna didžiuliai prekių išpardavimai. Rinkoje vyrauja prognozės, kad šiemet galime sulaukti rekordinių pardavimų – už bemaž 24 mlrd. USD. Šie skaičiai viršytų JAV Padėkos dienos, Juodojo penktadienio ar Kibernetinio pirmadienio pardavimus.

Europoje akcijos pinga. Ženkliu kritimu išsiskiria mados ir prabangos prekių gamintoja Burberry Group, o priežasčių tam yra ne viena. Pirmiausia 6 mėnesių, pasibaigusių rugsėjį, ikimokestinis pelnas augo iki 128 mln. svarų, tačiau analitikai vylėsi išvysti bent 139 mln. svarų. Taip pat įmonė pareiškė nesitikinti pajamų augimo iki pat 2021 m. Galiausiai dabar vykdoma kompanijos restruktūrizacija ir investicijos, ieškant naujų krypčių (orientuojantis į aksesuarus ir odos gaminius), anot analitikų pelną 2019 m. ir 2020 m. kasmet turėtų apkarpyti apie 15%.

Naftos kaina šiandien yra mažai pakitusi, o vakarykštį kritimą nemažai nulėmė pasirodžiusios JAV praėjusios savaitės naftos atsargos. Jos netikėtai išaugo 2,2 mln. barelių, nors prieš dieną paskelbta Amerikos degalų instituto prognozė rodė 1,6 mln. barelių susitraukimą, o dalis analitikų laukė ir dar didesnio mažėjimo.

Savaitgalį JAV persuko laikrodžius, todėl grįžome prie įprasto prekybos pradžios laiko 16:30 val. Šiandien standartiškai sužinosime JAV bedarbių paraiškas. Savaitės pabaigoje bus paskelbtas Mičigano universiteto vartotojų lūkesčių indeksas.

 
Dar nėra komentarų