Verslo ir rinkų naujienos » Donaldas Trumpas ir vėl nepadeda doleriui


Autorius: TMS Europe, Parašyta: 2017-10-12 18:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26108


Nors praėjusios savaitės pamąstymai apie tai, kam atiteks Federalinio rezervų banko (angl. The Fed) valdybos pirmininko pareigos, doleriui padėjo, tačiau pastarosiomis dienomis sklandę politiniai gandai nebuvo jam tokie palankūs. Akivaizdu, kad teigiama dolerio tendencija slopsta. EUR/USD kursas pasiekė 1,1850 lygį, o USD/JPY grįžta atgal prie 112,00, tuo tarpu besiformuojančios ekonomikos šalių valiutos labai mažos rizikos vengimo aplinkoje (duomenys iš pasaulio biržų) pradėjo kompensuoti patirtus nuostolius. EUR/PLN kursas vėl sumažėjo nuo 4,33 iki 4,28. Taigi, šiandien USD/PLN kursas yra maždaug 0,08 PLN mažesnis nei penktadienio didžiausia suma.

Dolerį palaikantis kandidatas atsitraukia

Mėnesio pradžioje kandidatas Nr. 1 į šiuo metu Janet Yellen einamas Federalinio rezervų banko valdybos pirmininko pareigas kitais metais buvo Kevinas Warshas. Tai būtų pats palankiausias pasirinkimas vertinant dolerio atžvilgiu, nes jis laikomas tvirtu kiekybinio skatinimo politikos kritiku ir asmeniu, kuriam didelį susirūpinimą kelia pernelyg nevaržomos finansinės sąlygos ekonomikoje. Tačiau, pasak prognozuotojų, šiuo metu daug didesnes galimybes turintis asmuo yra Jerome’as Powellas (iš FED valdytojų tarybos). Manoma, kad Janet Yellen ir Gario Cohno sėkmės tikimybė yra apgaulinga. Tikimasi, kad Prezidentas Donaldas Trumpas paskelbs savo sprendimą jau šį penktadienį.



Lažybų statymai: pirmaujančių kandidatų galimybės tapti FED valdybos primininku. Šaltinis: „PredictIT“


Tiesa yra ta, kad bet kuris asmuo iš žiniasklaidoje minimų kandidatų grupės (išskyrus Kashkari) bus agresyvesnis nei Yellen. Reikėtų akcentuoti, jog Powellas laikomas žmogumi, turinčiu neutralią nuomonę apie pinigų politiką. Dar daugiau, jį domina finansinio sektoriaus reguliavimas, ir jis gana retai kalba apie tai, kaip jis supranta optimalią pinigų politiką.


Dabartinių Federalinio atvirosios rinkos komiteto (FOMC) narių pažiūros. Šaltinis: „TMS NonStop“


Prielaida, kuria remiantis jo pasirinkimas yra labiau tikėtinas – viešos kalbos, kurią jis planavo paskelbti penktadienį, atšaukimas. Šį žingsnį galima interpretuoti dvejopai. Kai kurie rinkos dalyviai mano, kad jos tema, t.y. „Ar taisyklės sukurtos tam, kad jas laužytume? Veiksmų laisvė ir pinigų politika“, gali paskatinti Trumpo požiūriui prieštaraujančių tezių išsakymą. Kitaip tariant, Powellas gali nenorėti atskleisti savo pažiūrų finišo tiesiojoje. Kitų nuomone, turėdamas omenyje nominacijos paskelbimą penktadienį, Powellas paprasčiausiai „atlaisvina vietą“ savo darbotvarkėje, kad neturėtų jokių kitų įsipareigojimų, kai bus paskelbta apie jo paskyrimą į šias pareigas.

Paulas vėl blokuoja Trumpą

Atrodo, kad antrąjį smūgį vėl žada suduoti senatorius Randas Paulas. Jo prieštaravimas jau užkirto kelią „Obamacare“ sistemos panaikinimui pavasarį, o tai stipriai pakenkė Trumpo administracijos reputacijai ir supurtė rinkos pasitikėjimą galimybe įgyvendinti kampanijos metu paskelbtas reformas. Pasak „Politico“, Senate gali trūkti tik vieno balso, kad būtų pritarta siūlomiems mokesčių sumažinimams. Tvirtinama, jog trūkstamas balsas vėl – savaime aišku – priklauso Randui Paului. Trumpas jau paskelbė, kad, siekdamas užsitikrinti didesnę paramą, jis siūlys savo plano pataisymus, o tai, savaime suprantama, reiškia, jog teks atidėti naujųjų taisyklių įsigaliojimą.

Trumpas – nuolatiniame konflikte

Dar labiau situaciją pablogina tai, kad JAV Prezidentas pirmas nutraukė savo paramą Bobui Corkeriui, kuris anksčiau buvo jo bendražygis (ir net vienas iš kandidatų užimti aukščiausias pozicijas valdžioje – valstybės sekretoriaus ir viceprezidento). Negana to, vėliau jis įsivėlė į piktą ginčą su šiuo įtakingu respublikonų senatoriumi socialiniame tinkle „Twitter“. Nauji susiskaldymai ir ginčai respublikonų stovykloje tikrai nepadeda sustiprinti jau ir taip netvirtos paramos Trumpo administracijos idėjoms. Šiuo metu svarbiausi šaltiniai Vašingtone teigia, kad partijoje dominuoja nuomonė, jog pirmenybė turėtų būti teikiama reformų programos įgyvendinimui, o ginčą reikėtų užbaigti kaip galima greičiau.



Bartoszas Sawickas
Vyriausiasis Ekonomistas
TMS Europe