JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-10-12 15:08 Komentarai: (0)
Investuotojai šiandien vertins JAV ekonomikos rodiklius ir įmonių rezultatus. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas optimizmu nespinduliuoja.



Vakar pagrindiniai JAV akcijų indeksai dar šiek tiek pakilo ir to pakako, kad būtų šturmuojami nauji rekordai. Praktiškai daugiausiai diskusijų ir interpretacijų kėlė pasirodęs JAV centrinio banko (FED) paskutinio susitikimo rugsėjį protokolas. Nors bendrai galima buvo įžvelgti tendenciją, kad didesnė dalis narių yra nusiteikusi gruodį kilstelti bazinę palūkanų normą, tačiau buvo išsakyta ir nemažai dvejonių dėl žemos infliacijos. Kai kurie nariai pripažino, kad dabar mano, jog pasiekti 2% infliacijos tikslą užtruks ilgiau nei jie tikėjosi. Rinką pasiekė ir keleto FED narių vakar sakytos kalbos. Ciuriche viešėdamas FED Čikagos banko prezidentas Charlesas Evansas pareiškė, jog gruodžio palūkanų kėlimas dar tikrai nėra garantuotas. Kita vertus, FED Kanzaso banko prezidentė Esthera George pareiškė, kad būtų klaida delsti su palūkanų kėlimu, kol infliacija nepasieks 2%, kadangi ekonomikai grėstų perkaitimas ir turto kainų burbulai.

Azijoje akcijos kilo įkandin JAV prekybai, o Japonijos akcijos brango netgi nepaisant jenos stiprėjimo, kas dažniausiai kenkia eksportuotojams. Įdomi istorija, palietusi ir nemažai kitų kompanijų, klostosi su Japonijos plieno gigante Kobe Steel Ltd., kurios akcijos šią savaitę jau nusirito netoli 40%. Pirmiausia savaitgalį įmonė pripažino klastojusi produkcijos kokybės duomenis ir tuos produktus (metalus) išsiuntė 200 savo klientų. Trečiadienį dar buvo pripažinta, kad kyla problemų ir dėl kitų produktų (nerūdijančio plieno miltelių), o šiandien bendrovės vadovas Hiroya Kawasaki apskritai pareiškė, jog aptiko, kad panašios problemos galėjo tęstis dar nuo 2011 m., kuomet buvo klastoti duomenys dėl metalų naudojamų ir tokiuose produktuose kaip greitieji traukiniai ar buitinė technika. Dabar daugelis įmonės klientų, tarp kurių figūruoja tokie vardai kaip Boeing, Nissan, Toyota, General Motors, puola tikrintis savo produktų saugumą.

Europoje akcijos yra linkusios pigti. Svarbus pareiškimas atkeliavo iš Niujorko, kur ECB vyr. ekonomistas Peteris Praetas savo kalboje pareiškė, kad padarytas nepakankamas progresas infliacijai euro zonoje pakelti. Šis pastebėjimas kiek prieštarauja ECB formuojamai nuomonei, kad netrukus bus imamasi obligacijų supirkimo programos mažinimo. Vienas didžiausių Prancūzijos bankų BNP Paribas išplatino pranešimą, jog nebefinansuos kompanijų, kurios užsiima skalūnų naftos ir naftos iš bitumingojo smėlio išgavimu, paieškomis, tiekimu ar rinkodara. Tai formaliai motyvuojama gamtos netausojančia veikla. Vokietijos vyriausybė kilstelėjo šių ir 2018 metų šalies ekonomikos prognozes: 2017 m. laukiama 2% augimo (anksčiau 1,5%), o 2018 m. – 1,9% pakilimo (anksčiau 1,6%).

Naftos kaina šiandien krenta po vakarykščio kilimo. Prie ūgtelėjimo nemažai prisidėjo OPEC pakeltos pasaulinės naftos paklausos augimo prognozės. 2017 m. ir 2018 m. naftos paklausos augimas kilstelėtas 30 000 barelių per dieną, tad dabar laukiamas augimas turėtų siekti 1,5 mln. barelių per dieną šiemet ir 1,4 mln. barelių per dieną kitąmet. Tiesa, svarbu pažymėti, jog OPEC tuo pačiu paskelbė, kad rugsėjį kartelio narių naftos pasiūla augo 90 000 barelių per dieną, nors, kaip žinome, galioja susitarimas apriboti išgavimą. Prie šiandieninio kritimo dagiausia prisideda du faktoriai. Pirma, Tarptautinė energetikos agentūra pareiškė, jog rugsėjo mėnesį pasaulinė naftos pasiūla augo dėl didėjusių JAV išgavimo tempų (nepaisant siautusių uraganų) ir per mėnesį pakilo 90 000 barelių iki 97,5 mln. barelių per dieną išgavimo ribos. Antra, šiandien bus paskelbta oficiali JAV naftos atsargų statistika už praeitą savaitę. Kol kas analitikų prognozės labai skirtingos: vieni tikisi atsargų susitrakimo iki 2 mln. barelių, tačiau vakar paskelbta privačios agentūros (API) prognozė indikavo 3,1 mln. barelių ūgtelėjimą. Taigi galima tikėtis didesnių svyravimų rinkoje.

Šiandien sulauksime centrinių bankų narių kalbų, JAV gamintojų kainų indekso, bedarbių paraiškų ir naftos atsargų. Rytoj investuotojai akylai stebės JAV vartotojų kainų indeksą ir mažmenininkų pardavimus. Kompanijų naujienų fronte galima paminėti, kad šiandien pasiekimais dalinasi J.P. Morgan Chase ir Citigroup, o penktadienį - Bank of America bei Wells Fargo.

 
Dar nėra komentarų