JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-10-16 14:51 Komentarai: (0)
Šiandien investuotojų dėmesį kausto neramumai Artimuosiuose Rytuose bei Netflix ketvirtiniai rezultatai.



Penktadienį JAV akcijos prekybos sesiją baigė švelniai pakilusios, o tai leido pagrindiniams akcijų indeksams fiksuoti savaitinį šuolį taip pat. Prie optimizmo penktadienį daugiausia prisidėjo teigiami bankų ketvirtiniai rezultatai, o taip pat į 13 metų aukštumas užsiropštęs investuotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas – Mičigano universiteto skaičiuojamas indeksas spalį pasiekė 101,1 punkto ribą. Visgi būta ir ne itin palankios ūkio statistikos: rugsėjį JAV vartotojų kainų indeksas (VKI) per mėnesį ūgtelėjo 0,5%, nors laukta 0,6%, o bazinis VKI (neįskaitant stipriau svyruojančių maisto ir energetikos kainų) pakilo 0,1%, kuomet tikėtasi 0,2%. Mažmenininkų pardavimai taip pat prasilenkė su prognozėmis – rugsėjį per mėnesį jie šoktelėjo 1,6% (prognozuota 1,7%). Prezidentas D. Trumpas įnešė papildomo nervingumo atsisakydamas pasirašyti patvirtinimo ataskaitą, jog Iranas tinkamai laikosi 2015 m. pasirašytos sutarties nevykdyti branduolinės programos. Teheranas taip pat apkaltintas teroristų finansavimu. Trumpas patvirtino naują strategiją, kokių veiksmų turėtų būti imtasi šiai situacijai spręsti, o tarp jų ir naujos sankcijos Iranui, kad būtų užkirstas kelias teroristų finansavimui. Jei strategija neduos vaisių, Trumpas pagrasino, jog JAV apskritai gali trauktis iš susitarimo.

Azijoje akcijos kilo į viršų, o prie to nemažai prisidėjo Japonijos centrinio banko vadovas H. Kuroda, kuris savaitgalį pareiškė, jog neketina artimiausiu metu griežtinti savo švelnios monetarinės politikos. Šią savaitę nemažai investuotojų dėmesio sulauks trečiadienį prasidėsiantis Kinijos komunistų partijos suvažiavimas, kuriame gali būti pranešta apie naujas reformas. Šiandien paskelbti Kinijos kainų lygio statistiniai duomenys buvo prieštaringi. Vartotojų kainų indeksas rugsėjį per metus kilo 1,6% - prie lėtėjančio tempo daugiausiai prisidėjo mažėjusios maisto kainos. Tuo tarpu Kinijos gamintojų kainų indeksas per tą patį laikotarpį pasistiebė net 6,9%, t.y. ne tik spartėjo, bet ir pranoko 6,4% prognozę.

Europoje šiandien akcijos bando atsispirti šuoliui aukštyn, tačiau sunkiai sekasi, nes nuotaikas tempo krentančio Ispanijos akcijos. Šįryt Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemontas premjerui Mariano Rajoy neatsakė tiesiai į pateiktą klausimą, ar kalboje praėjusią savaitę paskelbė nepriklausomybę. Jei jis pareikštų, kad skelbė, tuomet greičiausiai būtų suimtas ir būtų pasinaudota 155 konstitucijos straipsniu dėl centrinės valdžios tiesioginio valdymo Katalonijoje įvedimo. Jei teigtų, kad nepriklausomybė nepaskelbta, nuo jo nusisuktų bendražygiai. Taigi panašu, kad suirutė dar gilės. ECB prezidentas Mario Draghi savaitgalį Vašingtone vykusiame TVF ir Pasaulio banko renginyje pareiškė, jog politikos formuotojai turėtų iš labai ilgos perspektyvos įvertinti, kaip keisti banko vykdomą turto supirkimo programą. Šiuo metu iki gruodžio yra perkama kas mėnesį įvairių skolos vertybinių popierių už 60 mlrd. eurų. Daugelis rinkoje tikisi, kad spalio 26 d. susitikimo metu ECB paskelbs kitąmet ketinantis pradėti mažinti supirkimo mastą. Šiuo metu spekuliuojama, kad greičiausiai programa bus mažinama perpus, t.y. iki 30 mlrd. eurų.

Saudo Arabija ima svarstyti, ar verta kotiruoti biržoje (Niujorko, Londono ar kitoje) valstybei priklausančios įmonės Saudi Aramco akcijas. Iki šiol viltasi, kad tai būtų didžiausias pradinis viešasis siūlymas (angl. IPO) pasaulyje. Financial Times teigia, kad šiuo metu svarstoma, jog naftos gigantės akcijų neviešo siūlymo būdu galėtų įsigyti investuotojai iš Kinijos (vyriausybė ir kiti).

Naftos kaina šuoliuoja aukštyn. Ją veikia ne tik minėta D. Trumpo pozicija Irano atžvilgiu, tačiau kartu intensyvėja neramumai Irake. Pranešama, jog Irako pajėgos žengė į Kirkutą, kurį kontroliuoja kurdai ir kuriame itin gausu naftos. Po kurdų nepriklausomybės nuo Irako paskelbimo rugsėjį nuolat buvo juntama įtampa, nuogąstaujama dėl Irako naftos eksporto.

Šią savaitę įmonių rezultatų skelbimas tęsis toliau. Šiandien turėsime progą įvertinti Niujorko gamybos sektoriaus indeksą, o antradienį – JK infliacijos duomenis ir Vokietijos ZEW rengiamą ekonomikos pasitikėjimo indeksą. Trečiadienį rinką pasieks JAV NT rinkos rodikliai, naftos atsargos ir kelių FED narių kalbos. Ketvirtadienį galima išskirti JK mažmenininkų pardavimus, o penktadienį pasirodys JAV bedarbių paraiškos, Filadelfijos gamybos indeksas ir išgirsime J. Yellen kalbą.

 
Dar nėra komentarų